Antena

Cum îți detoxifici organismul după sărbători fără să-ți pui sănătatea în pericol

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 3 ianuarie 2025, 07:12

Dacă ai făcut excese alimentare de sărbători, o cură de detoxifiere poate fi soluția ideală pentru problemele de digestie și lipsa de energie cu care te confrunți acum. Nutriționiștii nu recomandă, însă, metodele extreme de detoxifiere sau dietele drastice. Iată cum îți detoxifici organismul pentru a începe anul în cea mai bună formă. 

Reclamă

În perioada sărbătorilor, este foarte ușor să cedezi tentațiilor culinare și bahice, doar că ajungi invariabil să regreți excesele când încep să apară disconfortul digestiv, oboseala și kilogramele în plus. 

Cum îți detoxifici organismul

După ce ai exagerat cu mâncarea sau băutura, sentimentul de vinovăție te poate împinge să recurgi la diete drastice sau la soluții extreme pentru a-ți„curăța” organismul de toxine. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ia în considerare câteva sfaturi pentru a evita obiceiurile dăunătoare și a obține rezultatele dorite. Iată cum îți detoxifici organismul fără să-ți pui sănătatea în pericol, conform nutriționiștilor:

Evită curele de detoxifiere

Deși poate părea o idee bună să sari peste mese sau să bei diverse sucuri pentru detoxifiere în zilele următoare, nu te pedepsi pentru excesele de la sărbători. Dacă te înfometezi, organismul va începe să stocheze chiar mai multe calorii decât de obicei. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate pe termen lung. 

Reclamă

Cât despre diversele cure de detoxifiere, acestea nu au o susținere științifică. Organismul uman are mecanisme proprii de eliminare a substanțelor nocive. Ficatul, rinichii, intestinele și pielea sunt implicate în acest proces natural care se desfășoară continuu în corp. 

Multe dintre beneficiile susținute de promotorii dietelor detox sunt exagerate, nu au o bază științifică solidă și orice beneficiu este de scurtă durată, potrivit medicilor Asociației Dieteticienilor din Marea Britanie.

„Mulți oameni simt nevoia să meargă la extreme încercând să «anuleze» ce au mâncat de sărbători. Însă, dietele drastice nu sunt sustenabile și rareori sunt sănătoase”, spune Emilie Berry, dietetician american citat de publicația Forbes. În plus, exagerările nu fac decât să-ți afecteze și mai mult relația pe termen lung cu mâncarea.

Reclamă

Nu ai nevoie de o dietă drastică sau specială după excesele de sărbători, dar poți face unele lucruri pentru a susține buna funcționare a sistemului natural de eliminare a toxinelor din corp.

Mănâncă mai multe proteine și fibre

„Prioritizează proteinele, fibrele și grăsimile sănătoase în construirea unor mese echilibrate”, recomandă dieteticianul Miranda Galati pentru publicația amintită. Fiecare dintre aceste grupuri de macronutrienți joacă un rol esențial în susținerea digestiei, controlul greutății și menținerea sănătății metabolice: 

  • Proteinele sunt esențiale pentru refacerea și dezvoltarea țesuturilor corpului, inclusiv a ficatului, care este esențial pentru detoxifiere. Totodată, proteinele ajută și la menținerea senzației de sațietate și previn astfel supraalimentarea;
  • Fibrele alimentare susțin un tranzit intestinal regulat și ajută astfel la eliminarea mai eficientă a substanțelor toxice procesate de ficat. De asemenea, ajută la legarea și eliminarea toxinelor din colon, prevenind reabsorbția lor;
  • Grăsimile sănătoase, cum sunt cele din peștele gras, avocado, nuci și semințe, mențin buna funcționare a ficatului și ajută la reducerea inflamației în organism.

Cum îți detoxifici organismul după sărbători: hidratează-te

Rinichii filtrează toxinele din sânge și le elimină prin urină, iar apa este esențială în acest proces. Ea ajută la diluarea substanțelor toxice și susține procesul de filtrare. Când ești deshidratat, rinichii nu mai funcționează la fel de eficient, ceea ce poate duce la acumularea toxinelor în corp. 

Apa este foarte importantă și pentru digestie. Deshidratarea încetinește tranzitul intestinal și poate duce la constipație. În consecință, toxinele nu mai sunt eliminate prin scaun și rămân mai mult timp în corp. Deshidratarea încetinește și metabolismul, ceea ce poate duce la acumularea de toxine și substanțe reziduale. 

După sărbători (dar nu numai), încearcă să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Pentru varietate, poți adăuga lămâie, mentă sau alte arome naturale. 

Mănâncă mai multe alimente naturale și nutritive

Alimentele grele, procesate sau bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase contribuie la acumularea de toxine în organism și la încetinirea digestiei. Dacă le-ai consumat în exces de sărbători, încearcă să le eviți de acum. Înlocuiește-le cu alimente ușor digerabile și hrănitoare:

  • Legume, în special cu frunze verzi, precum spanacul, varza sau broccoli, care ajută la îmbunătățirea digestiei;
  • Fructe, care sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și apă;
  • Cereale integrale, cum ar fi ovăzul, quinoa și orezul brun, care conțin fibre din abundență și ajută la curățarea tractului digestiv.

Cum îți detoxifici organismul după sărbători: dormi suficient

Odihna joacă un rol foarte important în „detoxifierea” creierului, potrivit unor studii. În 2012, cercetătorii au descoperit că deșeurile cerebrale sunt eliminate printr-un sistem de circulație intracerebrală a lichidului cefalorahidian pe care l-au denumit sistem „glimfatic”. Ulterior, s-a observat că acest sistem de „curățare” a creierului este mai activ în timpul somnului. 

Când te odihnești, și ficatul este mai eficient în descompunerea substanțelor toxice. El se detoxifică și se regenerează în timpul somnului profund. Încearcă să te odihnești între 7 și 9 ore pe noapte pentru a permite acestor organe să elimine toxinele în mod natural.

Practică exerciții fizice

Transpirația din timpul activității fizice susține detoxifierea, deși cantitățile de toxine eliminate prin piele sunt mici, comparativ cu cele eliminate prin ficat sau rinichi. Mecanismul are legătură mai degrabă cu sistemul limfatic, cel care ajută la eliminarea deșeurilor din organism. Mișcarea stimulează circulația limfei și contribuie astfel la eliminarea mai rapidă a toxinelor. 

Totodată, exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui, iar o circulație mai bună ajută la transportul toxinelor din corp către organele care le elimină. Activitățile fizice sunt benefice și pentru digestie, prin efectul de prevenire a constipației. 

Plimbările, yoga și orice alt tip de exercițiu fizic facilitează eliminarea mai eficientă a toxinelor din corp și sprijină sănătatea generală.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
Cafea decofeinizată vs. cafea obișnuită. Cât de sănătoase sunt aceste băuturi
Cafea decofeinizată vs. cafea obișnuită. Cât de sănătoase sunt aceste băuturi
Cafea decofeinizată vs. cafea obișnuită. Cât de sănătoase sunt aceste băuturi
Alimente cu carbohidrați care te pot ajuta să pierzi în greutate. Ce poți face pentru a elimina kilogramele în plus
Alimente cu carbohidrați care te pot ajuta să pierzi în greutate. Ce poți face pentru a elimina kilogramele în plus
Alimente cu carbohidrați care te pot ajuta să pierzi în greutate. Ce poți face pentru a elimina kilogramele în plus
Reclamă
PARTENERI
icon