Câte ore trebuie să dormi pe noapte? Numărul de ore de somn în funcție de vârstă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 22 septembrie 2023, 06:46

Nevoia de somn este mai mare în copilărie decât la vârsta adultă, dar odihna suficientă e importantă la orice vârstă pentru sănătatea fizică și mintală deopotrivă. Află care este numărul ideal de ore de somn în funcție de vârstă.

Reclamă

Somnul este o nevoie fiziologică de bază, la fel de importantă pentru sănătate precum alimentația sau apa. În timp ce dormim, țesuturile se regenerează, memoria se consolidează și organismul se recuperează. Avem nevoie de odihnă pentru a ne reface nivelul de energie pentru ziua următoare, pentru a ne menține funcțiile cognitive, cum ar fi concentrarea, atenția și gândirea creativă. Somnul ne reglează starea de spirit și sănătatea mintală, ne consolidează sistemul imunitar și ne menține inima sănătoasă. 

Cu toate acestea, mulți dintre noi nu prioritizează odihna pe măsura importanței pe care o are. Stilul de viață agitat, programul lung de lucru sau stresul ne determină deseori să reducem orele de somn. Deși poate părea o soluție bună pe termen scurt, renunțarea la odihnă poate avea urmări pe termen lung asupra sănătății noastre fizice și mintale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Numărul de ore de somn în funcție de vârstă

Nevoia de somn variază în funcție de vârstă și, contrar unor convingeri, corpul nu se poate obișnui cu mai puține ore de odihnă. Privarea de somn ne afectează atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. 

Oboseala, somnolența și capacitatea redusă de concentrare din timpul zilei sunt efectele imediate ale unei nopți nedormite. Nici corpul, nici creierul nu mai funcționează la capacitate maximă dacă nu te odihnești suficient chiar și o noapte, ceea ce demonstrează că organismul nu se poate adapta la un program scurt de somn.

Reclamă

Majoritatea adulților sănătoși au nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte, potrivit specialiștilor National Sleep Foundation, organizație americană non-profit care oferă informații de specialitate cu privire la problemele de somn. Bebelușii, copiii mici și adolescenții au nevoie de mai multă odihnă pentru a susține creșterea și dezvoltarea lor.

VârstaOre de somn în funcție de vârstă
4-12 luni  12-16 ore (inclusiv sieste)
1-2 ani  11-14 ore (inclusiv sieste)
3-5 ani   10-13 ore (inclusiv sieste)
6-12 ani 9-12 ore
13-18 ani8-10 ore
Peste 18 ani7 ore sau mai mult
Sursa: National Sleep Foundation

Recomandările privind durata somnului pentru nou-născuți nu sunt disponibile, deoarece nevoia de odihnă la această grupă de vârstă variază foarte mult – de la mai puțin de 11 ore și până la 19 ore pe parcursul a 24 de ore.

Ce influențează durata somnului

Timpul optim de odihnă recomandat de specialiști este doar o medie. Numărul de ore de somn în funcție de vârstă poate varia de la o persoană la alta. Unii adulți, de exemplu, se simt odihnite după mai puțin de 7 ore de somn, în timp ce altele au nevoie de 9 ore de somn pe noapte.

Reclamă

Dacă dormi cu o oră mai mult sau mai puțin decât intervalul general, poate fi considerat acceptabil, în funcție de circumstanțe.

Mai mulți factori pot să producă variații ale duratei de somn:

  • Vârsta. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoia de somn se reduce fiziologic. 
  • Starea de sănătate. Problemele de sănătate pot afecta durata somnului. Persoanele cu afecțiuni cronice pot avea nevoie de mai mult somn pentru a se recupera, iar cele cu dureri cronice poate avea dificultăți în a dormi;
  • Activitatea fizică. Persoanele care fac exerciții intense pot avea nevoie de mai mult somn pentru a se recupera;
  • Genetica. Unele persoane au o predispoziție genetică de a dormi mai puțin. Acestea se simt odihnite după numai 6 ore de somn sau chiar mai puțin de atât.

Cm îți dai seama dacă dormi suficient 

Pentru că nevoia de somn variază de la o persoană la alta, este important să-ți asculți corpul și să ajustezi durata odihnei în funcție de propriile experiențe și cerințe individuale. 

Câteva întrebări te pot ajuta să-ți evaluați nevoia individuală de somn:

  • Ești productiv, sănătos și fericit cu 7 ore de somn pe noapte? Sau ai observat că ai nevoie de mai multă odihnă pentru a ajunge la forma ta maximă?
  • Ai probleme de sănătate care ar putea necesita mai multă odihnă?
  • Consumi multă energie zilnic? Practici sporturi sau locul tău de muncă implică o activitate fizică intensă?
  • Activitățile tale zilnice necesită atenție pentru a le desfășura în siguranță? Conduci în fiecare zi și/sau lucrezi cu utilaje grele? Te simți vreodată somnoros când efectuezi aceste activități?
  • Experimentezi sau ai un istoric de tulburări de somn?
  • Depinzi de cofeină pentru a rezista peste zi?
  • Când ai timp liber, ai tendința să dormi mai mult?

Răspunsurile la aceste întrebări te pot ajuta să identifici durata optimă de somn pentru tine. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cele două semne care anunță migrenele cu o zi înainte
Cele două semne care anunță migrenele cu o zi înainte
Cele două semne care anunță migrenele cu o zi înainte
articol cu video
Efectul alcoolului asupra somnului. Cum îți afectează orele de odihnă
Efectul alcoolului asupra somnului. Cum îți afectează orele de odihnă
Efectul alcoolului asupra somnului. Cum îți afectează orele de odihnă
5 metode care scad glicemia natural, recomandate de medic
5 metode care scad glicemia natural, recomandate de medic
5 metode care scad glicemia natural, recomandate de medic
Reclamă
PARTENERI
icon