Antena

Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 24 noiembrie 2024, 07:16 / Actualizat: 3 decembrie 2024, 1:59

Lipsa de fier este una dintre cele mai întâlnite deficiențe nutriționale la nivel mondial. Netratată, ea reduce performanțele fizice și mentale, crește riscul de infecții și încetinește dezvoltarea copiilor. Dacă suspectezi lipsa de fier, simptome precum oboseala persistentă și senzațiile de amețeală sunt un semnal de alarmă. Află cum să recunoști această problemă.

Reclamă

Din copilărie și până la vârsta a treia, acest mineral este esențial pentru sănătate. El este componenta principală a hemoglobinei, proteina din globulele roșii care transportă oxigenul de la plămâni către organe și țesuturi. Astfel, fierul asigură oxigenarea adecvată a țesuturilor. 

Rolurile fierului în organism sunt mai numeroase de atât. El contribuie și la:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • funcționarea optimă a sistemului imunitar;
  • sinteza ADN-ului și diviziunea celulară;
  • producerea de energie;
  • metabolismul grăsimilor, carbohidraților și proteinelor;
  • neutralizarea substanțelor toxice.

Deficitul acestui mineral este foarte frecvent, mai ales în rândul femeilor și al persoanelor care au o alimentație săracă în fier.

Lipsa de fier: simptome în stadiile inițiale

Organismul stochează acest mineral în ficat, măduva osoasă și splină pentru a-l utiliza atunci când scade aportul din alimentație sau cresc cerințele corpului. Un adult sănătos are aproximativ un gram de fier depozitat în organe. Dacă fierul nu mai este asigurat prin alimentație sau există pierderi, corpul va epuiza treptat rezervele. Când acestea devin insuficiente, producția de hemoglobină scade și afectează transportul oxigenului către țesuturi și organe, ceea ce duce la apariția anemiei feriprive.

Reclamă

În stadiile incipiente, simptomele anemiei pot să nu fie foarte evidente sau specifice. Pe măsură ce deficitul se prelungește și se agravează, manifestările devin mai vizibile. 

Simptomele anemiei feriprive sunt legate de scăderea cantității de oxigen furnizate către întregul corp, conform American Society of Hematology (ASH). 

Lipsa de fier – simptome frecvente:

Reclamă
  • piele palidă, cu aspect pământiu;
  • oboseală inexplicabilă și lipsă de energie;
  • dificultăți de respirație sau dureri în piept, mai ales în timpul activităților fizice;
  • slăbiciune generală;
  • bătăi rapide ale inimii (tahicardie);
  • zgomote sau țiuit în urechi;
  • dureri de cap, mai ales în timpul activităților fizice;
  • poftă neobișnuită de gheață sau argilă (picofagie);
  • limbă dureroasă sau cu suprafața netedă;
  • unghii fragile;
  • căderea părului.

Ce efecte are lipsa de fier pe termen lung

Fierul este necesar și pentru sinteza neurotransmițătorilor precum dopamina și serotonina care influențează învățarea, memoria și comportamentul. Deficitul acestui mineral în primii ani de viață poate cauza întârzieri cognitive și afectarea permanentă a funcțiilor cerebrale.

În stadiile avansate, când nivelul de fier din organism devine foarte scăzut, anemia poate afecta multiple organe și sisteme ale corpului. Dacă nu este tratată corespunzător, ea poate cauza o serie de complicații atât la adulți, cât și la copii.

Probleme cardiovasculare

Pentru a furniza suficient oxigen organelor vitale, inima încearcă să pompeze sânge mai repede, ceea ce poate duce la cardiomegalie sau inimă mărită. Suprasolicitarea mușchiului cardiac face ca acesta să se îngroașe și să nu mai poată pompa sângele eficient. 

Pe termen lung, tahicardia provocată de anemia feriprivă poate contribui la dezvoltarea insuficienței cardiace.

Complicații în sarcină

La femeile însărcinate, anemia severă prin deficit de fier a fost legată de nașterea prematură și copii cu greutate mică la naștere, conform Mayo Clinic. Totodată, aportul redus de fier poate cauza complicații pentru mamă, cum ar fi oboseala severă post-partum. Acestea pot fi prevenite prin administrarea de suplimente alimentare în perioada prenatală. 

Probleme de creștere la copii

La sugari și copii, deficitul sever de fier poate duce la anemie, precum și la întârzierea creșterii și dezvoltării cognitive și motorii. Pe termen lung, poate afecta negativ învățarea, memoria și comportamentul.

