Antena

Tipuri de aparate dentare. Prin ce se diferențiază, cum se întrețin și ce efecte au în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 noiembrie 2024, 07:34

Foarte multe persoane aleg să poarte aparate dentare pentru a-și îndrepta dinții, de aceea au nevoie de mai multe informații pentru a-l selecta pe cel mai potrivit. Alexandru Stănculescu, medic stomatolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 10, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre tipuri de aparate dentare.

Reclamă

Alexandru Stănculescu a explicat prin ce se diferențiază fiecare aparat dentar în parte, a oferit mai multe sfaturi legate de întreținerea acestora și a argumentat care sunt beneficiile acestor tratamente stomatologice asupra sănătății generale a organismului.

Tipuri de aparate dentare

Motivul pentru care oamenii poartă aparat dentar este în primul rând o cauză genetică. Foarte multe persoane moștenesc de la părinți o modificare nedorită la nivelul mușcăturii. Se poate întâmpla ca o persoană să aibă osul moștenit de la un părinte și dinții moșteniți de la alt părinte. Dacă acestea două sunt compatibile se formează o mușcătură corectă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În unele cazuri, apar probleme când caracteristicile nu sunt compatibile, de aceea poate fi nevoie de purtarea unui aparat dentar. De exemplu, o persoană poate avea dinți mai mici pe un os normal, ceea ce duce la apariția unor spațieri. În cazul în care are dinți mai mari pe un os normal dimensionat, apare o zonă de înghesuire.

Aparate autoligaturante

Aparatele autoligaturante reprezintă cea mai modernă modalitate de a îndrepta dinții, în ce privește categoria formată din tipuri de aparate dentare fixe. Aparatele autoligaturante nu au elastic colorat și funcționează prin intermediul unei clape mici, care acționează la nivelul brechetului. Acea clapă mică se închide. Frecarea arcului este mult mai redusă, de aceea dinții se îndreaptă într-un timp mai scurt cu o sensibilitate mai mică.

Reclamă

Aparatele autoligaturante se activează singure. Sârma mică alunecă prin brecheți fără a avea o frecare. Sunt un tratament mai rapid, care cauzează dureri reduse și dinții se îndreaptă mai ușor. Fără acele elastice colorate, igiena este mai ușor de întreținut. În principiu, necesită un cost mai mare pentru că au costul de producție mai ridicat.

Aparate convenționale

Aparatele convenționale sunt aparatele clasice metalice. Se caracterizează prin elastice colorate pe care pacientul le poate alege. Elasticele sunt transparente și stau fixe. Brechetul este mult mai bine ținut în aparat, dar aceste aparate au o forță de aplicare mai mare. Dinții se îndreaptă puțin mai greu, de aceea durerea se manifestă puțin mai intens. În general, au prețuri mai accesibile.

Există posibilitatea ca la orice alt aparat fix, în ce privește partea de brecheți, să apară un ușor disconfort. Se poate dezvolta o rană la nivelul obrazului, însă poate fi rezolvată prin mijloace auxiliare, cum ar fi ceară ortodontică.

Reclamă

Pentru întreținerea acestora se recomandă câteva sfaturi. Este indicat să consumi mai multe lichide și alimente mai moi la început. Disconfortul poate fi prevenit prin consumul alimente ușor mai reci.

Arcurile folosite sunt termice. La căldura din gură devin rigide. În momentul în care consumi alimente reci, apare o ușoară relaxare la nivelul aparatului dentar.

Aparatul estetic

Aparatul estetic există atât în varianta convențională, cât și în cea autoligaturantă. Aceste tipuri de aparate dentare au o culoare asemănătoare cu cea a dintelui. Însă, determină un ușor efect negativ. Pentru că brechetul este mai mare are nevoie de o rezistență. Prin mecanica pe care o generează, îndreaptă mai ușor dinții, dar tratamentul durează mai mult timp și sensibilitatea este puțin mai mare.

Gutiere

Varianta de gutiere este aparatul transparent mobil. Nu are brecheți, ci un soft cu ajutorul căruia medicul mișcă dinții. Pacientul își poate mișca singur fiecare dinte în parte către poziția lui finală.

,,Îl ții pe dinți și când mănânci îl dai jos.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Există unele resctricții pentru purtarea gutierelor. Nu este indicat să consumi alimente tari și lipicioase pentru că pe suprafața dintelui există mici forme geometrice. Acestea se numesc atașamente și sporesc acțiunea gutierei. La început, pot produce mici leziuni, dar organismul se adaptează. Se pot consuma mai multe lichide, tocmai pentru a lăsa mucoasa să alunece.

Sfaturi pentru alegerea unui aparat dentar

Persoanele care își doresc să aleagă dintre aceste tipuri de aparate dentare pot lua în considerare mai multe aspecte. În primul rând, se ține cont de durata tratamentului. În plus, acea modificare a mușcăturii influențează de fapt starea de sănătate generală a organismului, mai ales cea a sistemului digestiv.

