Diabetul este o afecțiune cu care foarte multe persoane duc o luptă grea în prezent. Această boală trebuie ținută sub control prin diferite modalități și vine cu o schimbare semnificativă asupra stilului de viață. În episodul 12 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov și Ines Nerina Râmbu, blogger, au explicat cum funcționează glucoza în celule umane și ce este glicarea, dar și cum putem să ne simțim bine în pielea noastră cu această boală.
Adesea, diabetul poate fi o adevărată povară pentru pacienții care nu se obișnuiesc cu schimbările importante care apăr odată cu boala în viața lor. Este foarte important să știm că această afecțiune poate fi reglată sau prevenită în unele situații, spre deosebire de altele.
Simptomele diabetului nu sunt vizibile uneori, motiv pentru care foarte multe persoane află că suferă de această patologie în urmă unui control de rutină. Astfel, medicul poate diagnostica un pacient cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2.
În episodul 12 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov și invitata lui au oferit informații utile despre cum funcționează glucoza serică în organism, dar și cum putem duce o viață perfect normală dacă am fost diagnosticați cu diabet.
Diabetul: ce este glicarea
Diabetul necesită o mare atenție la detalii. Pacienții care suferă de această boală trebuie să își monitorizeze glicemia cu ajutorul unui aparat special.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează această afecțiune, doctorul Mihail Pautov a vorbit despre glicare, un termen pe care foarte puține persoane îl cunosc. În momentul în care zahărul este consumat în exces sau într-un mod greșit, toate celulele noastre sunt îmbâcsite de zaharoză și devin lipicioase.
Astfel, corpul nostru este lipicios pe interior prin această glicare a celulelor. Pentru a evita acest proces din organismului nostru, specialiștii recomandă să apelăm la moderație.
„Nu bem o sticlă de vin, bem un pahar de vin. Nu mâncăm un tort întreg, mâncăm o felie. Nu bei o sticlă de suc, bei un pahar mai mic”, spune Ines Nerina Râmbu, blogger.
Și diabeticii pot mânca orice, pot să se bucure de viață și pot bea alcool, însă cu moderație. Este important să acorde o mare atenție produselor pe care le consumă în viața de zi cu zi. De asemenea, și cantitatea are rolul său în menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge.
Ines Nerina Râmbu, blogger, a oferit și câteva sfaturi utile din propria experiență de pacient cu diabet de tip 1. Aceasta a explicat faptul că mai multe kilograme în plus pot avea o influență negativă asupra insulinei. Așadar, trebuie să știm că există riscul ca rezistența la insulină să scadă în această situație.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.