Regimul alimentar în hipertensiunea arterială. Ce rol are dieta în gestionarea acestei afecțiuni

Publicat: 1 martie 2024, 07:58 / Actualizat: 4 martie 2024, 14:45

Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecvent întâlnită, care poate cauza mai multe probleme de sănătate. Pentru gestionarea acesteia, dieta are un rol important. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 1, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre regimul alimentar în hipertensiunea arterială.

Ștefan Busnatu a menționat între ce valori se consideră a fi tensiunea arterială normală, a explicat de ce persoanele cu hipertensiune arterială au nevoie să-și măsoare constant tensiunea arterială și a vorbit despre impactul alimentelor asupra acestei afecțiuni.

Cum se stabilește un diagnostic de hipertensiune arterială

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care inima pompează sângele în pereții vaselor din corpul uman. Dacă valorile acesteia depășesc în repaus 139 mm col Hg în tensiunea mare sau 89 mm col Hg în tensiunea mică, atunci se poate pune un diagnostic de hipertensiune arterială.

-De ce este important ca un pacient cu hipertensiune arterială cronică să-și măsoare zilnic valorile tensiunii?
-Atunci când se pune un diagnostic sigur de hipertensiune arterială se fac intervenții eficiente pentru a controla tensiunea arterială. În contextul în care se poate recurge la intervenții fără medicamente, se recomandă: mișcare, corecție alimentară, reducerea consumului de sare și includerea medicamentelor în unele situații. Regimul alimentar în hipertensiunea arterială îndeplinește un rol semnificativ.

Există necesitatea de a te asigura că valorile de tensiune rămân la aproximativ 120-130 mm col Hg. Acestea nu trebuie să scadă prea mult și, totodată, nu se mențin la valori crescute. Tensiunea arterială trebuie urmărită regulat, cel puțin până la momentul în care se atinge un nivel de siguranță. Atunci se păstrează o regularitate, care nu trebuie neapărat să fie respectată zilnic.

-Ce pot face oamenii cu hipertensiune arterială cronică pentru a-și menține sănătatea?
-Pentru a-ți menține sănătatea când suferi de hipertensiune arterială se începe cu partea de monitorizare. În acest caz, este necesară monitorizarea tensiunii până la stabilizare cu un tensiometru pentru braț. Un tensiometru exact permite memorarea măsurătorilor pe o perioadă mai lungă pentru a vedea profilul de evoluție al valorilor de tensiune arterială.

În situația în care, persoana are un partener de viață este important să aibă un dispozitiv, cu funcții de memorare pentru doi utilizatori pentru a nu-și combina valorile. Dacă se întâmplă acest lucru, nu se mai poate stabili o imagine relevantă a evoluției.

Pe lângă monitorizare, este indicat controlul general al factorilor de risc. Se recomandă: reducerea consumului de sare, creșterea nivelului de activitate fizică din viața de zi cu zi și adoptarea unor metode pentru a controla greutatea. Scăderea greutății cu 10 kilograme generează o scădere de 8 mm col Hg a tensiunii. Totodată, intervenția alimentară are un rol foarte important pentru a stabiliza tensiunea.

Regimul alimentar în hipertensiunea arterială

Alimentele pe care le consumi pot influența evoluția hipertensiunii arteriale. Alimentația dezechilibrată conduce la o creștere în greutate, mai ales dacă se asociază cu sedentarismul. O dietă precară determină un status de inflamație în organism.

,,Inflamația în organism conduce la rigidizarea vaselor și la hipertensiune. Alimentația precară conduce la o alterare, o stricare a florei pe care o avem în organism. Flora de bacterii, în condițiile în care este bună pentru noi, poate să producă compuși chimici, care să relaxeze vasele de sânge, cum sunt nitrații. Când discutăm cu un nutriționist, cu un medic trebuie să ne asigurăm măcar 30 de grame de fibre în alimentația noastră zilnică, care sunt substanțe foarte importante pentru controlul tensiunii.” – Ștefan Busnatu, medic cardiolog

,,Iată cât de important este că alimentația ne poate ajuta să reglăm tensiunea arterială.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI