Antena

Alimentele ultraprocesate se pot asocia cu peste 30 de afecțiuni cronice. Cercetătorii au analizat cum pot influența dezvoltarea mai multor simptome

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 noiembrie 2024, 13:02

Alimentele ultraprocesate se pot asocia cu peste 30 de afecțiuni cronice. În cadrul unui studiu, oamenii de știință au analizat ce efecte poate avea adoptarea unei diete care le conține în exces. Aceștia au evaluat o serie de meta-analize.

Reclamă

Alimentele ultraprocesate (AUP) sunt cele care au în compoziție substanțe chimice adăugate. Acestea conțin coloranți și îndulcitori. De obicei, sunt folosiți pentru a îmbunătăți aspectul sau gustul alimentelor și pentru a le ajuta să-și mențină valabilitatea mai mult timp.

Alimentele ultraprocesate se pot asocia cu peste 30 de afecțiuni cronice

Într-o cercetare publicată în British Medical Journal (BMJ), oamenii de știință au arătat că alimentele ultraprocesate se pot asocia cu aproximativ 32 de probleme de sănătate diferite. Aceasta a avut la bază informații colectate de la 9,9 milioane de oameni din întreaga lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Au fost evaluate 45 de meta-analize din 14 articole de recenzie. Acestea leagă includerea alimentelor ultraprocesate în dietă cu rezultate negative asupra sănătății, conform Surrey Live.

Informațiile identificate de oamenii de știință au sugerat că un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate se poate asocia cu:

Reclamă
  • un risc cu 50% mai mare de deces cauzat de boli cardiovasculare,
  • un risc cu 48% până la 53% mai ridicat de anxietate și tulburări mentale comune
  • un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2
  • un risc crescut cu 40% până la 66% de deces cauzat de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și probleme de somn
  • un risc crescut de depresie cu 22%
  • un risc cu 21% mai mare de deces din orice cauză, potrivit CBS News.

Estimările consumului de alimente ultraprocesate au fost obținute dintr-o combinație de metode de colectare a informațiilor. Pentru aceasta au fost folosite: chestionare de frecvență a alimentelor, retrageri ale produselor alimentare timp de 24 de ore și istoric alimentar.

Multe alimente sunt considerate ultraprocesate

Alimentele considerate a fi intens procesate sau foarte procesate parcurg o serie de etape de procesare. Produsele obținute au o formă foarte diferită de cea a alimentelor naturale din care au fost preparate. De obicei, necesită o pregătire minimă sau se pot consuma imediat.

Publicația BMJ descrie AUP ca fiind alimente care au fost ambalate, cum ar fi: produse de patiserie, gustări, băuturi gazoase, cereale cu zahăr și produse gata de consumat sau încălzite. În același timp, aceste produse tind să prezinte un conținut bogat în zahăr adăugat, grăsimi și sare. Însă, se caracterizează printr-un conținut redus de vitamine și fibre.

Reclamă

Concluziile studiului au arătat că expunerea mai mare la alimente ultraprocesate se poate asocia cu un risc mai ridicat de a suferi efecte adverse asupra sănătății. Acestea pot afecta mai ales sănătatea cardiometabolică, mintală și riscurile mortalității.

Informațiile obținute susțin dezvoltarea și evaluarea eficienței utilizării măsurilor de sănătate publică asupra populației. Scopul este de a viza și a reduce expunerea alimentară la alimente ultraprocesate pentru a îmbunătăți sănătatea organismului. Cercetătorii implicați consideră că sunt necesare studii suplimentare.

Totodată, informațiile privind unele asocieri ale expunerii la alimente ultraprocesate rămân limitate. Acestea vizează: astmul, sănătatea gastrointestinală, unele tipuri de cancer. În plus, se urmărește studierea factorilor de risc cardiometabolici, cum ar fi nivelurile crescute de grăsimile din sânge și nivelurile scăzute de colesterol bun, mai precis colesterol HDL.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Reclamă
PARTENERI
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Rețete Fel De Fel
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
O rețetă ușoară, plină de culoare și savoare, ideală pentru un prânz de vară sau o cină ușoară este rețeta de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie. Vinetele coapte devin moi și catifelate. Iar interiorul lor este umplut cu un amestec aromat de cușcuș pufos și legume sotate rapid la tigaie, care păstrează atât textura, cât și prospețimea. Umplutura se poate personaliza după gust. Poți adăuga roșii, dovlecei, ardei, ceapă, morcovi sau chiar ciuperci. Toate se potrivesc de minune cu textura mătăsoasă a vinetei. Cușcușul, hidratat în supă de legume sau apă aromatizată cu ierburi, se amestecă cu legumele sotate. Poate fi asezonat cu ierburi mediteraneene (busuioc, oregano, cimbru). Dar se pot adăuga și verdețuri proaspete, precum pătrunjel sau coriandru. Pentru un plus de cremozitate, se poate adăuga puțin ulei de măsline extravirgin. Descoperă și o rețetă de vinete la grill, cu măsline, roșii și brânză. Este un preparat mediteraneean, ușor de făcut, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca garnitură sau fel principal ușor. Despre gustul și textura acestor vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie Acest minunat preparat are un aspect rustic și colorat. Jumătățile de vinete coapte sunt ca niște bărci care adăpostesc cușcușul auriu presărat cu legume viu colorate. Gustul final este echilibrat. Este dulceag și delicat de la vânătă, aromat și ușor crocant de la legume, cu o notă fină de condimente. Preparatul se servește cald, ca fel principal vegetarian. Merge servit alături de o salată verde proaspătă sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie. Este un preparat simplu, dar elegant, care aduce pe masă parfumul bucătăriei mediteraneene. Tot din categoria preparatelor cu vinete mai poți încerca rețeta de rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.
icon