Antena

5 simptome ale cancerului de colon și cum să-ți reduci riscurile

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 noiembrie 2024, 07:30

Cancerul colorectal este a doua cauză de mortalitate prin cancer la nivel global și în România, iar motivul principal îl reprezintă depistarea în stadii avansate. Pentru că apare tot mai frecvent sub vârsta de 50 de ani, chiar și tinerii ar trebui să cunoască principalele simptome ale cancerului de colon. Află care sunt acestea. 

Reclamă

Cancerele de colon și rect, grupate sub denumirea de cancer colorectal, se întâlnesc mai frecvent după vârsta de 65 de ani. Cu toate acestea, în ultimele decenii, cancerul colorectal se diagnostichează tot mai des la persoane cu vârsta sub 45 de ani.

Chiar și tinerii de 20 de ani trebuie să fie atenți la semnele de avertizare ale acestui cancer și să discute cu medicul despre orice simptome suspecte, recomandă medicii de la Yale Medicine Colon&Rectal Surgery. „Vedem clar o creștere a cazurilor de cancer colorectal în rândul generațiilor mai tinere”, spune dr. Haddon Pantel, specialist în chirurgie colorectală la Yale Medicine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În România, cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femei și al treilea, la bărbați. Totodată, este a doua cauză de deces prin cancer, conform datelor GLOBOCAN din 2022. 

Cele mai comune simptome ale cancerului de colon

În stadiile incipiente, acest tip de cancer are simptome ușoare sau absente, de obicei. Din acest motiv, depistarea timpurie a bolii fără un screening regulat este dificilă și explică rata crescută de mortalitate. Când este diagnosticat devreme, cancerul de colon este adesea tratabil. 

Reclamă

Semnele devin mai evidente pe măsură ce boala avansează, deoarece tumora crește și începe să afecteze funcționarea normală a colonului sau a unor organe din apropiere. Cu toate acestea, simptomele sunt puse pe seama altor afecțiuni și diagnosticul este întârziat. 

Iată care sunt principalele simptome ale cancerului de colon:

1. Sângerări rectale

Sângele în scaun poate fi cauzat de sângerarea unei tumori localizate oriunde în tractul digestiv, de la stomac, intestin subțire, colon, rect și până la anus. Sângerarea poate fi observată pe hârtia igienică, în toaletă sau pe suprafața scaunului și poate avea culori diferite, în funcție de localizare:

Reclamă
  • Sângele roșu aprins indică o problemă în partea inferioară a tractului digestiv: anus, rect sau partea inferioară a colonului, conform centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA;
  • Sângele roșu închis sau maroniu provine de la o sângerare situată mai sus în colon sau în intestinul subțire;
  • Scaunele negre indică cel mai adesea o sângerare la nivelul stomacului, cum ar fi ulcerul hemoragic. 

Adesea, sângerările rectale sunt puse în mod greșit pe seama hemoroizilor, spune dr. Haddon Pantel, specialist în chirurgie colorectală la Yale Medicine. „Mulți pacienți ajung la mine pentru tratamentul hemoroizilor, dar trebuie să te asiguri că sângerarea nu indică ceva mai serios, indiferent de vârsta pacientului”, explică medicul. 

Uneori, sângerările nu sunt vizibile cu ochiul liber și pot fi identificate numai sub microscop, cu ajutorul unui test de hemoragii oculte fecale. 

2. Scaune subțiri

Forma scaunelor poate oferi și ea indicii importante despre prezența cancerului de colon. Scaunele subțiri, de mărimea unui creion sau cele în formă de panglică, alungite și asemănător unei benzi sunt un simptom frecvent ignorat, dar alarmant. Acestea semnalează o obstrucție la nivelul colonului sau rectului care îngreunează trecerea materiilor fecale din intestin către anus.

Există și alte afecțiuni care modifică forma scaunului prin îngustarea lumenului intestinal (spațiul interior al intestinului). Polipii mari, hemoroizii sau fisurile anale pot avea un efect similar. Cu toate acestea, este important să se investigheze cauza pentru a exclude cancerul colorectal. 

3. Frecvență modificată a scaunelor

Scaunele mai dese sau, din contră, mai rare decât de obicei sunt alte posibile simptome ale cancerului de colon. Diareea persistentă, care durează cel puțin două săptămâni, poate semnala o problemă serioasă, mai ales dacă nu este justificată de factori precum infecțiile sau alimentația. Tumorile din colon pot irita mucoasa intestinală sau afecta procesele de absorbție, provocând scaune frecvente și apoase.

Constipația cronică, definită prin mai puțin de trei scaune pe săptămână, poate fi semnul unei obstrucții cauzate de o tumoare. Pe măsură ce crește, ea poate îngreuna trecerea scaunelor și acumularea acestora în intestin.

