Care sunt complicațiile hipertensiunii arteriale. Valorile normale pentru tensiune

Publicat: 12 noiembrie 2024, 07:59

În general, hipertensiunea arterială poate crește riscul de a suferi un eveniment cardiovascular. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 9, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește care sunt complicațiile hipertensiunii arteriale.

Ștefan Busnatu a discutat despre riscurile hipertensiunii arteriale, a precizat care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale, a explicat cum apar evenimentele cardiovasculare și a argumentat de ce este indicat să-ți adaptezi stilul de viață pentru a o preveni. În cadrul emisiunii MediCOOL, a făcut un experiment cu ajutorul unei machete.

Care sunt complicațiile hipertensiunii arteriale

Există statistici în România care arată că aproximativ 40% din populația adultă este hipertensivă. Această creștere în tensiune generează o serie de efecte asupra organismului, care pe termen lung pot duce la creșterea procentelor de mortalitate. România este pe primul loc în Europa în ce privește mortalitatea în cardiovascularitate. Termenul de hipertensiunea arterială se referă la o presiune ridicată a sângelui arterial pe o perioadă lungă de timp. 

Hipotensiunea apare atunci când tensiunea arterială mare, mai exact tensiunea arterială sistolică, este sub 90 mmHg. Atunci se consideră că se află la limita inferioară a normalului. În situația în care tensiunea arterială sistolică se situează între 90-130 de mmHg, înseamnă valori tensionale normale.

În contextul în care mănânci alimente sărate, tensiunea arterială poate crește cu 10-15 mmHg. Dacă duci un stil de viață sedentar și acumulezi kilograme în plus, poate exista o regidizare mai mare a vaselor și o creștere suplimentară a tensiunii arteriale. Dacă te întrebi care sunt complicațiile hipertensiunii arteriale, gândește-te că fac persoana afectată să se încadreaze în zona de risc de boli cardiovasculare.

Riscul de accident vascular cerebral

Când presiunea din artere se menține în creștere, în contextul în care suferi de pusee hipertensive, poți suferi un accident vascular cerebral. Dacă nu-ți controlezi valorile de tensiune arterială și acestea depășesc 140-150 mmHg riști să suferi un episod cardiovascular acut.

Hipertensiunea arterială poate provoca un episod neurologic. Episoadele neurologice reprezintă o bună parte din numărul de 150.000 de decese, care se întâmplă anual din cauza problemelor de sănătate asociate sistemului cardiocirculator.

În creier există vase fine de dimensiuni reduse, care au rolul de a transporta nutrienți esențiali și oxigen la celulele acestuia. Dacă tensiunea arterială se menține mereu ridicată, practic se pune o presiune mare pe acest organ vital. Când vrei să afli care sunt complicațiile hipertensiunii arteriale, ia în considerare că pot duce la ruperea unei artere în creier. Atunci când se rupe o arteră înseamnă că are loc un accident vascular cerebral.

,,Se pare că persoanele care au făcut 30 de minute de saună au avut o scădere a tensiunii sistolice, cu 10 până la 15 mmHg.”

– Mihail Pautov, medic specialist

-Cum se pot gestiona afecțiunile cardiovasculare?
-Afecțiunile cardiovasculare se pot controla cu ajutorul stilului de viață. Dacă îl schimbi și simptomele se stabilizează, se poate menține astfel. În acest caz, când tensiunea arterială se menține normală și greutate corporală este bună, riscul cardiovascular scade. Dacă stilul de viață nu asigură rezultate, se ia în considerare tratamentul medicamentos prescris de medicul cardiolog.

,,Dacă cu ajutorul stilului de viață, totuși nu reușim să ajungem la obiectivele pe care ni le propunem, trebuie să ne gândim la un tratament medicamentos.’’

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
PARTENERI