Sedentarismul în copilărie poate crește tensiunea arterială pentru tot restul vieții. Oamenii de știință au analizat ce efecte are stilul de viață asupra sănătății organismului. Aceștia au vrut să vadă ce se întâmplă când organismul ajunge la maturitate. Modificările au fost observate în special la nivelul tensiunii arteriale sistolice.
O nouă cercetare sugerează că petrecerea a mai mult de șase ore pe zi în sedentarism în timpul tranziției de la copilărie la vârsta adultă tânără poate cauza o creștere în exces de 4 mmHg a tensiunii arteriale sistolice. Efectele au fost monitorizate pe o perioadă de 13 ani.
Sedentarismul în copilărie poate crește tensiunea arterială pentru tot restul vieții
La studiu au participat 2513 copii de la University of Bristol’s Children of the 90s. Au fost evaluați în intervalul de vârstă cuprins între 11 și 24 de ani, conform SciTechDaily.
În urma evaluărilor periodice, s-a observat că tensiunea arterială medie în copilărie a fost de 106/56 mmHg. Aceasta a ajuns la 117/67 mmHg la vârsta adultă tânără, parțial datorită dezvoltării fiziologice normale. Creșterea continuă a orelor sedentare de la vârsta de 11 până la 24 de ani a provocat modificări vizibile. A fost asociată cu o creștere în exces de 4 mmHg a tensiunii arteriale sistolice.
Participarea la activități fizice de intensitate redusă din copilărie a redus nivelul final al tensiunii arteriale sistolice cu 3 mmHg. Totuși, implicarea în activități fizice cel puțin moderate nu a diminuat tensiunea arterială, potrivit Eurekalert.
Copiii au stat șase ore pe zi într-un stil de viață sedentar. După aceea, s-au implicat șase ore pe zi în activități fizice de intensitate redusă și aproximativ 55 de minute zilnic în activități fizice moderate până la intense.
În cazul celor supravegheați la vârsta adultă tânără programul a fost ușor diferit. Acesta a inclus nouă ore sedentare pe zi, trei ore pe zi de activități fizice de intensitate redusă și aproximativ 50 de minute pe zi de activități fizice moderate până la intense.
„Am arătat mai devreme că tensiunea arterială crescută și hipertensiunea în adolescență cresc riscul de leziuni cardiace premature la vârsta adultă tânără.” a declarat Andrew Agbaje, fizician și profesor asociat de Epidemiologie clinică și sănătatea copilului la University of Eastern Finland.
Activitatea fizică de intensitate redusă poate oferi rezultate bune asupra sănătății
Studiul a fost realizat de Universities of Bristol and Exeter din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și University of Eastern Finland. Acesta a fost publicat în Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle.
Înlocuirea a 10 minute pe zi sedentare cu 10 minute pe zi de activități fizice ușoare în timpul perioadei de creștere din copilărie până la vârsta adultă tânără poate scădea tensiunea arterială. Mai exact poate reduce TA sistolică cu −3 mmHg și TA diastolică cu −2 mmHg.
,,Acest lucru este semnificativ, deoarece s-a raportat la adulți că o reducere a tensiunii arteriale sistolice cu 5 mmHg scade riscul de atac de cord și accident vascular cerebral cu zece procente.” a mai afirmat Andrew Agbaje.
De regulă, valorile normale ale tensiunii arteriale se încadrează între 90-130 de mmHg. În general, când depășesc 140-150 mmHg crește riscul de a avea un episod cardiovascular acut sau un episod neurologic precum accidentul vascular cerebral.