Ce spun ochii despre sănătate. 8 semne de boală care se văd în ochi

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 20 august 2023, 09:50

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, dar ei sunt și oglinda sănătății noastre, potrivit medicilor. Aspectul lor oferă uneori indicii cu privire la existența unor boli. Printr-o simplă examinare în oglindă, poți afla ce spun ochii despre sănătate. 

Reclamă

Aspectul ochilor poate oferi informații prețioase despre starea noastră de sănătate, și nu doar în legătură cu bolile oculare cum sunt cataracta și glaucomul. Câteva afecțiuni sistemice precum bolile cardiace și cele tiroidiene produc modificări vizibile la nivelul ochilor ce pot fi depistate printr-o simplă examinare în oglindă.

Iată ce semnificații au modificările oculare pe care le putem observa cu „ochiul liber”:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Ce spun ochii despre sănătate: ochii roșii

Când albul ochilor devine roz sau roșiatic, vasele mici de sânge de la suprafața globului ocular se dilată și se inflamează, potrivit centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. Cele mai întâlnite cauze ale inflamației sunt:

  • alergiile;
  • blefarita – inflamația marginii libere a pleoapelor;
  • conjunctivita – inflamația membranei subțiri și transparente care învelește partea albă a ochilor și pleoapele pe interior;
  • sindromul de ochi uscat;
  • leziunile oculare;
  • glaucomul, o afecțiune care lezează nervul optic și care poate duce la orbire.
Reclamă

În funcție de cauza înroșirii ochilor, te poți confrunta și cu alte simptome: dureri oculare, mâncărimi, secreții, vedere încețoșată și altele. 

Petele de sânge care apar pe albul ochilor sunt cazate de spargerea vaselor mici de sânge care străbat conjunctiva. Hemoragia subconjunctivală, cum este numită medical această problemă, poate fi cauzată de strănut, tuse, vomitat, ridicarea unei greutăți mai mari, traumatismele oculare și chiar de gesturi aparent inofensive, cum este frecatul la ochi.

În general, petele de sânge de la nivelul ochilor nu sunt un motiv de îngrijorare, dar sunt situații în care semnalează probleme de sănătate ce nu trebuie neglijate, cum ar fi puseurile de hipertensiune arterială. Traumatismele oculare care au dus la spargerea vaselor de sânge necesită un consult oftalmologic. Acestea pot afecta ochiul pe termen lung dacă nu sunt tratate prompt și corect.

Reclamă

2. Ochii galbeni

Colorarea albului ochilor în galben este semn de icter. El este cauzat de acumularea excesivă a bilirubinei în sânge și în țesuturile corporale. Bilirubina este un produs rezultat în urma descompunerii hemoglobinei din celulele roșii ale sângelui. Icterul poate avea mai multe cauze:

  • bolile hepatice, cum sunt hepatitele virale sau hepatita alcoolică, ciroza hepatică și hepatita autoimună;
  • calculii biliari sau tumorile care blochează canalele biliare ce transportă bilirubina din ficat către vezica biliară și intestin;
  • anemia hemolitică, o afecțiune în care celulele roșii ale sângelui sunt distruse prematur sau într-un ritm mai rapid decât poate organismul să le înlocuiască. Acest lucru duce la eliberarea excesivă de bilirubină;
  • boala hemolitică a nou-născutului, care apare la bebelușii cu Rh pozitiv născuți de mame cu Rh negativ și cu sarcini sau avorturi cu feți cu Rh pozitiv în antecedente;
  • cancerul hepatic sau biliar;
  • unele infecții severe.

3. Inel gri în jurul corneei

Corneea, stratul de la suprafața globului ocular, este în mod normal transparentă, fără pete și fără vase de sânge. La unele persoane, la marginea corneei se formează un inel gri pe care medicii îl numesc arcus senilis sau arcul cornean. El semnalează un nivel crescut al colesterolului și trigliceride mărite, care cresc riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral, a explicat medicul oftalmolog John C. Hagan pentru CBS News

Dacă observi acest inel gri în jurul corneei, este recomandat să efectuezi un profil lipidic pentru a verifica nivelul grăsimilor din sânge. 