Dacă ai o mușcătură corectă și dinții corect poziționați poți avea o digestie mult mai rapidă și mult mai ușoară pentru organism. Astfel, poți suferi de mai puține probleme digestive pe termen lung. 

,,Este recomandat să avem periuțe interdentare. Sunt acele periuțe mici, pe care trebuie să le folosim în jurul fiecărui brechet, tocmai ca să îndepărtăm resturile alimentare. Resturile alimentare, în momentul în care rămân pe dinți, îngreunează deplasarea dinților și riscăm să facem carii în jurul brechetului. Dezavantajul este că durează mai mult timp igiena.

Din punctul de vedere alimentar este indicat să evităm alimentele tari și lipicioase, precum gumă sau caramele. Să nu ronțăim carnea de pe oase pentru că există riscul să cadă brecheții. De fiecare dată când cad brecheții se lungește durata tratamentului. Dacă a căzut un brechet, se dă jos arcul, medicul curăță suprafața dintelui și lipește altul nou.”

– Alexandru Stănculescu, medic stomatolog

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
(P) Tot ce trebuie să știi despre implanturile dentare: De la prețuri la calitate premium marca Neoclinique
(P) Tot ce trebuie să știi despre implanturile dentare: De la prețuri la calitate premium marca Neoclinique
(P) Tot ce trebuie să știi despre implanturile dentare: De la prețuri la calitate premium marca Neoclinique
Ce poți mânca după o extracție dentară și ce nu
Ce poți mânca după o extracție dentară și ce nu
Ce poți mânca după o extracție dentară și ce nu
Ce înseamnă dacă ai durere de dinți noaptea. Cauze și tratamente
Ce înseamnă dacă ai durere de dinți noaptea. Cauze și tratamente
Ce înseamnă dacă ai durere de dinți noaptea. Cauze și tratamente
Reclamă
PARTENERI
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Rețete Fel De Fel
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Aceste chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi sunt o gustare simplă, hrănitoare și extrem de versatilă. Pot fi servite ca gustare, fel principal, garnitură sau aperitiv. Sunt perfecte atât calde cât și reci, și pot fi gătite la tigaie, în cuptor sau chiar la air fryer. Aceste chiftele sunt ca o îmbrățișare caldă de vară. Pe cât de umile sunt ingredientele, pe atât de surprinzătoare este savoarea lor când sunt combinate cu grijă. La prima vedere par modeste, dar odată ce le muști, dezvăluie o textură fină și parfumată. Este o armonie între dulceața discretă a morcovului, suculența dovlecelului și finețea cartofului. Tot din categoria chiftelelor de legume mai poți încerca de pe blog și rețeta de chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt. Sunt delicate și pline de arome fine, fiind ideale ca aperitiv sau fel principal. Sosul de unt adaugă o textură cremoasă și un gust bogat care completează perfect savoarea chiftelelor. Sau poate te inspiră și rețeta de chiftele de dovlecei cu couscous. Sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru un prânz sau cină ușoară. Chiftelele sunt crocante la exterior și moi în interior, având o textură plăcută și un gust bogat datorită combinației de dovlecei și couscous. Despre ingredientele din chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi Cartoful este baza solidă, care leagă totul și oferă o structură cremoasă în interior. Fie că este folosit fiert sau crud, el aduce o densitate moale, care contrastează cu crustă rumenă de la exterior. Este acel ingredient de bază care permite celorlalte arome să strălucească. Dovlecelul, blând și delicat, are rolul de a lumina compoziția. Dă suculență, prospețime și o notă vegetală subtilă. Atunci când este bine scurs și amestecat în chiftele, adaugă un ton umed și catifelat, care face ca fiecare mușcătură să se topească în gură. Morcovul, pe de altă parte, aduce o notă dulceagă naturală și o culoare caldă, portocalie. Acesta face ca interiorul chiftelelor să fie nu doar gustos, ci și plăcut privirii. E firul dulce care echilibrează gustul neutru al cartofului și pe cel vegetal al dovlecelului. Când sunt prăjite sau coapte, chiftelele capătă o crustă aurie, crocantă, care foșnește ușor sub dinți. Interiorul rămâne moale, dar nu cleios, ci aerat și bine legat, fără a fi greu. Din loc în loc, întâlnești câte un fir de morcov sau pătrunjel, care le dă un aer de casă, exact ca în bucătăriile bunicilor. Aroma care iese din cuptor sau din tigaie este inconfundabilă. Simți un miros de legume ușor caramelizate, de verdețuri proaspete, de casă primitoare. Dacă adaugi și un praf de boia sau chimen, devin și mai parfumate, cu o ușoară adiere orientală sau rustică, în funcție de condimente. Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa delicioase chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.
icon