Dacă te numeri printre cei care apelează des la suplimente alimentare, este important să știi că anumite medicamente, băuturi și chiar alimente cu care le combini pot duce la efecte nedorite. Uneori, interacțiunea cu ele poate fi periculoasă. Iată 6 lucruri care interacționează cu suplimentele alimentare.
Românii sunt printre cei mai mari consumatori de suplimente alimentare din Europa, potrivit unui sondaj realizat în 2022 de asociația europeană Food Supplements Europe (FSE). Nu mai puțin de 97% dintre românii chestionați pentru acest sondaj au luat suplimente alimentare în ultimele 12 luni, procent care ne clasează pe locul al doilea la consum, împreună cu Cehia și după Polonia.
Suplimentele alimentare pot furniza în organism vitamine, minerale și alți nutrienți importanți pentru sănătate, dar eficiența lor variază în funcție de tipul de supliment, de nevoile individuale și de contextul în care sunt luate.
Suplimentele alimentare pot avea efecte adverse
Suplimentele nu sunt considerate medicamente, ci alimente. Deși se eliberează fără prescripție medicală și pot părea inofensive, ele nu sunt lipsite de efecte adverse. În plus, reglementările de producție și comercializare a suplimentelor alimentare sunt mai permisive decât în cazul medicamentelor.
„Mulți consumatori au impresia că orice supliment alimentar disponibil fără prescripție medicală este întotdeauna sigur, dar acest lucru nu este neapărat adevărat”, a spus pentru publicația HuffPost nutriționistul Mindy Haar, decan adjunct al New York Institute of Technology’s School of Health Professions.
În timp ce substanțele încadrate în categoria medicamentelor trec printr-o serie de teste înainte de a fi comercializate, „substanțele din categoria suplimentelor alimentare sunt inofensive, de fapt, până la proba contrarie: ele pot fi puse în vânzare până când apar rapoarte concludente care arată că sunt periculoase”, detaliază nutriționistul Mindy Haar. De aceea, adaugă ea, este important să consulți întotdeauna medicul înainte de a lua un supliment nou, mai ales dacă urmezi și un tratament medicamentos. Acestea ar putea interacționa cu anumite suplimente, devenind mai puțin eficiente sau producând reacții adverse. Există și câteva alimente și băuturi care influențează asimilarea sau acțiunea suplimentelor alimentare. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:
1. Lucruri care interacționează cu suplimentele alimentare: cafeaua și ceaiurile
Consumul de cafea și ceai împreună cu suplimente care conțin compuși similari cofeinei poate duce la o intoxicație cu cofeină. Ea produce efecte secundare precum:
- dureri de cap;
- tremurături;
- creșterea ritmului cardiac;
- deshidratare;
- amețeli;
- dureri abdominale;
- diaree;
- greață;
- insomnie;
- anxietate și neliniște.
„De exemplu, guarana este un stimulent găsit în multe băuturi energizante și suplimente, conținând aproape de două ori mai multă cofeină decât boabele de cafea”, a explicat pentru aceeași publicație nutriționistul Kelsey Costa.
În plus, cofeina poate încetini sau împiedica absorbția unor nutrienți din suplimentele pe care le iei. „Taninurile și cofeina din cafea și ceai pot se lega de și pot împiedica absorbția unor minerale esențiale precum fierul”, detaliază nutriționistul.
În plus, cafeaua și ceaiul au efect diuretic, ceea ce poate reduce concentrația vitaminelor solubile în apă din organism, cum sunt vitamina C și complexul de vitamine B. „Când luați vitamine și minerale, cel mai bine este să așteptați cel puțin o oră după consumul cafelei sau ceaiului”, recomandă nutriționistul Kelsey Costa.
2. Antibioticele
Există multe clase de antibiotice și nu toate interacționează în același mod cu suplimentele alimentare, dar multe își pot influența reciproc eficiența. De exemplu, tetraciclina și doxiciclina pot deveni mai puțin eficiente în trararea infecțiilor dacă sunt administrare simultan cu suplimente cu magneziu, calciu, zinc, fier, acid folic și alte vitamine din grupul B.
Amoxicilina, un antibiotic din clasa penicilinelor foarte des prescris de medici, poate avea o absorbție mai redusă în organism dacă este administrată concomitent cu bromelaina (o enzimă) sau cu vitamina K. O absorbție mai redusă e sinonimă cu o eficiență mai scăzută a antibioticului.
De partea cealaltă, și antibioticele pot afecta absorbția unor suplimente alimentare. Iată un exemplu: clasa cefalosporinelor, care include antibioticul cefalexină, poate reduce absorbția vitaminei K. Ea este importantă pentru coagularea sângelui și vindecarea mai rapidă a rănilor.