4. Ce spun ochii despre sănătate: pleoapele căzute

Coborârea pleoapelor poate fi un simplu semn al îmbătrânirii sau poate semnala probleme grave de natură medicală. Ptoza palpebrală, cum este denumită medical pleoapa înclinată în jos, este cauzată de o leziune a mușchiului ridicător al pleoapei superioare. Ea poate afecta o singură pleoapă sau pe ambele.

Pleoapele căzute pot semnala existența unei tumori cerebrale sau a unei afectiuni neuromusculare numite miastenia gravis. Aceasta se manifestă prin slăbiciune musculară și poate fi fatală dacă nu este tratată prompt.

5. Pupilele de mărimi diferite

Dacă observi în oglindă că pupilele (orificiul central al irisului) au un diametru diferit una față de cealaltă, adresează-te cât mai rapid unui medic. Acesta poate fi semnul unei probleme numite sindrom Horner, care este cauzat de lezarea căii nervoase ce controlează dilatarea pupilei și mușchiul ridicător al pleoapei superioare. 

Sindromul Horner afectează jumătatea stângă sau dreaptă a feței și duce la micșorarea unei pupile, precum și la lăsarea pleoapei pe partea afectată. El nu este o afecțiune în sine, ci un semn al unor probleme medicale. Pupilele de mărimi diferite și pleoapa lăsată pot semnala anevrisme, tumori sau leziuni la nivelul măduvei spinării sau a creierului.

6. Ce spun ochii despre sănătate: ochii bulbucați

Proeminența unui ochi sau a ambilor ochi în afara orbitei este denumită medical exoftalmie și poate fi semnul bolii Graves, o afecțiune autoimună care declanșează producerea în exces de hormoni tiroidieni. Ea duce la slăbirea mușchilor oculari și este însoțită de mai multe manifestări oculare: lăcrimare excesivă, pleoape umflate, senzație de nisip în ochi, durere oculară, vedere slăbită, strabism sau vedere dublă.

Boala Graves se manifestă prin hipertiroidism- glandă tiroidă hiperactivă. Pe lângă protruzia globilor oculari, cei afectați au și alte simptome:

  • gușă – creștere în volum a tiroidei;
  • scădere importantă și nejustificată în greutate;
  • palpitații și bătăi rapide ale inimii;
  • tremor al extremităților;
  • nervozitate și agitație;
  • intoleranță la căldură;
  • transpirație în exces;
  • piele umedă și caldă; 
  • insomnie;
  • probleme de tranzit intestinal.

Dacă nu este tratată, exoftalmia face ca pleoapele să nu se închidă în timpul somnului, ceea ce duce la uscarea și deteriorarea corneei.

7. Ochii de culoare tulbure

În cataractă, cristalinul își pierde treptat din transparența naturală și se opacifiază, căpătând un aspect tulbure. Această afecțiune apare mai frecvent la persoanele vârstnice, dar și tinerii pot fi afectați de ea dacă suferă de diabet sau anumite forme de cancer. 

Cataracta poate fi corectată printr-o intervenție chirurgicală relativ simplă. Dacă nu este tratată, pierderea transparenței cristalinului va duce la pierderea progresivă a vederii. Această afecțiune oculară este una dintre principalele cauze de orbire la nivel global. 

8. Ce spun ochii despre sănătate: pulsația pupilelor

Un fenomen ocular neobișnuit poate semnala o problemă cardiacă: pupilele care se dilată și se contractă sincron cu bătăile inimii. Numit semnul Landolfi, acesta a fost descris pentru prima dată de medicul italian Michele Landolfi, în 1909, potrivit Harvard Health Publishing

Fenomenul a fost observat la bolnavii cu insuficiență aortică (regurgitare aortică), o afecțiune care împiedică închiderea completă a valvei aortice. Simptomele obișnuite ale acestei boli cardiace sunt palpitațiile, oboseala și dificultățile în respirație. 

Persoanele care suferă de insuficiență aortică au o presiune a pulsului mărită – diferența dintre tensiunea arterială sistolică (numărul mai mare dintr-o citire) și cea diastolică (numărul mai mic). Pulsația pupilelor este cauzată de acest decalaj foarte mare. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
articol cu video
Alergia la substanțe cosmetice. Cum influențează compușii chimicii sănătatea pielii
Alergia la substanțe cosmetice. Cum influențează compușii chimicii sănătatea pielii
Alergia la substanțe cosmetice. Cum influențează compușii chimicii sănătatea pielii
Reclamă
PARTENERI
icon