Antena

Cele mai bune ceaiuri de toamnă. Plantele care combat astenia și susțin imunitatea

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 9 septembrie 2023, 07:20

Zilele mohorâte de toamnă te lasă fără energie și îți aduc o stare de apatie? Cu remediile potrivite, poți învinge astenia de toamnă care se face vinovată de aceste stări. Iată care sunt cele mai bune ceaiuri de toamnă care combat oboseala și tristețea. 

Reclamă

Când natura se pregătește pentru iarnă, zilele se scurtează și vremea se răcește, te poți confrunta cu stări melancolice. Toamna marchează și întoarcerea la rutină, fie că vorbim despre revenirea la serviciu după vacanța de vară sau despre începutul unui nou an școlar. Această tranziție poate genera stres și anxietate pentru mulți oameni.

Dintre toate schimbările de anotimp, trecerea de la vară la iarnă implică cel mai mare efort de adaptare, iar el se reflectă asupra stării de spirit. Oboseala permanentă, somnolența sau, din contră, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de dispoziție, scăderea motivației, anxietatea și tristețea – toate sunt semne ale asteniei de toamnă. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Numită și tulburare afectivă sezonieră, astenia de toamnă este o formă de depresie ușoară corelată cu schimbarea anotimpurilor. Când zilele devin mai scurte și se reduce expunerea la lumina solară, nivelul vitaminei D din corp scade și ritmul circadian al organismului se modifică. 

Reducerea expunerii la lumină solară poate duce la scăderea producției de serotonină, un neurotransmițător cu rol în reglarea stării de spirit. Acest lucru poate contribui la stările de tristețe și lipsa de energie asociate cu astenia de toamnă.

Reclamă

Ceaiuri de toamnă pentru bună dispoziție

De secole, oamenii au consumat ceaiuri pentru gustul lor plăcut, dar și pentru beneficiile pe care le aduc sănătății. Toamna este anotimpul perfect pentru a savura ceaiuri care energizează și cresc buna dispoziție în zilele reci și mohorâte. 

Ceaiurile din plante pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la combaterea simptomelor depresiei, potrivit unei metaanalize publicate în 2015 într-o revistă de psihiatrie. Ele au un efect relaxant și pot reduce stresul, anxietatea și simptomele insomniei. Iată care sunt cele mai recomandate și delicioase ceaiuri de toamnă pe care le poți încerca:

Ceaiul de sunătoare

O plantă foarte apreciată, care face parte din flora spontană din România, sunătoarea este recomandată pentru afecțiunile sistemului nervos, inclusiv în formele ușoare de depresie. Efectul se datorează hipericinei și hiperforinei, substanțe care pot crește nivelul unor substanțe chimice precum serotonina, cunoscută și ca hormonul fericirii. 

Reclamă

Ceaiul preparat din această plantă poate atenua multe dintre simptomele asteniei de toamnă. El reduce stările de anxietate și este un remediu eficient împotriva insomniilor care apar frecvent în tulburarea afectivă sezonieră. Un studiu din 2008 arăta că sunătoarea este la fel de eficientă ca medicamentele antidepresive în tratamentul depresiei. 

Ceaiul de roiniță

Plantă originară din Asia, roinița este apreciată pentru gustul său foarte plăcut de lămâie și mentă, dar și pentru proprietățile sale medicinale. Ea este considerată unul dintre cele mai bune remedii naturale împotriva problemelor de somn, anxietății și depresiei. Efectele sale benefice o recomandă ca unul dintre cele mai bune ceaiuri de toamnă.

Ceaiul de roiniță și alte preparate care o conțin pot ameliora starea de dispoziție și funcțiile cognitive, arată studiile. Roinița este un calmant ușor, ideal de administrat seara, înainte de culcare. 

Ceaiul de ashwagandha

Folosită de mii de ani în medicina ayurvedică, această plantă are un efect calmant asupra sistemului nervos. Ashwagandha este considerată un adaptogen, ceea ce înseamnă că poate ajuta organismul să gestioneze stresul fizic și psihic. Anumite substanțe din compoziția sa influențează nivelul mediatorilor de stres – substanțe precum cortizolul, hormon secretat de organism în condiții de stres. 