Infecții mai frecvente

Fierul este important pentru funcția imunitară, iar lipsa lui din organism este asociată cu o susceptibilitate crescută la infecții. La persoanele care suferă de anemie feriprivă severă, infecțiile pot deveni frecvente și greu de vindecat.

Performanțe fizice și mentale reduse

Oxigenarea inadecvată a țesuturilor afectează performanțele fizice și intelectuale, ceea ce poate cauza dificultăți la locul de muncă sau la școală. Astfel, anemia prin deficit de fier poate îngreuna semnificativ desfășurarea activităților zilnice.

Ce boli poate ascunde lipsa de fier

Deși nivelul scăzut de fier din organism este cauzat cel mai frecvent de o alimentație săracă în acest mineral sau de pierderi de sânge precum menstruația abundentă, el poate fi și simptomul unor afecțiuni. 

Anemia feriprivă semnalează uneori boli care provoacă sângerări, care interferează cu absorbția fierului sau care epuizează rezervele de fier. Acestea includ:

  • ulcer gastric sau duodenal;
  • gastrită (inflamația stomacului);
  • esofagită (inflamația esofagului);
  • colită ulcerativă și boala Crohn (boli inflamatorii intestinale);
  • boala celiacă;
  • hemoroizi;
  • angiodisplazie (vase de sânge mici din tractul gastrointestinal care sângerează și duc la anemie feriprivă cronică);
  • infecții precum diverticulita;
  • parazitoze intestinale precum giardioza (cauzată de parazitul Giardia lamblia) sau anchilostomiaza (cauzată de viermi din genul Ancylostoma);
  • insuficiență renală cronică;
  • boli cronice ale ficatului; 
  • tumori localizate în esofag, stomac, intestinul subțire sau colon.

Cele mai bune alimente pentru cei care au lipsă de fier

Dacă ai lipsă de fier, ai nevoie să o tratezi pentru a preveni agravarea simptomelor. Poți face acest lucru prin alimentație sau administrarea de suplimente.

Alimentele conțin două tipuri de fier, care diferă prin sursă, absorbție și biodisponibilitate:

Fierul hemic

Acest tip de fier este absorbit mai bine în organism. Până la 35% din fierul hemic provenit din alimentație este utilizat. El poate fi asigurat doar din alimentele de origine animală. Cele mai bune surse sunt:

  • organele de animale;
  • carnea roșie (porc, vită, miel);
  • carnea albă (curcan, pasăre);
  • peștele (în special tonul, sardinele și macroul);
  • scoicile și fructele de mare (creveți, stridii). 

Fierul non-hemic

Această formă de fier se absoarbe mai slab. Cel mult 20% din fierul non-hemic consumat este utilizat. Consumul simultan de alimente bogate în vitamina C poate îmbunătăți absorbția în organism, în timp ce consumul de fitați (din cereale integrale și unele leguminoase), oxalați (din spanac), taninuri (din ceai și cafea) și calciu îi reduc absorbția. 

Fierul non-hemic se găsește în alimentele vegetale și în unele produse de origine animală (ouă, lactate). Cele mai bune surse sunt:

  • leguminoasele (fasolea, mazărea, năutul, etc.);
  • legumele cu frunze verzi (spanac, kale);
  • fructele nucifere (fistic, migdale, caju, etc.);
  • semințele (de dovleac, floarea-soarelui, cânepă);
  • anumite legume, precum cartofii.

Pentru un aport echilibrat, include în alimentație atât surse de fier hemic, cât și non-hemic. Dacă ești vegetarian sau vegan, asigură-te că mănânci alimente bogate în vitamina C și evită factorii care scad absorbția fierului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce să mănânci înainte să donezi sânge și imediat după procedură
Ce să mănânci înainte să donezi sânge și imediat după procedură
Ce să mănânci înainte să donezi sânge și imediat după procedură
Care sunt simptomele lipsei de fier la femei. Cum este afectat organismul 
Care sunt simptomele lipsei de fier la femei. Cum este afectat organismul 
Care sunt simptomele lipsei de fier la femei. Cum este afectat organismul 
Alimentația pentru anemie. Ce alimente trebuie să conțină o dietă corectă
Alimentația pentru anemie. Ce alimente trebuie să conțină o dietă corectă
Alimentația pentru anemie. Ce alimente trebuie să conțină o dietă corectă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon