Antena

Vânătăile pe picioare: cum se formează și de ce apar fără să te lovești

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 6 ianuarie 2025, 07:10

Majoritatea vânătăilor sunt inofensive și dispar de la sine, fără tratament. Cu toate acestea, vânătăile pe picioare care nu au drept cauză traumatisme evidente pot semnala anumite probleme de sănătate. Află cum se formează, cine este mai predispus la ele și de ce unele persoane se învinețesc mai ușor decât altele. 

Reclamă

Vânătăile, cunoscute și sub numele de echimoze, sunt o problemă comună și tot mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea se subțiază și pierde din stratul protector de grăsime care amortizează impactul diverselor traumatisme asupra vaselor de sânge. În general, femeile sunt mai predispuse la vânătăi decât bărbații. 

Cu cât este mai puternică o lovitură, cu atât vânătaia care se formează va fi mai mare. Totuși, la unele persoane, chiar și o lovitură ușoară poate provoca o echimoză mare. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se formează vânătăile

Echimozele se formează atunci când vasele de sânge mici de la suprafața pielii numite capilare sunt rupte sub impactul unei lovituri sau al unei leziuni, conform Mayo Clinic. În urma traumatismului, sângele se scurge din capilare și se infiltrează în țesuturile moi de sub piele, unde apare ca o pată închisă la culoare. 

Culoarea unei vânătăi variază în funcție de forța loviturii, locul în care s-a produs și tonul pielii. Pe o nuanță medie, echimozele au mai mult o culoare roșie și galbenă, iar pe tonuri închise, apar mai întunecate cu schimbări de culoare mai puțin vizibile.

Reclamă

Echimozele își schimbă culoarea pe măsură ce hemoglobina se descompune în timpul procesului normal de vindecare. Hemoglobina este compusul care dă sângelui culoarea roșie. 

Iată cum se schimbă culoarea unei vânătăi, conform Medical News Today

  • În primele 24 de ore de la traumatism, vânătăile au culoarea roșie, deoarece sângele proaspăt, bogat în oxigen, se acumulează sub piele. Pe tonurile mai închise, roșeața poate să nu fie vizibilă, dar pielea poate părea mai întunecată;
  • După una-două zile, devin albastre, violet, negre sau ușor mai închise decât pielea sănătoasă, deoarece sângele începe să-și piardă oxigenul;
  • După 5-10 zile, devin galbene sau verzi pe tonurile de piele mai deschise sau medii. Aceste culori sunt date de doi compuși numiți biliverdină și bilirubină, pe care corpul îi produce atunci când descompune hemoglobina;
  • După 10-14 zile, devin galben-maronii sau maroniu deschis pe pielea mai deschisă. Pe pielea mai închisă, se estompează treptat.

În majoritatea cazurilor, vânătăile se vindecă de la sine în aproximativ două săptămâni. 

Reclamă

De ce sunt atât de comune vânătăile pe picioare

Activitățile zilnice și mișcările frecvente expun picioarele unui risc mai mare de lovituri accidentale care pot cauza vânătăi. Totodată, vasele de sânge de pe membre sunt mai fragile. Picioarele suportă greutatea întregului corp, iar acest lucru crește presiunea asupra vaselor de sânge. 

În plus, pe măsură ce înaintezi în vârstă sau ca urmare a unor probleme de sănătate, capilarele se sparg mai ușor, chiar și în urma unor lovituri minore.

Studiile au arătat că poți avea o predispoziție genetică la echimoze. Dacă ai rude apropiate care fac ușor vânătăi pe corp, s-ar putea să te confrunți cu aceeași problemă. 

De ce apar vânătăi pe picioare fără să te lovești

Uneori, vânătăile pe picioare pot apărea fără o traumă evidentă. Echimozele spontane sunt cauzate de afecțiuni subiacente sau de unele deficiențe nutriționale care afectează coagularea sângelui. Acestea întârzie oprirea sângerării cauzate de ruperea capilarelor. Astfel, o cantitate mai mare de sânge se scurge sub piele și formează o vânătaie. 

Cauzele vânătăilor spontane pot fi:

Bolile hematologice 

Hemofilia și trombocitopenia pot face ca vânătăile să apară mai ușor pe picioare sau pe alte zone ale corpului. În hemofilie, lipsa anumitor factori de coagulare sau funcționarea lor deficitară face ca sângerările să dureze mai mult și vânătăile să se formeze cu ușurință, chiar și după traumatisme minore sau fără o cauză evidentă.