Ashwagandha poate atenua simptomele de anxietate, efectul său benefic fiind confirmat și de studii. Remediile preparate din rădăcina sau frunzele acestei plante medicinale sunt recomandate și persoanelor care suferă de insomnie. Studiile susțin că ashwagandha poate îmbunătăți calitatea somnului.

Ceaiul de ginseng

Una dintre cele mai cunoscute plante medicinale din întreaga lume, ginsengul este considerat un adaptogen, la fel ca ashwagandha. El poate ajuta organismul să facă față mai bine stresului fizic și psihic, oboselii și slăbiciunii care pot apărea în perioada de tranziție de la vară la toamnă. Rădăcina de ginseng are efect energizant, ceea ce poate ajuta în gestionarea asteniei de toamnă. 

Există două tipuri principale de ginseng: asiatic (Panax ginseng) și american (Panax quinquefolius). Cel asiatic are proprietăți adaptogene mai puternice. Ginsengul american este la blând și are avantajul că este mai bine tolerat.

Ginsengul poate fi consumat într-o varietate de forme: rădăcină crudă, extracte, pulbere, capsule sau ceai.

Ceaiuri de toamnă pentru imunitate

Alături de o alimentație echilibrată și de mișcare, ceaiurile din plante pot ajuta sistemul imunitar să facă față mai ușor provocărilor care ne așteaptă în sezonul rece: răceli, gripă și alte boli infecțioase care apar mai des iarna. 

Consumă aceste ceaiuri de toamnă pentru a-ți pregăti organismul și a preveni îmbolnăvirile din sezonul rece:

Ceaiul de măceșe

Toamna este anotimpul măceșelor, fructele roșii apreciate pentru gustul lor dulce și aromat, dar și pentru varietatea de vitamine care susțin imunitatea. Conținutul ridicat de vitamina C, dar și de vitaminele A, B1 și B2 și de minerale precum fierul, zincul, potasiul și magneziul le recomandă în sezonul rece sub orice formă: ceaiuri, tincturi, decoct sau sirop. 

Un motiv în plus pentru a consuma aceste fructe în sezonul de toamnă este acela că pot combate oboseala fizică și psihică provocată de astenie. 

Ceaiuri de toamnă pentru imunitate: ceaiul de cătină 

Aceste fructe mici de culoare portocalie se recoltează toamna și este bine să le consumăm chiar în sezonul lor pentru a ne bucura de toate vitaminele, mineralele și antioxidanții pe care le conțin: vitaminele C, A, E, grupul de vitamine B, potasiu, calciu, magneziu, fier și zinc, precum și flavonoide și carotenoide cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Fructele de cătină se pot consuma proaspete, sub formă de sirop sau uscate, în ceaiuri. Foarte popular în sezonul rece este maceratul de cătină cu miere, recomandat pentru întărirea imunității și prevenirea virozelor respiratorii din sezonul rece. Umple un borcan cu fructe de cătină și toarnă miere peste ele, cât să le acopere. Lasă acest amestec la macerat timp de 2-3 săptămâni și consumă apoi câte o linguriță pe zi, dimineața, timp de o lună.

Ceaiul de echinacea

Această plantă medicinală este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar. Echinacea conține compuși cu proprietăți imunostimulatoare. Ea stimulează producția de globule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor, crește producția de citokine care intervin în mecanismele de apărare a organismului și susțin răspunsul inflamator în caz de infecții. 

Echinacea este considerată unul dintre cele mai bune ceaiuri de toamnă și iarnă. Ea poate fi administrată și sub alte forme: extracte, capsule sau tincturi.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ceaiuri pentru imunitate. Cum pot sprijini apărarea organismului
Ceaiuri pentru imunitate. Cum pot sprijini apărarea organismului
Ceaiuri pentru imunitate. Cum pot sprijini apărarea organismului
Alimente care pot preveni răceala. Ce poți consuma pentru a evita îmbolnăvirea
Alimente care pot preveni răceala. Ce poți consuma pentru a evita îmbolnăvirea
Alimente care pot preveni răceala. Ce poți consuma pentru a evita îmbolnăvirea
Remedii naturale pentru strănuturi frecvente. Cum poți opri acest simptom
Remedii naturale pentru strănuturi frecvente. Cum poți opri acest simptom
Remedii naturale pentru strănuturi frecvente. Cum poți opri acest simptom
Reclamă
PARTENERI
icon