Ce sunt suplimentele alimentare și cum te ajută

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 22 iunie 2023, 07:31

Hrana este combustibilul corpului uman, dar sunt situații în care nu reușim să ne asigurăm toți nutrienții din mâncare. La nevoie, ne putem ajuta organismul prin suplimentarea unor vitamine și minerale. Află ce sunt suplimentele alimentare, cât de eficiente sunt și în ce situații te pot ajuta.

Reclamă

Mâncarea ar trebui să ne asigure toți nutrienții de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa corect. O alimentație bogată în legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, proteine slabe și lactate furnizează toți macronutrienții (glucide, proteine, grăsimi) și micronutrienții (vitamine și minerale) necesari pentru a ne menține sănătatea. 

Mulți dintre acești nutrienți nu pot fi sintetizate de organismul nostru și trebuie să ne asigurăm un aport optim din alimentație. Este cazul unor aminoacizi, al unor acizi grași, anumitor vitamine și tuturor mineralelor. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt suplimentele alimentare 

Așa cum le spune și numele, suplimentele alimentare  au rolul de a suplimenta anumiți nutrienți pe care nu reușim să-i asimilăm din alimentație în cantitatea optimă. Ele nu pot preveni, trata sau vindeca boli și, conform legislației, producătorii nu pot pretinde acest lucru prin intermediul mesajelor de promovare. 

Suplimentele nu sunt considerate medicamente. Ele sunt încadrate în categoria alimentelor, iar reglementările cu privire la producție și comercializare sunt mai permisive decât în cazul medicamentelor. Studiile clinice obligatorii pentru punerea pe piață a medicamentelor nu sunt necesare în cazul suplimentelor.

Reclamă

De ce sunt suplimentele alimentare utile și în ce situații

Dacă nu ai o alimentație variată și hrănitoare, unele suplimente alimentare pot completa necesarul de nutrienți esențiali. Cu toate acestea, ele nu ar trebui să înlocuiască varietatea de alimente importantă pentru o rutină alimentară sănătoasă, avertizează medicii agenției americane de cercetare National Institutes of Health (NIH).

Există câteva situații în care avem nevoie de suplimente alimentare în ciuda faptului că urmăm o dietă echilibrată. Aportul unor vitamine și minerale din alimentație poate fi insuficient în următoarele situații:

  • în sarcină, când gravidele au nevoie de o cantitate mai mare de nutrienți pentru dezvoltarea optimă a fătului. Cele mai recomandate vitamine și minerale în sarcină sunt acidul folic, vitaminele C, D și E, magneziul și calciul;
  • în cazul bebelușilor și copiilor alăptați exclusiv, care au nevoie de o doză suplimentară de 400 UI (unități internaționale) de vitamina D zilnic;
  • în afecțiuni care împiedică absorbția unor nutrienți, așa cum sunt boala celiacă, boala Crohn, pancreatita cronică și fibroza chistică;
  • în cazul persoanelor vegane sau vegetariene, care sunt mai expuse riscului de a avea un deficit de vitamina B12 – sursele cele mai bogate fiind produsele animale.
Reclamă

O situație particulară o reprezintă deficitul de vitamina D, care afectează o bună parte din populația globală. Un miliard de persoane au deficit de vitamina D la nivel global, estimează studiile

Ce conțin suplimentele

Pe lângă binecunoscutele vitamine și minerale, suplimentele pot conține aminoacizi, enzime, acizi grași sau suplimentele pe bază de plante. Ele se comercializează într-o varietate de forme, de la tablete, capsule, soluții lichide, pudră, jeleuri sau batoane energizante. 

Potrivit NIH, printre cele mai populare suplimente alimentare sunt:

  • vitaminele D și B12;
  • minerale precum calciul și fierul;
  • preparate din plante ca echinacea și usturoiul;
  • glucozamina (indicată în afecțiuni articulare);
  • probioticele;
  • uleiurile de pește.

Cât de eficiente sunt

Eficiența unora dintre suplimentele alimentare disponibile pe piață a fost demonstrată, potrivit informațiilor publicate de National Institutes of Health. Exemple de suplimente care îmbunătățesc starea de sănătate și aduc beneficii în anumite afecțiuni sunt:

  • calciul și vitamina D, care mențin oasele puternice și previn reucerea densității mnerale osoase;
  • acidul folic administrat în sarcină, care scade riscul de apariție a unor malformații congenitale;
  • acizii grași omega 3, care aduc beneficii unor persoane diagnosticate cu boli cardiace;
  • combinația de vitamina C, vitamina E, zinc, cupru, luteină și zeaxantină poate încetini pierderea vederii în cazul persoanelor care suferă de degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV).

Multe alte suplimente au nevoie de mai multe studii pentru a determina beneficiile aduse sănătății, susțin specialiștii NIH.  

Cât de sigure sunt

Suplimentele se eliberează din farmacii fără rețetă. Totuși, chiar dacă sunt considerate alimente, și nu medicamente, nu sunt lipsite de efecte adverse. De aceea, este indicat să consulți un medic înainte de a recurge la ele.

Multe suplimente alimentare conțin ingrediente active care produc efecte puternice în organism. De aceea, nu sunt excluse reacțiile neplăcute, mai ales atunci când se administrează pentru prima dată. Riscul de efecte adverse este mai mare dacă iei un supliment alimentar în doze mari sau dacă iei mai multe tipuri de suplimente. Unele dintre ele pot crește riscul de sângerări sau, dacă sunt administrate înaintea unei intervenții chirurgicale, pot modifica reacția la anestezie. 

Suplimentele alimentare pot interacționa cu anumite medicamente și pot crea complicații. Iată câteva exemple:

  • vitamina K reduce efectul anticoagulantului warfarină, care este administrat pentru prevenirea trombozelor; 
  • suplimentele care conțin sunătoare accelerează metabolizarea multor medicamente și le poate reduce eficiența. Ele interacționează cu antidepresivele, contraceptivele orale, medicamentele pentru afecțiuni cardiace, tratamentele anti-HIV și cele folosite post-transplant;
  • suplimentele cu antioxidanți cum sunt vitaminele C și E pot reduce eficiența unor tipuri de chimioterapice administrate în cancer. 

Excesul poate avea efecte adverse

Producătorii de alimente pot adăuga vitamine, minerale și alți nutrienți în produsele lor, mai ales în cereale și băuturi. În consecință, poți consuma o cantitate mai mare decât crezi din anumiți nutrienți, iar mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Excesul poate cauza efecte secundare:

  • prea multă vitamina A poate provoca dureri de cap și afectare hepatică, poate reduce rezistența oaselor sau poate crește riscul unor defecte congenitale;
  • fierul în exces produce greață și vomă sau poate afecta ficatul și alte organe;
  • vitamina D în cantitate mare crește concentrația de calciu din sânge și provoacă greață, vărsături, durere de stomac, dureri osoase, amețeli și calculi renali;
  • vitamina C în exces provoacă greață, diaree și dureri abdominale. 

Suplimentele alimentare trebuie administrate cu multă prudență femeilor însărcinate și copiilor. Siguranța multora dintre ele nu a fost testată riguros în cazul copiilor, gravidelor și femeilor care alăptează. Consultă medicul înainte de a lua orice tip de supliment alimentar pentru a evita interacțiunile cu alte medicamente și efectele lor adverse. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Vitamina care previne scăderea masei musculare la vârsta a treia și cele mai bune surse
Vitamina care previne scăderea masei musculare la vârsta a treia și cele mai bune surse
Vitamina care previne scăderea masei musculare la vârsta a treia și cele mai bune surse
Surse importante de vitamina C. Ce alimente poți include în dietă
Surse importante de vitamina C. Ce alimente poți include în dietă
Surse importante de vitamina C. Ce alimente poți include în dietă
Reclamă
PARTENERI
icon