Fluorul este un nutrient esențial pentru funcționarea organismului. Prezența acestuia are un impact semnificativ în special asupra sănătății dinților și oaselor. În general, poate fi obținut dintr-o dietă echilibrată, poate fi administrat local cu o pastă de dinți sau poate fi asimilat din suplimente. Citește despre alimente care conțin fluor.
Fluorul este un oligomineral care se găsește în mod natural în cantități mici într-o serie de alimente. Rolul său în prevenirea și combaterea cariilor dentare, alături de menținerea rezistenței dinților și oaselor îi oferă cea mai mare popularitate.
Alimente care conțin fluor
Cea mai mare parte a fluorului se absoarbe în intestin și se depozitează în oase și dinți. Fluorul neabsorbit se excretă prin urină. Copiii absorb fluorul mai eficient decât adulții, deoarece dinții și oasele se formează într-un timp scurt în perioada de creștere.
Dacă vrei să obții fluor prin intermediul dietei, poți include câteva alimente care au în compoziție cantități reduse. Acestea pot fi ușor adăugate în alimentație deoarece nu necesită metode de gătit dificile, potrivit Harvard T.H. Chan. Totuși, pentru a te asigura că nu-l consumi în exces, este indicat să ceri consultul unui medic pentru a evita reacțiile adverse.
Ovăz
Ovăzul se regăsește printre aceste alimente care conțin fluor. Acesta se caracterizează printr-un profil nutritiv bogat în multe alte substanțe nutritive, cum ar fi: mangan, zinc, seleniu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor și vitamina B1 (tiamină). Datorită concentrațiilor de fibre, poate sprijini sănătatea sistemului digestiv și oferă senzație de sațietate pe parcursul zilei.
Stafide
Stafidele au un gust natural dulce și prezintă un conținut bogat în zahăr și calorii. În plus, oferă fluor. În același timp, pot aduce beneficii pentru sănătatea generală atunci când le consumi cu moderație. Stafidele pot ajuta digestia, pot crește nivelul de fier și pot menține oasele rezistente.
Cartofi
Cartofii se regăsesc printre aceste alimente care conțin fluor. Aceștia au în compoziție antioxidanți și asigură nutrienți esențiali, inclusiv vitamina C, vitamina B6 și potasiu. Pot oferi beneficii sănătății sistemului digestiv. Totodată, profilul nutrițional al cartofilor poate varia în funcție de soi și de modul în care îi prepari pentru consum, conform Healthline.
Cafea
Cafeaua are în compoziție concentrații reduse de fluor. Cafeaua conține cofeină, un stimulent al sistemului nervos central cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta împotriva oboselii și de a crește nivelul de energie. Aceasta poate diminua riscul de a dezvolta diabet de tip 2, poate sprijini sănătatea creierului, poate susține gestionarea unei greutăți optime și poate îmbunătăți performanța sportivă.
Ceai negru
Ceaiul negru asigură o varietate de beneficii pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți și compuși care pot ajuta la reducerea inflamației în corpul uman. Mai mult, se regăsește printre aceste alimente care conțin fluor. Acesta poate avea efecte pozitive asupra sănătății inimii, poate contribui la reducerea tensiunii arteriale și poate diminua nivelurile de zahăr din sânge.
De asemenea, ceaiul negru poate scădea riscul de apariție a cancerului, poate reduce riscul de a dezvolta diabet și poate diminua șansele de apariție a mai multor afecțiuni cronice.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.