Cafeaua este o băutură foarte populară datorită aromei plăcute și efectelor sale de stimulare a creierului. Însă, unele persoane aleg să o consume în variantă decofeinizată deoarece au o sensibilitate la cofeina prezentă în compoziția acesteia. Citește despre cafea decofeinizată vs. cafea obișnuită.
Cafeaua obișnuită și cea decofeinizată conțin fitonutrienți benefici, în special polifenoli. Aceste substanțe vegetale pot susține sănătatea inimii și pot preveni afecțiunile cronice. Pentru a face cea mai bună alegere poate fi util să înveți să le deosebești.
Cafea decofeinizată vs. cafea obișnuită
Deoarece cofeina poate provoca stări de nervozitate, anxietate sau tulburări stomacale, cafeaua decofeinizată poate fi o alternativă mai sănătoasă pentru persoanele cu o sensibilitate la aceasta. Spre deosebire de cafeaua obișnuită, cafeaua decafeinizată conține o cantitate redusă de cofeină. Procesul de decofeinizare elimină aproximativ 97% din cofeină.
Cofeina obișnuită poate rămâne în corp mai multe ore, astfel că sortimentele decofeinizate pot fi o variantă mai bună dacă ai nevoie de puțină energie după-amiaza târziu sau seara. În acest mod, poți evita tulburările de somn. În același timp, cafeaua decofeinizată are o aromă mai ușoară.
Totuși, dacă vrei să obții niveluri ridicate de energie pe parcursul zilei, cafeaua obișnuită este cea mai bună opțiune. Cafeaua decofeinizată are o eficiență mai scăzută tocmai pentru că are mai puțină cofeină în compoziție, potrivit Health. Totuși, cafea obișnuită are cea mai puternică aromă.
Cafea obișnuită
Cafea decofeinizată vs. cafea obișnuită: Cafeaua obișnuită este populară pentru capacitatea de a asigura niveluri ridicate de energie și gustul puternic ușor de recunoscut. Consumul de unei cantități moderate de cafea cu cofeină, mai precis maximum 3 căni pe zi, se asociază cu un risc scăzut de mortalitate din orice cauză. Aceasta poate diminua riscul de deces cauzat de afecțiuni cronice precum: diabetul de tip 2, afecțiunile cardiace, cancerul și tulburările neurologice.
Totodată, cafeaua obișnuită poate reduce riscul de pietre la rinichi și complicații hepatice. Poate crește capacitatea de concentrare și timpii de reacție, în principal datorită conținutului său de cofeină. Totuși, consumul de cafea obișnuită poate favoriza riscul de reflux gastroesofagian. De asemenea, dacă bei cafea zilnic, această îți poate crește tensiunea arterială.
Cafea decofeinizată
Cafea decofeinizată vs. cafea obișnuită: Deși cafeaua decofeinizată este procesată din aceleași boabe, cel mai frecvent arabica sau robusta, trece printr-un proces suplimentar pentru a elimina cea mai mare parte a cofeinei din boabele de cafea crudă. Acesta are loc înainte de prăjire. Prăjirea boabelor le pregătește pentru preparare și le intensifică aroma natural.
Cafeaua decafeinizată poate diminua riscul de a dezvolta sindrom metabolic datorită nivelurilor sale de acid clorogenic. Atât capsulele cu extract de cafea verde, cât și cafeaua lichidă decofeinizată pot acționa asupra markerilor asociați bolilor metabolice.
Ambele forme de cafea decofeinizată pot echilibra tensiunea arterială, pot reduce circumferința taliei și pot diminua nivelurile de zahăr din sânge. În același timp, cafeaua decofeinizată include substanțe esențiale, precum potasiu și vitamina B3 (niacină), conform Healthline.
Polifenolii din ambele tipuri de cafea oferă efecte antiinflamatorii și antioxidante, inclusiv capacitatea de a elimina substanțele dăunătoare din organism.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.