Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările

Publicat: 11 noiembrie 2024, 12:43

Pentru a preveni bolile cardiovasculare, este indicat să-ți măsori periodic tensiunea arterială. Mihail Pautov, medic specialist, a oferit sfaturi pentru folosirea tensiometrului, în episodul 9, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum se măsoară tensiunea arterială.

Mihail Pautov a discutat despre bolile cardiovasculare, a oferit recomandări pentru a-ți lua tensiunea cât mai exact și a explicat cum se utilizează corect un tensiometru. Cu ajutorul unui invitat a exemplificat cum se face acest lucru în cadrul emisiunii.

Cum se măsoară tensiunea arterială

Peste jumătate dintre decesele de pe planetă sunt provocate de bolile cardiovasculare. În anul 2020, în România, 153000 de persoane au murit din această cauză. Sunt pe primul loc în rândul cauzelor de deces, chiar dacă majoritatea pot fi prevenite, urmate pe locul doi de tumori.

Hipertensiunea arterială poate avea la bază numeroși factori, inclusiv perioadele de stres. Pentru a o preveni, se recomandă să-ți măsori constant tensiunea arterială.

Pentru a-ți afla valoarea tensiunii arteriale, poți folosi un tensiometru. În special, dacă ai peste 30 de ani, recomandarea este să-ți măsori tensiunea arterială o dată la una sau două săptămâni. Astfel, afli la ce valori te situezi.

Pentru a obține valori corecte ale tensiunii arteriale, este indicat să ai o stare de calm și să-ți liniștești emoțiile. Teoretic, aceasta se poate măsura atât la brațul stâng, cât și la brațul drept. În urma măsurătorilor la ambele brațe se alege cea mai mare valoare.

Dacă te întrebi cum se măsoară tensiunea arterială, gândește-te că este important ca brațul la care o măsori să fie ținut la nivelul inimii. Scaunul pe care stai este nevoie să fie ajustabil sau suprafața pe care o folosești pentru a-ți susține brațul să fie la nivelul inimii.

,,Putem să măsurăm pe mâna stângă, putem să măsurăm pe mâna dreapta, de regulă, luăm valoarea cea mai mare.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Pe manșetă, de regulă există un desen care arată exact cum se pune corect manșeta, unde se așează cablu și cum trebuie să fie în raport cu mâna. Medici recomandă să eviți să bei cafea și să fumezi înainte de a-ți lua tensiunea arterială. De asemenea, ai nevoie să stai liniștit cel puțin 5 minute înainte de a folosi aparatul.

Care sunt riscurile pentru sănătate ale hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială înseamnă presiunea ridicată a sângelui arterial menținută pe o perioadă lungă de timp. Presiunea excesivă asupra pereților arterelor cauzată de hipertensiunea arterială poate deteriora vasele de sânge și organele. Cu cât tensiunea arterială este mai mare și cu cât rămâne necontrolată mai mult timp, cu atât crește riscul de a te confrunta probleme de sănătate.

Hipertensiunea arterială necontrolată poate produce complicații, inclusiv: accidente vascular cerebrale, atacuri de cord, anevrism, insuficiență cardiacă, boli renale, afecțiuni oculare, sindrom metabolic, demență sau dificultăți de memorie, conform Mayo Clinic.

După ce ai învățat cum se măsoară tensiunea arterială, reține că majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială nu prezintă simptome, chiar dacă valorile tensiunii arteriale ajung la niveluri foarte ridicate. Aceasta poate rămâne nedepistată ani la rând.

Puține persoane cu hipertensiune arterială pot suferi simptome. De obicei, se întâmplă dacă dezvoltă forme severe. Printre cele mai frecvente semne sunt: dureri de cap, sângerări nazale și dificultăți de respirație.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Formele de COVID-19 de lungă durată pot fi provocate de persistența virusului în organism. Oamenii de știință au analizat dezvoltarea SARS-CoV-2
Formele de COVID-19 de lungă durată pot fi provocate de persistența virusului în organism. Oamenii de știință au analizat dezvoltarea SARS-CoV-2
Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani
Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani
Sauna uscată: ce este, beneficii și contraindicații
Sauna uscată: ce este, beneficii și contraindicații
PARTENERI