Antena

Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 noiembrie 2024, 13:05 / Actualizat: 25 noiembrie 2024, 11:35

Multe persoane includ zilnic în alimentație pâine, dar pentru a selecta cel mai bun tip este important să acorde atenție caracteristicilor. Mihail Pautov, medic specialist, a discutat despre sortimentele acestui aliment, în episodul 11, din sezonul 7, la MediCOOL. Pâinea albă vs. pâinea integrală: prin ce se diferențiază.

Reclamă

Mihail Pautov a discutat despre particularitățile pâinii albe și ale pâinii integrale. Acesta a menționat ce aport nutrițional pot oferi fiecare tip și a argumentat care este cea mai bună variantă pe care o poți include în alimentație.  

Pâinea albă vs. pâinea integrală

Un bob de grâu are un endosperm, care reprezintă partea cea mai bogată în amidon și care asigură energie în urma consumului. Partea de înveliș formată de tărâță se caracterizează printr-un conținut bogat în fibre. De asemenea, germenele său poate oferi beneficii suplimentare. De cele mai multe ori, pâinea se obține din grâu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Oamenii consumă pâine de peste 14000 de ani, de când au fost preparate primele pâini. Acestea erau un tip de lipii coapte pe pietre încinse. Pâinea este printre cele mai populare tipuri de alimente de bază, se obține din grâu și se împarte în două tipuri: pâine albă și pâine integrală. În general, specialiștii consideră că pâinea integrală este cea mai sănătoasă variantă.

Pâine albă

Pâinea albă vs. pâinea integrală: Pâinea albă se caracterizează prin faptul că grâul din care se obține este procesat. În ultima perioadă a devenit din ce în ce mai populară. Această pâine procesată poate oferi o bună parte din nutrienții prezenți în grâu, dar poate favoriza anumite riscuri.

Reclamă

De cele mai multe ori, pâinea albă se prepară din făină de grâu rafinată, potrivit Fox News. În timpul procesului de rafinare tărâțele și straturile de germeni se îndepărtează. Aceasta elimină o bună parte din fibrele, vitaminele și mineralele prezente în cerealele integrale.

Pâine integrală

De regulă, medicii recomandă consumul de cereale. Având în vedere indicațiile piramidei alimentare, care arată ceea ce este necesar să mănânci în fiecare zi, baza alimentației este formată din cereale. Consumul de cereale integrale înseamnă că atunci când obții făină din cereale și prepari pâine, le integrezi în totalitate, fără a îndepărta nimic din alcătuirea boabelor de grâu.

Pâinea albă vs. pâinea integrală: În pâinea integrală există toate părțile componente ale boabelor de grâu. Endospermul conține proteine și amidon. Amidonul se transformă în glucoză după digestie și proteinele sunt partea nutritivă a pâinii.

Reclamă

Germenele se caracterizează printr-un profil bogat în vitamine și grăsimi, cum ar fi complex de vitamine B și vitamina E. Totodată, tărâța este bogată în fibre, minerale și vitamine. Atunci când mănânci o pâine integrală obții aceste beneficii. În același timp, pâinea integrală are bule în interior care sunt făcute de maia.

Pâinea integrală conține o cantitate mai mare de fibre decât cea și poate avea un impact mai redus asupra nivelurilor de zahăr din sânge. În plus, păstrează nivelurile de fitonutrienți din compoziție.

,,Atunci când mâncăm o pâine integrală ne bucurăm de aceste beneficii.” – Mihail Pautov, medic specialist

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Reclamă
PARTENERI
icon