Antena

Cum și când se folosesc antibioticele. Care sunt sfaturile specialiștilor

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 2 martie 2023, 08:53

Doctorul Mihail Pautov și Gabriela Mușat, medic primar ORL, au explicat cum și când se folosesc antibioticele. Iată ce sfaturi utile au oferit specialiștii în episodul 2 din sezonul 4 MediCOOL despre medicamentele care previn și tratează infecțiile bacteriene.

Reclamă

Cea mai rapidă și cunoscută metodă de tratament pentru momentele când ne confruntăm cu infecții în corp sunt antibioticele. Deși oferă un ajutor organismului în lupta cu „inamicului”, acestea au și efecte negative asupra sistemului digestiv. Hai să vezi cum și unde se folosesc antibioticele în rândurile de mai jos.

Cum și când se folosesc antibioticele

Rolul substanțelor chimice, precum antibioticele, este de a omorî bacteriile într-un timp cât mai scurt. Grupul de medicamente nu are același efect și în cazul virusurilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De cele mai multe ori ne dorim să ne vindecăm cât mai repede și cu ușurință, fapt pentru care cea mai bună soluție în rândul pacienților este să apeleze la medicul de familie pentru a solicita un tratament cu antibiotice.

Care e rolul antibioticelor

Pentru a afla cum și când se folosesc antibioticele trebuie să înțelegem cum funcționează corpul nostru atunci când ia contact cu un astfel de tratament.

Reclamă

În organismexistă două tipuri de bacterii:

  • Patogene (cele care produc diferite boli la oameni).
  • Nepatogene (cele care trebuie păstrate în corp pentru că sunt inofensive).

Antibioticele atacă ambele categorii de bacterii, motiv pentru care devenim din ce în ce mai vulnerabili în fața diferitelor afecțiuni și infecții.

Noi cu antibioticele distrugem totul.

– Gabriela Mușat, medic primar ORL
Reclamă

Specialiștii de la MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY, susțin că trebuie să folosim acest grup de medicamente doar când este cazul și la recomandarea medicului. De altfel, pacienții care se confruntă cu răceli sunt sfătuiți să nu mai ceară doctorului un tratament ce include antibiotice.

Frecvent, aceste substanțe chimice sunt utilizate într-un mod greșit. Multe persoane obișnuiesc să facă un abuz de antibiotice în urma administrării în exces a acestora.

Chiar și medicii trebuie să se abțină de la recomandarea de antibiotice cu ușurință și să prescrie antibioticele conform protocoalelor în vigoare, care sunt făcute inteligent.

– Gabriela Mușat, medic primar ORL

Trebuie să ținem cont de faptul că orice afecțiune virală se va trata cu medicație simptomatică, precum:

  • Antitermice (medicamente pentru febră).
  • Antialgice (medicamente pentru durere).

De altfel, este important să reducem administrarea de antibiotice atunci când ne putem trata cu alte medicamente.

Când e indicat să luam antibiotice

Antibioticele trebuie administrate doar la indicațiile medicului, motiv pentru care acestea nu pot fi achiziționate din farmacii fără rețetă.

Specialiștii sunt de părere că nu este necesar să păstrăm în casă astfel de substanțe chimice, ele fiind date în funcție de problemele de sănătate cu care ne confruntăm la momentul respectiv. Există diferite tipuri de antibiotice care acționează în funcție de bacteriile pe care le avem în organism.

Nu poți să știi niciodată ce boală o să ai. Nu știi dacă antibioticul respectiv va fi sensibil la bacteria pe care o ai tu. Trebuie prescrisă de un medic.

– Gabriela Mușat, medic primar ORL

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
articol cu video
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon