Cea mai bună dietă de detoxifiere. Cum poți să elimini toxinele din organism rapid

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 29 ianuarie 2024, 08:54 / Actualizat: 29 ianuarie 2024, 14:12

Corpul uman are propriile mecanisme de eliminare a toxinelor. Curele drastice de detoxifiere nu sunt aprobate de medici, dar există o metodă prin care poți susține eliminarea substanțelor toxice din organism. Află care este cea mai bună dietă de detoxifiere. 

Reclamă

După excesele alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă sau după o perioadă în care ai mâncat nesănătos, o cură de detoxifiere pare soluția ideală pentru a-ți „curăța” organismul de substanțele nocive acumulate și a te bucura de o stare de sănătate mai bună.

Conceptul de „detoxifiere” nu este nou. De mii de ani, oamenii au încercat să elimine presupuse toxine din corp prin diverse metode. Indienii americani, de exemplu, practicau un ritual de purificare în saune improvizate în corturi. În Europa, sângerarea provocată, clismele și postul au fost considerate terapii medicale până în secolul al XX-lea, potrivit Harvard Medical School

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Toxinele sunt tot mai numeroase în mediul înconjurător al zilelor noastre, iar această îngrijorare alimentează interesul pentru dietele de detoxifiere. Aerul, apa, alimentele și obiectele sunt adesea contaminate cu toxine periculoase pentru sănătate: noxe, plumb în jucării, mercur în pește, particule de plastic în alimente și băuturi, substanțe chimice în medicamente și multe altele. 

Dietele și procedurile care promit eliminarea toxinelor din corp promovează diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

Reclamă
  • creșterea nivelului de energie;
  • îmbunătățirea stării de spirit;
  • scăderea în greutate;
  • susținerea sistemului imunitar;
  • îmbunătățirea aspectului pielii, părului și unghiilor;
  • eliminarea celulitei. 

Deși se bucură de popularitate, conceptul de „detoxifiere” prin intervenția noastră este controversat și nu are susținere științifică.

Ce sunt toxinele, ce este detoxifierea

Toxinele sunt substanțe chimice nocive, care pot să provoace daune în organism și ne afectează sănătatea. Unele dintre ele sunt produse în corp, ca rezultat al proceselor metabolice normale. Acestea se numesc toxine endogene, iar un exemplu este amoniacul produs în timpul metabolismului proteinelor. Altele pot fi inhalate, ingerate sau absorbite și se numesc toxine exogene. Cele mai întâlnite toxine provenite din exteriorul corpului sunt:

Reclamă
  • poluanții din aer, care includ noxele, fumul de țigară și vaporii degajați de produsele de curățenie;
  • toxinele alimentare, cum sunt bacteriile patogene, pesticidele, ierbicidele, îngrășămintele, aditivii alimentari, etc.;
  • metalele grele, provenite din alimente contaminate sau din apele poluate;
  • substanțele chimice industriale, care includ solvenți, aditivi chimici și altele;
  • medicamentele, mai ales atunci când sunt administrate excesiv;
  • radiațiile, provenite din surse naturale (cum este radonul) sau artificiale (cum sunt radiațiile utilizate în medicină).

Detoxifierea este procesul prin care toxinele sunt neutralizate sau eliminate din organism. Cu excepția situației în care ai o problemă medicală gravă, corpul tău are capacitatea înnăscută de a elimina deșeurile și toxinele, potrivit medicilor Asociației Dieteticienilor din Marea Britanie (BDA). De aceea, ideea detoxifierii organismului prin diete și prin alte metode este absurdă, susțin aceștia. 

Cele mai importante organe implicate în acest proces natural sunt:

  • Ficatul. În ficat, substanțele toxice sunt transformate în compuși mai puțin nocivi și apoi eliminați din organism prin sânge și bilă. 
  • Rinichii. Aceste două organe filtrează sângele pentru a elimina substanțele reziduale toxice (și excesul de lichide) sub formă de urină.

Alte două organe implicate în procesele de detoxifiere, dar care nu au un rol la fel de important sunt:

  • Plămânii. Aceștia elimină prin respirație dioxidul de carbon și alte gaze care sunt deșeuri;
  • Pielea. Cel mai mare organ al corpului elimină prin transpirație cantități mici de toxine.