4. Pierdere nejustificată în greutate 

Slăbirea neintenționată, care nu are o explicație evidentă, apare de obicei în stadiile mai avansate ale cancerului de colon. Scăderea inexplicabilă în greutate are mai multe cauze:  

  • Reducerea absorbției nutrienților din cauza obstrucției parțiale sau complete a intestinului cauzate de o tumoare;
  • Pierderea poftei de mâncare și reducerea consumului de calorii;
  • Consumul crescut de energie al tumorii, care epuizează resursele organismului;
  • Sângerarea cronică prin scaun.

Consultă un medic pentru investigații dacă observi o scădere de peste 5% din greutatea corporală în decurs de 6-12 luni, în lipsa unor modificări ale dietei.

5. Oboseală persistentă

Oboseala sau energia scăzută poate fi explicată de anemia feriprivă cauzată de sângerările rectale cronice asociate cu cancerul de colon. Pierderile persistente de sânge reduc nivelurile de fier și hemoglobină, având ca rezultat un aport insuficient de oxigen către organe și țesuturi. Anemia provoacă oboseală, slăbiciune și lipsă de energie.

Multe femei tinere au convingerea că anemia lor are drept cauză sângerările menstruale, dar medicii le recomandă să investigheze și alte cauze. 

Unele persoane nu prezintă deloc simptome ale cancerului de colon, așa că ocupă un rol esențial să discuți cu medicul dacă ai antecedente familiale de cancer colorectal. Deși nu este o investigație confortabilă, colonoscopia rămâne standardul de aur pentru diagnosticul acestei maladii și poate salva vieți.

Recomandări pentru prevenirea cancerului colorectal

Aproximativ 20% dintre cancerele colorectale apar în context familial, dar mai puțin de jumătate dintre ele sunt rezultatul unei boli ereditare cunoscute, conform Societății Europene pentru Oncologie Medicală (ESMO). Cel mai adesea, acest tip de cancer apare ca boală sporadică, mai exact nu se asociază cu o moștenire genetică. 

Deși cauza cancerului colorectal nu este clară, au fost identificați mai mulți factori de risc. Îmbătrânirea se regăsește printre aceștia, dar stilul de viață are un rol la fel de important în apariția acestui tip de cancer. 

Iată ce poți face pentru a preveni cancerul de colon:

  • Adoptă o alimentație sănătoasă. Consumă 25 de grame de fibre pe zi, din fructe, legume, cereale integrale, fasole și leguminoase; limitează consumul de carne roșie (vită, miel sau porc), carne procesată (crenvurști, cârnați) și grăsimi;
  • Evită alcoolul. Consumul de băuturi alcoolice a fost asociat cu șapte tipuri de cancer. Orice cantitate și orice tip de alcool crește riscul, așa că ar fi de preferat să-l eviți;
  • Fă mișcare. Sedentarismul crește riscul de a dezvolta cancer colorectal. Activitatea fizică regulată poate reduce acest risc;
  • Renunță la fumat. Fumatul crește riscul nu doar pentru cancerul pulmonar, ci și pentru cel colorectal sau alte tipuri de cancer. Inclusiv țigările electronice sunt periculoase;
  • Pierde în greutate. Dacă ești supraponderal sau obez, ai un risc mai mare atât de a dezvolta cancer colorectal, cât și de a deceda din cauza acestuia.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce cresc cazurile de cancer la tineri. Ce tipuri de cancer apar tot mai devreme
De ce cresc cazurile de cancer la tineri. Ce tipuri de cancer apar tot mai devreme
De ce cresc cazurile de cancer la tineri. Ce tipuri de cancer apar tot mai devreme
Activitățile fizice dimineața și seara pot reduce cu 11% riscul de cancer intestinal. Oamenii de știință sunt de părere că pot fi o metodă eficientă de prevenție
Activitățile fizice dimineața și seara pot reduce cu 11% riscul de cancer intestinal. Oamenii de știință sunt de părere că pot fi o metodă eficientă de prevenție
Activitățile fizice dimineața și seara pot reduce cu 11% riscul de cancer intestinal. Oamenii de știință sunt de părere că pot fi o metodă eficientă de prevenție
Numărul de cazuri de cancer de colon este în creștere la persoane tinere. Specialiștii spun că există mai mulți factori care favorizează riscul acestei afecțiuni
Numărul de cazuri de cancer de colon este în creștere la persoane tinere. Specialiștii spun că există mai mulți factori care favorizează riscul acestei afecțiuni
Numărul de cazuri de cancer de colon este în creștere la persoane tinere. Specialiștii spun că există mai mulți factori care favorizează riscul acestei afecțiuni
Reclamă
PARTENERI
icon