La ce temperatură ai febră: tot ce trebuie să știi

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 28 februarie 2023, 07:07

Temperatura normală a corpului general acceptată este de 37 de grade Celsius, cu mici fluctuații în funcție de vârstă, momentul din zi și activități. Febra începe de la valori diferite la adulți și copii în funcție de locul de măsurare. Iată de la ce temperatură ai febră dacă folosești un termometru de frunte, auricular, oral sau rectal. 

Reclamă

Temperatura normală a corpului este de 37°C, în medie, dar ea poate avea oscilații destul de importante de la o persoană la alta. Orice valoare care se încadrează în intervalul 36,1-37,2°C este considerată normală, potrivit medicilor de la Mayo Clinic. Ea depinde de metabolismul fiecăruia dintre noi.

O persoană sedentară va avea o temperatură normală a corpului mai mică decât una activă. În general, vârstnicii au o temperatură normală mai joasă decât adulții tineri, fiindcă metabolismul încetinește pe măsură ce înaintăm în vârstă. La polul opus, copiii au o temperatură a corpului mai mare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Temperatura normală a corpului variază pe parcursul zilei. După-amiaza, ea poate fi cu până la o jumătate de grad mai ridicată decât dimineața. De aceea, dacă vrei să afli care este temperatura normală a corpului tău, efectuează măsurători în mai multe momente din zi și calculează apoi o medie.

Unele afecțiuni pot să influențeze valoarea normală a temperaturii corpului. Persoanele care suferă de hipotiroidism (tiroida nu produce suficienți hormoni specifici) au o temperatură mai scăzută, în timp ce cancerul poate crește valoarea ei normală.

Reclamă

De la ce temperatură ai febră dacă ești adult

Temperatura corpului variază în funcție de locul de măsurare. La adulți, se poate vorbi despre febră în următoarele situații:

  • Când temperatura rectală, auriculară (măsurată în ureche) sau frontală (măsurată pe frunte) este de cel puțin 38°C;
  • Când temperatura măsurată oral este de cel puțin 37,8°C;
  • Când temperatura măsurată axilar (la subraț) este de cel puțin 37,2°C.

De la cât se consideră febră la copii

Înainte de a prezenta valorile de la care se consideră că un copil are febră, trebuie să știi că locul recomandat pentru măsurarea temperaturii copilului este foarte important și el variază în funcție de vârstă, astfel:

Reclamă
  • De la naștere și până la vârsta de 2 ani, este recomandată măsurarea rectală, iar a doua alegere poate fi măsurarea la axilă;
  • De la 2 la 5 ani, se menține recomandarea de măsurare rectală, dar se poate opta și pentru cea auriculară ca a doua alegere sau axilară ca a treia alegere;
  • Pentru copiii mai mari de 5 ani, prima alegere poate fi măsurarea orală, urmată de cea auriculară și, apoi, axilară. 

La fel ca în cazul adulților, valoarea de la care se consideră febră la copii variază în funcție de locul de măsurare, astfel:

  • Temperatura măsurată rectal egală sau mai mare de 38°C
  • Temperatura măsurată oral egală sau mai mare de 37,5°C
  • Temperatura măsurată la axilă egală sau mai mare de 37,3°C
  • Temperatura măsurată în ureche egală sau mai mare de 38°C

Sursa: Pediatrics & Child Health

De la ce temperatură începe febra la sugari

Temperatura normală a corpului unui sugar este mai mare decât a copiilor și adulților. Valoarea considerată normală este de 37,5°C la ei. Metabolismul sugarilor este mai rapid și generează mai multă căldură, iar corpul lor nu este capabil să regleze temperatura atât de bine ca al adulților. Un sugar transpiră mai puțin decât un adult când temperatura mediului este ridicată, iar corpul lor reține astfel mai multă căldură. 

În general, febra la sugari începe de la aceleași valori ca în cazul copiilor cu vârsta mai mare de un an. La ei, este recomandată măsurarea temperaturii rectale, iar febra începe de la o valoare egală sau mai mare de 38°C. 

