Ce se elimină prin transpirație. De ce nu slăbești dacă transpiri

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 4 septembrie 2023, 07:03

Cu toții transpirăm în anumite situații- unii mai mult, alții mai puțin. Dacă nu am face-o, nu am putea supraviețui. Transpirația este benefică și sănătoasă pentru organism, dar, contrar miturilor, nu ne ajută să eliminăm multe toxine și nici nu „topește” grăsimea. Află ce se elimină prin transpirație și de ce unii oameni transpiră mai mult decât alții.

Reclamă

Transpirația este mecanismul prin care corpul se răcorește când temperatura mediului crește prea mult sau când facem eforturi fizice care generează căldură. Temperatura normală a corpului, la care acesta funcționează optim, este de 37°C, în medie. Valoarea diferă ușor de la o persoană la alta, în funcție de metabolismul fiecăruia. Este considerată o temperatură normală orice valoare situată în intervalul 36,1-37,2°C, potrivit medicilor de la Mayo Clinic

Când corpul se supraîncălzește, receptorii termici din piele, sângele și organele interne trimit semnale către hipotalamusul. Această zonă a sistemului nervos central este centrul termoreglării sau termostatul organismului. El activează mai multe mecanisme de termoreglare, iar transpirația este cel mai important dintre ele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prin transpirație, corpul eliberează căldură și se răcorește odată cu evaporarea ei de pe piele. Transpirația este produsă de glandele sudoripare, care se găsesc pe întreaga suprafață a corpului, în stratul profund al pielii (derm). Avem un număr mai mare de astfel de glande pe frunte, la axile, în palme și pe tălpi. 

Situațiile cele mai întâlnite în care transpirăm sunt: 

Reclamă
  • efortul fizic;
  • expunerea la căldura din mediul exterior, cum ar fi la canicula din timpul verii;
  • consumul de mâncăruri picante;
  • stresul, anxietatea sau nervozitatea;
  • bolile care produc febră.

Ce substanțe se elimină prin transpirație

Transpirația este compusă în proporție de 99% din apă. Așadar, doar o mică parte din ea conține și alte substanțe. Iată ce se elimină prin transpirație:

  • electroliți – sodiu, potasiu, calciu și magneziu;
  • cantități mici de feromoni, substanțe chimice care acționează ca hormoni în afara corpului;
  • cantități mici de bacterii care trăiesc pe piele;
  • cantități mici de toxine.
Reclamă

Electrolitii sunt esențiali pentru menținerea echilibrului intern în organism. Ei transmit semnalele electrice între celule, mențin tensiunea arterială în parametri, reglează nivelul pH-ului din sânge și joacă un rol în transportul substanțelor în și din celule. 

Este foarte important să menținem echilibrul corect al electroliților, pentru că el asigură buna funcționare a mușchilor, inimii, sistemului nervos și altor organe și sisteme. Acest echilibru poate fi restabilit prin înlocuirea lichidelor ce se elimină prin transpirație.

Cât de eficientă e detoxifierea prin transpirație

Corpul elimină prin transpirație anumite toxice, dar în concentrație foarte mică. „Afirmațiile privind beneficiile saunelor și altor tratamente care induc transpirația nu sunt susținute științific”, a declarat pentru publicația The New York Times dr. Harriet Hall, medic de familie și fost chirurg în Forțele Aeriene americane. 

Au fost detectate în transpirație, de exemplu, metale grele și bisfenol A (o substanță chimică găsită în plastic), dar în cantitate extrem de scăzută. Nu există dovezi că eliminarea acestor toxine prin transpirație îmbunătățește sănătatea.

Ficatul și rinichii au rolul de a detoxifia organismul. Ele elimină mult mai multe toxine decât o pot face glandele sudoripare.

Dacă transpiri nu înseamnă că slăbești

Încă un mit cu privire la efectele benefice ale transpirației este legat de pierderea în greutate. Costumele de slăbit cu efect de saună și centurile cu efect de încălzire a zonelor cu țesut adipos se bazează pe acest mit. 