Pentru a preveni aceste interacțiuni, este indicat să iei antibioticele și suplimentele alimentare la ore diferite ale zilei.
3. Lucruri care interacționează cu suplimentele alimentare: alcoolul
Consumul de alcool împreună cu anumite suplimente alimentare poate interfera cu absorbția și metabolismul suplimentului respectiv sau poate accentua efectele secundare ale alcoolului ori suplimentului.
Există câteva suplimente alimentare care au ca efect secundar somnolența. Dacă sunt combinate cu alcool, somnolența devine accentuată, potrivit Drugs.com, o enciclopedie farmaceutică online care oferă informații despre medicamente pentru consumatori și profesioniști din domeniul sănătății. Exemple sunt:
- melatonina;
- valeriana;
- sunătoarea;
- echinacea;
- mușețelul;
- Scutellaria baicalensis;
- 5-HTP, un aminoacid recomandat pentru funcționarea optimă a creierului.
Combinația de alcool cu anumite suplimente alimentare poate afecta ficatul. Abuzul de alcool poate cauza leziuni hepatice, dar există și plante care provoacă toxicitate hepatică. Efectele alcoolului și suplimentelor se cumulează, astfel că pot să ducă la afecțiuni hepatice grave. Exemple de produse pe bază de plante care pot să provoace toxicitate hepatică sunt cohoșul negru (cimicifuga), Kava Kava și valeriana.
Și vitaminele administrate în doze mari pot afecta ficatul, iar asocierea cu alcoolul poate să ducă la apariția sau la agravarea unor leziuni hepatice: vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K. De aceea, este important să nu depășești dozele recomandate ale acestor vitamine.
4. Antidepresivele
Dacă urmezi un tratament cu antidepresive precum inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei (ISRS), ar trebui să eviți ceaiurile sau alte remedii naturiste care conțin sunătoare. Deși este populară tocmai ca remediu împotriva depresiei, această plantă nu ar trebui administrată în paralel cu medicamentele antidepresive prescrise de medic, potrivit informațiilor publicate de National Center For Complementary and Alternative Medicine, agenție guvernamentală americană care conduce și susține cercetarea produselor și practicilor medicale alternative.
„Administrarea sunătoarei împreună cu anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, poate cauza o condiție medicală numit sindromul serotoninergic sau o creștere periculoasă a nivelurilor de serotonină. Aceasta crește riscul de efecte secundare precum confuzie, agitație și chiar convulsii”, spune Kelsey Costa.
5. Lucruri care interacționează cu suplimentele alimentare: contraceptivele orale
Sunătoarea ar trebui evitată nu doar de persoanele care iau antidepresive, ci și de cele care folosesc contraceptive orale. Datele științifice arată ceaiurile și suplimentele alimentare care conțin sunătoare pot reduce eficacitatea anticoncepționalelor hormonale.
„Anumite suplimente, precum sunătoarea, pot interfera cu eficacitatea pilulelor contraceptive. Aceste suplimente conțin substanțe chimice care activează enzimele hepatice, ceea ce determină o descompunere mai rapidă a contraceptivelor hormonale în corp decât în mod normal. Dacă sunt luate împreună, crește riscul de sarcini neplanificate”, potrivit nutriționistului citat de HuffPost.
6. Anumite alimente
Chiar și unele alimente sănătoase pot interfera cu absorbția, metabolizarea sau utilizarea nutrienților din suplimentele alimentare. De exemplu, consumul unei cantități mari de alimente bogate în calciu poate reduce absorbția fierului și viceversa. De aceea, este recomandat să nu iei suplimente de calciu și fier în același timp.
Un alt exemplu este consumul ridicat alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale și legumele. Fibrele în cantitate mare pot încetini absorbția unor minerale, cum ar fi calciul, magneziul și zincul. Pentru a preveni astfel de interacțiuni, ia suplimentele cu minerale în momente diferite ale zilei față de mesele bogate în fibre.
De asemenea, „multe alimente precum legumele cu frunze verzi închise la culoare, caisele, quinoa, nucile și ciocolata conțin compuși numiți oxalați care pot interfera cu absorbția fierului și a calciului. Consumați aceste alimente bogate în oxalați separat de suplimentele de fier sau calciu și alimentele fortificate”, recomandă nutriționistul Kelsey Costa.
Și alimentele bogate în polifenoli, cum sunt vinul roșu, sucul de struguri, fructele de pădure, cacaua, nucile și semințele pot afecta absorbția anumitor nutrienți. „Polifenolii reduc biodisponibilitatea unor minerale precum fierul și zincul atunci când sunt consumați împreună. Prin urmare, cel mai bine este să eviți consumul acestor alimente bogate în polifenoli în jurul aceleiași perioade cu un supliment mineral”, mai spune nutriționistul.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.