Pentru că sistemul lor de termoreglare nu este pe deplin funcțional, febra este mai greu ținut sub control în cazul sugarilor. De aceea, medicii Mayo Clinic recomandă următoarele măsuri în cazul sugarilor, în funcție de vârstă: 

  • Sugar mai mic de 3 luni: orice  creștere a temperaturii peste cea considerată normală la un sugar trebuie să te trimită la medic cu el;
  • Sugar între 3 și 6 luni: mergi la medic dacă are o temperatură rectală de până la 38,9°C și pare bolnav (are și alte semne și simptome) sau dacă are peste 38,9°C;
  • Sugar între 6 și 24 de luni: mergi la medic dacă are o temperatură mai mare de 38,9°C care durează mai mult de o zi, chiar dacă nu are alte semne sau simptome de boală. Dacă are și alte simptome, trebuie să mergi la medic imediat cum depistezi febra.

De la ce temperatură ai febră și ce înseamnă dacă ai febră

Febra nu este o boală în sine, cu un simptom care semnalează o problemă în organism. Valoarea ei nu ne poate spune ce boală a cauzat-o, iar motivele pot fi foarte variate. Cel mai frecvent, creșterea temperaturii corpului este una dintre reacțiile de apărare activate de sistemul nostru imunitar în fața unui patogen, dar febra nu este cauzată întotdeauna de infecții.

Cauzele febrei pot fi:

  • Boli infecțioase virale (cele mai frecvent, respiratorii și gastrointestinale);
  • Infecțiile bacteriene (otita medie la copii, pneumonia, infecțiile urinare);
  • Boli inflamatorii, precum artrita reumatoidă;
  • Cancerul; 
  • O reacție alergică la alimente sau medicamente;
  • Supraîncălzirea în timpul exercițiilor fizice sau ca urmare a expunerii la soare;
  • O reacție la vaccinări.

Cum se tratează corect febra

Febra poate fi ținută sub control cu medicamente simptomatice numite antipiretice. Cele mai utilizate din această categorie sunt paracetamolul (acetaminofen) și ibuprofenul. La copii, doza de antipiretice se calculează în funcție de vârstă și greutate. La adulți, se poate administra și aspirină pentru diminuarea febrei; ea este contraindicată până la vârsta de 16 ani, din cauza riscului de a dezvolta sindrom Reye, o afecțiune cu manifestări severe și potențial fatal dacă nu se intervine prompt.

La medicamentele antipiretice este necesară adeseori asocierea unui tratament pentru afecțiunea de bază care a declanșat febra: antivirale împotriva infecțiilor cu virusuri, antibiotice împotriva celor bacteriene, ș.a. Febra declanșată de boli cronice necesită reevaluarea tratamentului pentru acestea.

Alte metode utile pentru a scădea rapid febra sunt:

  • Hidratarea. Febra produce deshidratare, iar mai ales la sugari și copii, aceasta poate fi mai periculoasă chiar decât febra însăși;
  • Băile călduțe. Apa nu trebuie să fie rece pentru a scădea temperatura corpului. Ea va avea efectul contrar: va accelera încălzirea corului. Este recomandată o temperatură de aproximativ 37°C;
  • Împachetările umede. Acestea sunt recomandate mai ales la sugari și copii mici și se realizează prin înfășurarea copilului cu un prosop sau un cearșaf umezit în apă ușor mai rece decât temperatura corpului celui mic. Apa foarte rece nu este recomandată;
  • Compresele reci pe frunte sau șosete umede. Mai ales la sugari și copii, sunt contraindicate șosetele înmuiate în alcool sau oțet;

Dacă, în ciuda acestor măsuri, febra copilului sau adultului persistă mai mult de 3 zile, trebuie solicitat sfatul medicului pentru investigații și tratament adecvat. Pentru tratarea febrei la sugari, consultați întotdeauna medicul pediatru. Măsurile recomandate sunt diferite în cazul lor și necesită supraveghere medicală.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Reclamă
PARTENERI
icon