Antena

Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 noiembrie 2024, 12:11

Maiaua este un ingredient hrănitor, care poate fi adăugat la prepararea pâinii. Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnici Alimentare, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 11, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum să faci maia naturală.

Reclamă

Dan Vodnar a explicat ce este maiaua, a prezentat o rețetă cu ajutorul căreia se poate pregăti în casă și a discutat despre diferențele dintre maia și drojdie.

Cum să faci maia naturală

Maiaua este o drojdie sălbatică. Ea provine din încărcătura microbiană, pe care tărâțele de grâu, de exemplu, o au în mod natural. Grâul este cules din câmp. Odată cu mișcarea aerului, se fixează pe tărâțe diverse bacterii. O faină cu cât este mai neagră, cu atât are mai multe tărâțe, de aceea include un conținut mai mare de bacterii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În momentul în care vrei să prepari o maia, poți să omogenizezi o sută de grame de făină neagră sau integrală cu o sută de grame de făină albă. La acestea, poți adăuga 200 de mililitri de apă. Omogenizezi ingredientele, amestecul îl pui într-un borcan, la suprafață se pune un tifon și se lasă întregul amestec la temperatura camerei timp de 24 de ore. După 24 de ore, jumătate din cantitate o îndepărtezi și adaugi o cantitate proaspătă, nouă de făină împreună cu apă. Toate ingredientele se combină.

Atunci când pregătești maia, este mult mai important să adaugi în a doua etapă făină albă și să nu-i mai pui făina neagră. Făina neagră la început are o cantitate mare de bacterii, care produc fermentația.

Reclamă

Dacă vrei să înveți cum să faci maia naturală, gândește-te că multe persoane știu că drojdiile încep să producă fermentația pâinii. În realitate, acționează, de fapt, bacteriile lactice. Acestea acidifiază mediul. După aceea favorizează dezvoltarea drojdiilor pentru a produce dioxid de carbon și alcool.

,,Înseamnă că putem să facem cu toții maia acasă.”

– Mihail Pautov, medic specialist

De asemenea, prinderea laptelui se întâmplă asemănător. În momentul în care pui lapte la temperatura camerei pe masa din bucătărie, se prinde.

Reclamă

Practic, dacă nu acoperi aluatul sau nu ai suficiente bacterii pentru a-l fermenta, îl poți lăsa expus într-un spațiu care are o încărcătură microbiană mai mare pentru a fermenta. Atunci pâinea va fermenta automat pentru că în aer există multe bacterii, mulți fungi și drojdii.

Care este diferența dintre drojdie și maia

Dacă vrei să afli cum să faci maia naturală, poți reține că pentru a reduce timpul necesar pregătirii pâinii în casă, industria alimentară a găsit o variantă rapidă. Soluția constă în adăugarea unei bacterii, mai exact o drojdie numită saccharomyces cerevisiae, pe care o poți găsi fie sub formă umedă, fie sub formă uscată.

Saccharomyces cerevisiae transformă amidonul, mai precis sursa principală de carbohidrați a făinii, în maltoză. După aceea, enzimele din drojdie transformă maltoza în glucoză. În următoarea etapă transformă glucoza în alcool etilic dioxid de carbon, de aceea pâinea se umflă. Drojdia descompune amidonul până la glucoză.

Inițial în momentul în care făina trece prin procesul de măcinare, există particulele ușoare care au fost rupte din structurile complexe de amidon. Bacteriile atacă moleculele de glucoză din amidon și încep să acidifieze mediul. Practic, bacteriile lactice formează acidul lactic. După aceea, acționează enzimele, care ajută la destructurarea amidonului și transformarea lui treptată în glucoză.

,,Orice variantă de amidon este perfectă pentru mine. Aș recomanda clar o pâine care este făcută cu multă făină integrală, mai precis care are un conținut de fibre superior. Uneori găsesc în piață făinuri care sunt făcute din germeni. În general, mixul cu semințe de in.”

– Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnici Alimentare

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon