Antena

Vitamine pentru piele uscată. Ce rol joacă vitaminele în hidratarea pielii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 4 ianuarie 2025, 07:18

Sănătatea generală a organismului se reflectă în aspectul pielii. Carențele unor vitamine pot duce la inflamații, iritații, uscăciune excesivă și pierderea elasticității țesutului cutanat. Citește în continuare despre cele mai bune vitamine pentru piele uscată și când sunt recomandate suplimentele alimentare. 

Reclamă

Deși poate că nu întotdeauna îi acorzi importanță, pielea este un organ vital. Cel mai mare organ al corpului uman îndeplinește multiple funcții esențiale pentru supraviețuire și sănătate:

  • protejează organismul împotriva agenților patogeni, substanțelor chimice, radiațiilor UV și poluării;
  • contribuie la reglarea temperaturii corpului;
  • previne deshidratarea organismului;
  • susține sinteza vitaminei D, cu numeroase roluri importante;
  • găzduiește celule cu rol imunitar;
  • apără de pericole prin detectarea durerii, presiunii și temperaturii.

Pentru a îndeplini toate aceste funcții, pielea are nevoie de câțiva nutrienți esențiali. Așadar, sănătatea acesteia depinde într-o mare măsură de alimentația pe care o ai. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cauzele principale ale pielii uscate

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, glandele sebacee din primul strat al țesutului cutanat produc tot mai puțin sebum. În jurul vârstei de 40 de ani, cantitatea se reduce semnificativ, conform medicilor Asociației Americane de Dermatologie (AAD). Ulterior, ea continuă să scadă și pielea capătă un aspect uscat și tern. 

Îmbătrânirea nu este singurul factor care duce la uscarea pielii sau xeroză, cum este denumită medical această problemă. Alte cauze pot fi: 

Reclamă
  • administrarea unor medicamente precum statinele și diureticele;
  • un mediu de lucru care implică scufundarea frecventă a mâinilor în apă sau folosirea unor substanțe chimice. Menajerele, coafezele, asistentele medicale, muncitorii din construcții și bucătarii au adesea această problemă;
  • traiul într-un climat uscat sau rece;
  • folosirea unor săpunuri sau geluri de duș cu substanțe agresive pentru piele;
  • fumatul;
  • dușurile lungi și fierbinți;
  • boli de piele precum psoriazisul, dermatita atopică și altele;
  • boli sistemice cum ar fi diabetul, boala renală sau bolile tiroidiene;
  • anumite tratamente: dializa, chimioterapia, radioterapia și terapia țintită.

Cele mai bune vitamine pentru piele uscată

Carențele de vitamine și minerale pot fi o altă cauză a pielii uscate. Mai multe vitamine joacă un rol esențial în menținerea hidratării și elasticității pielii.

Iată care sunt aceste substanțe nutritive:

Vitamina A

Această vitamină stimulează regenerarea celulelor din epidermă și ajută astfel la repararea țesuturilor deteriorate și la prevenirea uscării excesive a pielii. Totodată, vitamina A reglează activitatea glandelor sebacee și menține integritatea barierei naturale a pielii. 

Reclamă

Vitaminele din grupul B

Vitaminele B stimulează regenerarea keratinocitelor, celule care alcătuiesc peste 90% din stratul exterior al pielii (epiderma), potrivit unui studiu. De asemenea, vitaminele din grupul B susțin activitatea fibroblastelor, celule responsabile pentru producția de colagen și elastină care mențin textura și fermitatea pielii.

Vitamina C

Pe lista de vitamine pentru piele uscată se află și vitamina C, care stimulează producția de colagen și ajută la formarea stratului exterior al pielii. De asemenea, protejează pielea împotriva razelor UV, combate radicalii liberi, scade inflamația și reduce astfel semnele de îmbătrânire. 

Vitamina D

Una dintre cele mai bune vitamine pentru piele uscată, „vitamina soarelui” stimulează producția de lipide în stratul exterior al pielii și susține regenerarea keratinocitelor (care sunt și celulele responsabile pentru sinteza vitaminei D în piele).

De altfel, vitamina D este recomandată în tratamentul unor afecțiuni dermatologice care provoacă uscăciune severă, cum sunt eczema și psoriazisul. Creșterea aportului de vitamina D prin alimentație sau prin suplimentare a demonstrat îmbunătățirea simptomelor acestor afecțiuni. 

Vitamina E

Un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii, această vitamină este un emolient natural ce reține apa în piele și previne deshidratarea. Atunci când este aplicată topic, ea poate atenua uscăciunea și senzația de mâncărime a pielii. Suplimentele cu vitamina E în doze de 400 UI pe zi pot atenua sau chiar remite complet eczema, susțin cercetările

Ce vitamină îți lipsește când se exfoliază pielea?

Exfolierea sau descuamarea pielii poate avea multe cauze, de la boli de piele precum eczema sau psoriazisul și până la infecții fungice sau hipotiroidism (deficit de hormoni tiroidieni). 

Carențele de vitamine pot fi o altă cauză, dar ar trebui să fie severe pentru a declanșa acest simptom, potrivit Livestrong.com. Deficiența acestor două vitamine duce mai frecvent la exfolierea pielii:

Niacina

O deficiență severă de vitamina B3 (niacină) poate cauza o afecțiune cutanată numită pelagra, caracterizată prin descuamare. Pielea se crapă, se exfoliază și poate apărea o erupție de culoare închisă. Exfolierea poate afecta inclusiv limba și buzele.

Niacina se găsește într-o varietate de alimente: 

  • carne roșie (în special ficatul);
  • pește;
  • carne de pui și curcan;
  • nuci și semințe;
  • orez brun;
  • leguminoase (fasole, mazăre, linte).

Biotina

Vitamina B7 sau biotina este o altă vitamină esențială pentru sănătatea pielii. Deficiența de biotină poate face ca pielea să devină uscată, ceea ce o face să se exfolieze. Deficiența severă poate duce la dermatită, o inflamație a pielii care se manifestă prin roșeață, senzație de mâncărime și erupții cutanate. De asemenea, lipsa de biotină poate agrava boli de piele existente, precum eczema și psoriazisul. 

Biotina poate fi asigurată din:

  • lapte și produse lactate;
  • ouă;
  • ficat;
  • nuci și semințe;
  • unele legume, cum ar fi cartofii dulci.

Dacă ai o alimentație echilibrată, care include aceste surse de niacină și biotină, mergi la medic pentru a descoperi cauza exfolierii pielii. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
Cafea decofeinizată vs. cafea obișnuită. Cât de sănătoase sunt aceste băuturi
Cafea decofeinizată vs. cafea obișnuită. Cât de sănătoase sunt aceste băuturi
Cafea decofeinizată vs. cafea obișnuită. Cât de sănătoase sunt aceste băuturi
Alimente cu carbohidrați care te pot ajuta să pierzi în greutate. Ce poți face pentru a elimina kilogramele în plus
Alimente cu carbohidrați care te pot ajuta să pierzi în greutate. Ce poți face pentru a elimina kilogramele în plus
Alimente cu carbohidrați care te pot ajuta să pierzi în greutate. Ce poți face pentru a elimina kilogramele în plus
Reclamă
PARTENERI
icon