Alimente bogate în iod. De ce îți pot oferi acest micromineral

Publicat: 9 iunie 2024, 08:12

Iodul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului, pe care îl poți asimila dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Unele alimente conțin cantități mai mari ale acestui nutrient. Citește despre alimente bogate în iod.

Glanda tiroidă are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni, care îndeplinesc mai multe funcții importante în corpul uman. Necesarul zilnic al acestei substanțe esențiale depinde de o serie de factori, cum ar fi vârsta sau sexul biologic.

Alimente bogate în iod

O bună parte din populație prezintă o predispoziție de a dezvolta o deficiență de iod. Acest tip de deficit poate provoca umflarea glandei tiroide, denumită hipotiroidism. Se poate manifesta prin simptome, precum: oboseală, slăbiciune musculară și creștere în greutate.

Chiar dacă organismul necesită cantități reduse de iod, acest mineral ocupă un rol esențial pentru menținerea sănătății generale. Poți include în dietă o serie de alimente, care te pot ajuta să-ți completezi aportul necesar zilnic al acestei substanțe nutritive.

De asemenea, dacă întâmpini dificultăți în susținerea unui nivel optim de sodiu, se recomandă să ceri sfatul unui medic sau al unui nutriționist pentru a evita dezechilibrele în alimentație.

Prune uscate

Prunele uscate se regăsesc printre aceste alimente bogate în iod. În general, sunt populare deoarece pot ajuta la ameliorarea constipației. Acest aspect se datorează conținutului lor ridicat de fibre și sorbitol, un tip de alcool de zahăr. Consumul de prune uscate poate sprijini sănătatea digestivă și poate diminua riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Produsele lactate

Produsele lactate sunt surse bune de iod. Cantitatea de iod din lapte și produse lactate diferă foarte mult în funcție de conținutul de iod prezent în hrana bovinelor și de utilizarea dezinfectanților care conțin iod, în timpul mulsului. Brânza cottage și iaurtul se regăsesc printre aceste surse.

Sare iodată

Sarea iodată este un tip de sare la care s-a adăugat iod. Poate fi folosită ca o modalitate simplă de a preveni deficiențele acestui mineral în organism. Totodată, condimentul conține sodiu, care în cantități ridicate poate cauza hipertensiune arterială, potrivit Healthline.

Alge marine

Algele marine conțin o sursă bună de antioxidanți, vitamine și minerale. În plus, asigură un conținut redus de calorii. Algele marine sunt alimente bogate în iod. Totodată, cantitatea poate varia semnificativ în funcție de specia de alge marine, regiunea în care au fost crescute și modul de preparare al acestora. Printre cele mai populare specii se numără: kombu kelp, nori și wakame.

Ficat de vită

Ficatul de vită are în compoziție substanțe nutritive esențiale, cum ar fi: folatul (vitamina B9), fierul și iodul, conform Real Simple. Consumul acestui tip de carne poate susține funcția imunitară, poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate sprijini producția de globule roșii în sânge.

Cod

Codul se caracterizează printr-un conținut relativ scăzut de grăsimi și calorii, fiind printre aceste alimente bogate în iod. În același timp, oferă o mare varietate de nutrienți, inclusiv iod. Cantitatea de pește poate fi diferită în funcție de modul în care a fost crescut peștele, mai exact într-o pescărie sau în sălbăticie, și de regiunea de unde provine.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de usturoi. Efectele benefice asupra sănătății organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de usturoi. Efectele benefice asupra sănătății organismului
7 alimente care devin mai hrănitoare când le fierbi. De ce este importantă metoda de gătit
7 alimente care devin mai hrănitoare când le fierbi. De ce este importantă metoda de gătit
Efectele consumului de cireșe asupra sănătății. Cum îți pot îmbunătăți funcțiile organismului
Efectele consumului de cireșe asupra sănătății. Cum îți pot îmbunătăți funcțiile organismului
PARTENERI