Tipuri de diete de detoxifiere

Există numeroase variante de diete care promit detoxifierea organismului. De cele mai multe ori, ele presupun consumul unor alimente specifice sau excluderea temporară a anumitor alimente din dietă, cum ar fi:

  • postul alimentar (repausul digestiv) pentru perioade scurte de timp;
  • consumul exclusiv de fructe și legume;
  • consumul exclusiv de lichide;
  • eliminarea produselor pe bază de grâu și lactate;
  • excluderea temporară a alimentelor procesate, bogate în grăsimi și zaharuri rafinate;
  • consumul unei game limitate de alimente;
  • evitarea cofeinei și alcoolului;
  • soluții de detoxifiere sub formă de pastile, sucuri, ceaiuri sau pulberi care se dizolvă în lichide.

Dietele detox sunt recomandate de obicei pentru perioade relativ scurte, de la o singură zi și până la o lună. Multe dintre ele implică restricții calorice importante, ceea ce duce de obicei la o scădere rapidă în greutate într-un timp scurt. Această scădere în greutate provine, în mare parte, din apă și glicogen (rezervele de carbohidrați ale organismului), în loc să fie din grăsime, potrivit medicilor BDA. 

Cea mai populară dietă de detoxifiere din toate timpurile este dieta Master Cleanse, creată de Stanley Burroughs, în 1941, și promovată de numeroase celebrități de la Hollywood în anii 2000. Master Cleanse recomanda consumul exclusiv al unui „elixir” compus din apă, suc de lămâie, sirop de arțar și ardei cayenne pe o perioadă de 4-14 zile. Eficiența ei nu a fost probată de studii, iar scăderea în greutate s-a dovedit a fi doar temporară. 

Care e cea mai bună dietă de detoxifiere

Pentru că organismul uman are propriile mecanisme de eliminare a toxinelor, necesitatea unei diete speciale este contestată de comunitatea medicală. Din nefericire, multe dintre afirmațiile făcute de promotorii dietelor detox sunt exagerate, nu au o bază științifică solidă și orice beneficiu este de scurtă durată, potrivit medicilor Asociației Dieteticienilor din Marea Britanie.

Cea mai bună dietă de detoxifiere este aceea care susține buna funcționare a sistemului natural de eliminare a toxinelor din corp, sunt de părere specialiștii Harvard Medical School. Dacă ai o stare bună de sănătate, asigură-te că-i furnizezi corpului tău tot ce are nevoie pentru a menține funcționarea optimă a sistemului său de autocurățare. Aceasta implică o alimentație sănătoasă, o hidratare adecvată, exerciții practicate regulat, somn suficient și toate controalele medicale recomandate.

În acest sens, evitarea consumului excesiv de cofeină, alcool și alimente bogate în grăsimi și zahăr, precum și consumul de alimente proaspete – așa cum sugerează multe dintre dietele detox – sunt justificate. 

Pentru menținerea unei sănătăți optime, abordarea cea mai bună este să adopți o alimentație echilibrată care să conțină:

  • cel puțin cinci porții de legume și fructe în fiecare zi; 
  • cantități mici de carbohidrați integrali; 
  • carne slabă;
  • pește;
  • leguminoase;
  • fructe nucifere; 
  • produse lactate cu un conținut redus de grăsimi și alternative; 
  • grăsimi nesaturate. 

De asemenea, este important să consumi alcool și cofeină cu moderație și să te hidratezi cu apă și băuturi fără zahăr. Dacă ți-ai propus să scazi în greutate, ia în considerare reducerea dimensiunilor porțiilor și practicarea de activități fizice în fiecare zi.

În concluzie, deși dietele de detoxifiere încurajează uneori câteva obiceiuri sănătoase, cum ar fi un consum crescut de fructe și legume, este mai bine să urmezi o alimentație variată și să ai stil de viață activ.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
Cum să scapi de grăsimea de pe șolduri. Metode eficiente pentru a te menține în formă
Cum să scapi de grăsimea de pe șolduri. Metode eficiente pentru a te menține în formă
Cum să scapi de grăsimea de pe șolduri. Metode eficiente pentru a te menține în formă
De ce e bine să bei apă dimineața, imediat după trezire. Ce beneficii are acest obicei
De ce e bine să bei apă dimineața, imediat după trezire. Ce beneficii are acest obicei
De ce e bine să bei apă dimineața, imediat după trezire. Ce beneficii are acest obicei
Reclamă
PARTENERI
icon