Îmbătrânirea afectează cel mai mult o anumită zonă a creierului. În cadrul unei noi cercetări, oamenii de știință au identificat unele celule din acest organ vital care pot suferi modificări majore odată cu înaintarea în vârstă.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au ales să monitorizeze activitatea creierelor unor șoareci. Acestea se aseamănă cu cele ale oamenilor din mai multe puncte de vedere. Șoarecii folosiți aveau vârste de 2 și 18 luni.
Îmbătrânirea afectează cel mai mult o anumită zonă a creierului
Studiul a fost publicat în jurnalul Nature și finanțat de National Institutes of Health. La realizarea sa, s-au utilizat instrumente de secvențiere a ARN-ului și de cartografiere a creierului. Acestea au avut rolul de a analiza mai mult de 1,2 milioane de celule cerebrale de la șoareci tineri și șoareci mai bătrâni. Șoarecii în vârstă de 18 luni au fost considerați aproximativ echivalentele unor oameni de vârstă mijlocie.
Oamenii de știință au împărțit celulele în 847 de tipuri diferite. După aceea, au identificat aproape 2.500 de gene care s-au schimbat odată cu desfășurarea procesului de îmbătrânire, conform New York Post. Celulele asociate îmbătrânirii au avut o creștere a inflamației și o reducere a funcției neuronale.
„Creierul nostru este format din mii de tipuri de celule, care îndeplinesc diferite funcții. Studiul nostru arată că diferite tipuri de celule sunt sensibile în mod diferențial la procesul de îmbătrânire.”, a declarat Hongkui Zeng, coautor al studiului și director al Allen Institute for Brain Science din Seattle, potrivit Fox News Digital.
Cele mai mari modificări au fost identificate în hipotalamus
Creierul mamiferelor este format din mii de tipuri de celule, care pot fi susceptibile sau rezistente la îmbătrânire. Celulele din creier care au experimentat cele mai mari modificări au fost cele prezente în hipotalamus. Hipotalamusul este o parte a creierului legată de aportul alimentar, echilibrul energetic și metabolismul organismului.
Potrivit studiului din Nature, unele dintre tipurile de celule care demonstrează cea mai mare sensibilitate la îmbătrânire sunt concentrate în jurul ventriculului al treilea din hipotalamus. Practic, aceste descoperiri sugerează că al treilea ventricul din hipotalamus poate fi un punct central pentru îmbătrânire în creierele șoarecilor.
„Studiul nostru oferă o hartă genetică foarte detaliată pentru care tipurile de celule ale creierului pot fi cel mai afectate de îmbătrânire și sugerează noi gene și ținte celulare pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru bolile creierului legate de îmbătrânire”. a mai declarat H. Zeng.
H. Zeng consideră că sunt necesare mai multe studii pentru a investiga rolurile celulelor în îmbătrânire. Totodată, crede că este nevoie de mai multe informații pentru a determina dacă inversarea modificărilor ar putea întârzia procesul de îmbătrânire.
În general, echipa de cercetători susține că această descoperire ar putea ajuta la conceperea unor noi terapii în funcție de vârstă. Acestea ar putea îmbunătăți funcția acestor celule și ar putea ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative. În același timp, autorii afirmă că studiul are unele limitări.
„Principala limitare a studiului nostru este că rezultatele sunt corelaționale. Nu știm încă dacă modificările expresiei genelor observate în anumite tipuri de celule sunt cauzale de îmbătrânirea creierului. Studiul nostru pune bazele furnizând o hartă genetică detaliată și ținte celulare.” a explicat H. Zeng.
De asemenea, îmbătrânirea creierului poate fi identificată cu ajutorul mai multpr metode. Spre exemplu, ritmul vorbirii poate sugera instalarea declinului cognitiv. Această informație este sugerată de o cercetare efectuată pe 125 de adulți sănătoși. Participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 90 de ani.