Trombocitopenia este o afecțiune caracterizată printr-un număr scăzut de trombocite (plachete sangvine), celule esențiale pentru coagularea sângelui. În formele severe ale bolii, sângerările sub piele apar fără un traumatism evident.

Trombocitopenia poate fi cauzată de:

  • boli autoimune: purpura trombocitopenică imună, lupus sau artrita reumatoidă;
  • infecții virale precum mononucleoza, hepatita C sau HIV;
  • tratamente cu antibiotice, anticoagulante sau chimioterapie;
  • afecțiuni ale măduvei osoase: leucemie sau sindroame mielodisplazice;
  • lipsa de vitamina B12 sau B9 (acid folic).

Alte boli hematologice care pot cauza vânătăi spontane sunt deficiența de factor V și sindromul Bernard-Soulier. Aceste tulburări rare afectează, de asemenea, procesul de coagulare.

Bolile hepatice

Când ficatul nu funcționează corespunzător, este afectată capacitatea organismului de a opri sângerarările prin formarea de cheaguri. Vânătăile pe picioare și pe alte zone ale corpului pot fi un semn de boli hepatice. Acestea apar mai ușor la persoanele care suferă de ciroză, potrivit American Liver Foundation.

Alte simptome ale cirozei includ:

  • icterul (îngălbenirea pielii);
  • umflarea picioarelor și abdomenului;
  • senzații de mâncărimi de piele severe;
  • senzație de greață și pierderea apetitului;
  • oboseală;
  • pierdere în greutate;
  • vene în formă de pânză de păianjen.

Deficiențele nutriționale

Insuficiența severă de vitamina C poate duce la scorbut. Această afecțiune provoacă, printre altele, probleme de sângerare care pot duce la apariția unor vânătăi spontane. Riscul de a dezvolta scorbut este mai mare la persoanele care suferă de malnutriție, la vârstnici și la consumatorii de alcool în cantități mari.

Deficiența de vitamina K poate, de asemenea, să ducă la apariția de vânătăi fără o lovitură evidentă. Lipsa acestei vitamine din organism afectează coagularea sângelui. Deficitul de vitamina K este mai frecvent întâlnit la sugari.

Administrarea unor medicamente

Vânătăile pe picioare pot apărea mai ușor și dacă urmezi un tratament cu medicamente sau suplimente care afectează coagularea sângelui, precum:

  • anticoagulante precum aspirina și warfarina;
  • unele antibiotice;
  • unele antidepresive;
  • corticosteroizii topici și sistemici, care subțiază pielea și fac mai ușoară apariția vânătăilor;
  • anumite suplimente alimentare, precum ginkgo biloba.

Cum poți scăpa mai repede de vânătăi

Din păcate, nu sunt prea multe lucruri pe care le poți face pentru a trata vânătăile pe picioare odată ce s-au format. Totuși, poți încerca următoarele pentru a accelera procesul de vindecare: 

  • Ridică piciorul afectat deasupra nivelului inimii, dacă este posibil. Această poziție susține circulația sângelui și poate reduce umflarea;
  • Aplică pe vânătaie o pungă cu gheață înfășurată într-un prosop, timp de 20 de minute. Repetă de mai multe ori pe parcursul unei zile sau două. Compresele reci ajută la reducerea umflăturii și atenuarea durerii;
  • Dacă zona cu vânătaia este umflată, înfășoar-o cu un bandaj elastic, dar nu prea strâns.

Dacă pielea nu este zgâriată sau tăiată, nu este necesar să bandajezi vânătaia. În cazul în care te învinețești frecvent sau vânătăile nu dispar, consultă un medic pentru a investiga eventuale probleme de sănătate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cele mai frecvent întâlnite traumatisme iarna. Ce poți face pentru a le preveni
Cele mai frecvent întâlnite traumatisme iarna. Ce poți face pentru a le preveni
Cele mai frecvent întâlnite traumatisme iarna. Ce poți face pentru a le preveni
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Alimentația pentru anemie. Ce alimente trebuie să conțină o dietă corectă
Alimentația pentru anemie. Ce alimente trebuie să conțină o dietă corectă
Alimentația pentru anemie. Ce alimente trebuie să conțină o dietă corectă
Reclamă
PARTENERI
icon