Antena

Coenzima Q10: ce beneficii are și ce alimente o conțin

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 17 septembrie 2023, 09:09

Un antioxidant puternic ce se găsește în fiecare celulă din corp, coenzima Q10 protejează de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și furnizează energie celulelor. Află ce alimente conțin cea mai mare cantitate de coenzima Q10 și cum se administrează suplimentele alimentare. 

Reclamă

Organismul sintetizează în mod natural acest antioxidant, dar într-o cantitate tot mai mică pe măsură ce îmbătrânim. Cunoscută și sub numele de ubiquinonă, coenzima Q10 se găsește în toate celulele din corp. Pentru că joacă un rol important în producerea energiei celulare, ea se concentrează în special în cele cu un metabolism mai crescut, care au o nevoie mai mare de energie, așa cum sunt cele cardiace, hepatice și renale.

Totodată, coenzima Q10 are un rol asemănător vitaminelor, motiv pentru care mai este numită și vitamina Q10. Structura ei este similară celei a vitaminei K. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Coenzima Q10 poate ajuta protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Aceștia sunt molecule instabile care deteriorează celulele și ADN-ul și sunt implicați în procesele de îmbătrânire și în dezvoltarea unor boli cronice precum cancerul și afecțiunile cardiace.

Ce beneficii are coenzima Q10

Nivelul scăzut al coenzimei Q10 a fost asociat cu boli precum cancerul, diabetul, precum și cu boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Cu toate acestea, relația de cauzalitate nu este clară.

Reclamă

Potrivit medicilor Mayo Clinic, din Statele Unite, cercetările arată că ea poate aduce beneficii în anumite boli și condiții.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Coenzima Q10 poate atenua simptomele insuficienței cardiace congestive, susțin unele studii. Deși datele sunt mixte, câteva cercetări arată că ea ar putea ajuta și la reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, unele studii sugerează că, atunci când este combinată cu alți nutrienți, coenzima Q10 ar putea ajuta la recuperarea persoanelor care au suferit intervenții cardiace precum bypass-ul coronarian și implantul de valve cardiace.

Reclamă

Previne complicațiile diabetului

Deși sunt necesare mai multe studii, unele cercetări sugerează că această vitamină poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL) și de colesterol total la persoanele cu diabet. Astfel, coenzima Q10 reduce riscul de boli cardiace, una dintre complicațiile diabetului. Acesta afectează metabolismul grăsimilor, ducând la niveluri crescute de colesterol și trigliceride în sânge.

Reduce durata și severitatea migrenelor

Coenzima Q10 poate reduce durata și frecvența episoadelor de migrene atât la copii, cât și la adulți, potrivit unei analize a cinci studii. O altă cercetare arată că acest antioxidant poate reduce și intensitatea durerilor de cap. 

Crește performanțele și nivelul de energie 

Coenzima Q10 are un rol esențial în producerea energiei în celule, inclusiv în celulele musculare. Suplimentarea alimentației cu Q10 ar putea ajuta la creșterea nivelului de energie și la creșterea performanțelor fizice.

Studiile au mai arătat că ea poate reduce oboseala, ceea ce ajută, de asemenea, la îmbunătățirea performanțelor fizice. 

Reduce efectele adverse ale statinelor 

Coenzima Q10 ar putea ajuta la reducerea slăbiciunii musculare și a durerilor care se asociază uneori cu administrarea de statine, potrivit unor cercetări. Statinele sunt o clasă de medicamente recomandată pentru a reduce valorile colesterolului.

Coenzima Q10 și pielea

Coenzima Q10 este adesea utilizată în produsele de îngrijire a pielii datorită efectului său protector împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și a capacității de a reduce semnele de îmbătrânire a pielii, cum ar fi ridurile.

Studiile susțin că, atunci când este aplicată topic, coenzima Q10 poate pătrunde în piele, este metabolizată, exercită efecte antioxidante și poate susține energia celulară. 

Aceste efecte sunt benefice nu doar pentru persoanele în vârstă, care au de obicei un deficit de coenzima Q10, ci și pentru cele tinere, la care se poate reînnoi nivelul de Q10 din piele. Produsele cosmetice și de îngrijire a pielii care conțin această coenzimă pot ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de radiațiile ultraviolete (UV) ale soarelui. Cu toate acestea, ele nu trebuie considerate un substitut pentru produsele de protecție solară. 

Alimente și suplimente care conțin coenzima Q10

Acest antioxidant poate fi asigurat din câteva alimente, atât de origine animală, cât și de origine vegetală. Cea mai mare concentrație de coenzima Q10 o conțin următoarele alimente:

  • carne, în special organele de vită;
  • pește, în special speciile de pește gras (somon, ton, hering, macrou, sardine);
  • cerealele integrale;
  • nuci și semințe, în special fistic, alune și semințe de susan;
  • leguminoase: soia, mazărea și fasolea;
  • legume, în special broccoli;
  • unele fructe, cum ar fi portocalele;
  • anumite uleiuri, cum sunt uleiul de soia și de rapiță.

Totuși, sursele alimentare nu sunt suficiente pentru a crește semnificativ nivelurile de coenzima Q10 în organism. Suplimentele alimentare au o concentrație mai mare și pot acoperi necesarul atunci când alimentele nu o pot face. Ele sunt disponibile sub formă de capsule, tablete masticabile, siropuri lichide și pastile.

Coenzima Q10 administrată sub formă de suplimente alimentare ar putea ajuta la prevenirea sau tratamentul anumitor afecțiuni cardiace, precum și a migrenelor. Dozele uzuale recomandate variază între 30 și până la 90 de miligrame zi, administrată în doze divizate, dar cantitatea poate ajunge până la 200 mg pe zi. Coenzima Q10 este solubilă în grăsime, așa că se absoarbe mai bine când se administrează cu alimente care conțin grăsimi. Efectul clinic nu este imediat; el apare într-un interval de până la opt săptămâni de administrare. 

Ce efecte adverse poate avea

În general, suplimentele care conțin această vitamină sunt considerate sigure și au puține efecte secundare dacă sunt administrate conform recomandărilor. Acestea sunt, în general, de tip digestiv și pot include:

  • dureri în partea superioară a abdomenului;
  • scăderea poftei de mâncare;
  • grețuri și vărsături;
  • diaree.

Alte posibile efecte secundare pot fi:

  • dureri de cap și amețeli;
  • insomnie;
  • oboseală;
  • mâncărimi sau erupții pe piele;
  • irascibilitate sau agitație.

Coenzima Q10 poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele. Ea le poate reduce eficacitatea, ceea ce crește riscul de formare a unui cheag de sânge.

Siguranța utilizării acestor suplimente alimentare în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează nu a fost stabilită, motiv pentru care nu se recomandă administrarea ei în sarcină sau în perioada alăptării. De asemenea, nu se cunosc efectele adverse în cazul copiilor. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Reclamă
PARTENERI
icon