Dacă transpirăm abundent, avem toate șansele să vedem o greutate ceva mai mică pe cântar, pentru că eliminăm o cantitate mare de apă din corp. Însă, din păcate, scăderea în greutate este doar temporară și nu reprezintă o pierdere reală de țesut adipos. După ce te rehidratezi consumând lichide, vei câștiga rapid greutatea pierdută prin transpirație.

Procesul de transpirație nu implică arderea de grăsimi și nu poate „topi” țesutul adipos în exces. Transpirația eliminată prin piele nu conține grăsimi. Pierderea în greutate durabilă se realizează prin deficit caloric, adică prin consumul a mai puține calorii decât arzi.

Transpirația nu poate fi nici măcar un indicator al intensității cu care arzi calorii în timpul efortului fizic. Antrenamentele care generează transpirație abundentă nu sunt neapărat mai eficiente decât cele care nu te fac să transpiri mult. De exemplu, înotul, exercițiile cu greutăți ușoare sau antrenamentele în aer liber iarna nu implică transpirație abundentă, dar sunt metode la fel de eficiente de a arde calorii și a slăbi.

De ce unii oamenii transpiră mai mult decât alții

Unele persoane transpiră mai mult decât altele în timpul unor eforturi fizice de aceeași intensitate sau când temperatura mediului este mai ridicată. Există o varietate de factori care influențează procesul transpirației: 

  • Numărul de glande sudoripare. Fiecare persoană are un număr diferit de glande sudoripare, care variază între 2 și 4 milioane. Ele devin pe deplin active la pubertate. La bărbați, aceste glande sunt mai active;
  • Factori hormonali. Fluctuațiile hormonale cum sunt cele care au loc la pubertate și la menopauză pot influența nivelul de transpirație al unei persoane;
  • Starea de sănătate. Anumite boli precum diabetul și hipertiroidismul (secreție în exces de hormoni tiroidieni) se asociază frecvent cu transpirație excesivă. De asemenea, unele medicamente pot avea acest efect secundar.
  • Forma fizică. Persoanele mai active fizic și se antrenează intens transpira mai mult de obicei. Corpul lor devine mai eficient în reglarea temperaturii și transpiră mai repede pentru a se răcori. Riscul de supraîncălzire este mai mare la persoanele sedentare, ale căror mecanisme de termoreglare nu sunt la fel de eficiente;
  • Greutatea corporală. O greutate mai mare a corpului impune un consum mai mare de energie. Acest lucru duce la mai multă transpirație, deoarece există mai multă masă corporală care trebuie răcită;
  • Vârsta. Mecanismele de termoreglare ale corpului devin mai puțin eficiente odată cu înaintarea în vârstă. Organismul persoanele vârstnice are o capacitate mai redusă de a transpira în mod eficient, ceea ce poate fi problematic atunci când temperatura ambientală este ridicată sau în timpul exercițiilor fizice. Riscul de supraincalzire este mai mare la vârstnici; 

Problemele glandelor sudoripare

Pe lângă aceste particularități, pot să existe diferite probleme ale glandelor sudoripare ce influențează modul în care transpirăm. Astfel de probleme pot fi:

  • anhidroza, caracterizată prin absența transpirației;
  • hiperhidroza sau transpirația excesivă;
  • hipohidroza sau transpirația insuficientă;
  • miliaria sau urticaria de căldură, care duce la blocarea unor glande și canale sudoripare. Transpirația rămâne blocată sub piele, unde se formează o erupție formată din vezicule cu lichid.

Dacă transpirația excesivă îți provoacă disconfort, consultă un medic pentru identificarea cauzei. Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru această problemă, de la antiperspirante speciale și până la injecții cu botox pentru blocarea glandelor sudoripare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
articol cu video
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Reclamă
PARTENERI
icon