Ceapa crudă este unul dintre ingredientele care se folosesc în majoritatea bucătăriilor din lume datorită aromei unice și conținutului său nutritiv. O regăsești într-o mulțime de soiuri și diverse culori: roșu, alb și galben. Află care sunt beneficiile consumului de ceapă crudă.
Includerea acesteia în dietă îți poate asigura o mulțime de avantaje. Deși unele persoane îi resping gustul iute și mirosul caracteristic, aceasta poate îmbunătăți sănătatea generală.
Beneficiile consumului de ceapă crudă
Ceapa, denumită și Allium cepa, este o plantă ierboasă, care face parte din familia Amaryllis. Aceasta provine din Asia de sud-vest și se cultivă în zonele temperate.
Ceapa crudă are un conținut nutritiv bogat deoarece include: potasiu, acid folic, sodiu, magneziu, fosfor, calciu, vitamina A, vitamina C și vitamina E. Din acest motiv, mulți experți o consideră un superaliment. În plus, ceapa crudă este mai avantajoasă decât ceapa gătită pentru că are mai mulți antioxidanți și mai mult sulf, conform Health Shots.
Susține sănătatea cardiovasculară
Ceapa are un conținut bogat de antioxidanți. Printre aceștia se regăsește quercetina. Aceasta ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din organism, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Consumul de ceapă crudă poate sprijini circulația sângelui, poate reduce hipertensiunea arterială și poate preveni riscul de apariție a bolilor de inimă.
Întărește imunitatea
Printre beneficiile consumului de ceapă crudă sunt concentrațiile importante de vitamina C. Vitamina C ajută la generarea de globule albe care apără organismul împotriva bacteriilor și virușilor. Aceasta crește imunitatea. De aceea ceapa crudă poate preveni bolile comune precum gripa și răceala.
Ajută digestia
Ceapa crudă conține fibre alimentare. Acestea au un rol important în susținerea unei digestii adecvate și eliminarea toxinelor din organism. Fibrele îmbunătățesc absorbția nutrienților și previn apariția a diferite afecțiuni precum: constipația, sindromul intestinului iritabil și hemoroizii.
Echilibrează nivelurile de zahăr din sânge
Ceapa crudă conține crom, un mineral esențial în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Cromul ajută la îmbunătățirea eficienței insulinei. Astfel, diminuează riscul de a dezvolta diabet și poate fi utilă în cazul persoanelor care încearcă să mențină un nivel echilibrat al glicemiei.
În plus, poate fi util să știi că zaharurile adăugate afectează sănătatea inimii. Siropurile, îndulcitorii adăugați și zahărul de masă pot fi la fel de nocive pentru sănătate cum sunt grăsimile saturate.
Sprijină pierderea în greutate
Conținutul scăzut de calorii și conținutul ridicat de fibre se numără printre beneficiile consumului de ceapă crudă. Acestea te pot face să scapi de kilogramele în plus. Fibrele oferă senzație de sațietate pe termen lung și reduc șansele de a mânca în exces. În acest mod, încurajează un deficit de calorii, care poate favoriza pierderea în greutate.
Menține o vedere bună
Seleniul din ceapă ajută la producerea vitaminei E, care la rândul său previne conjunctivita, o afecțiune dureroasă a ochilor. Iar unele picături din extracte naturale destinate ochilor conțin și extracte din suc de ceapă.
Susține sănătatea pielii
Ceapa crudă conține un nivel ridicat de antioxidanți și vitamina C, care susțin sănătatea pielii. Consumul regulat încurajează: reducerea ridurilor și a petelor cauzate de înaintarea în vârstă, ceea ce poate menține o piele sănătoasă și strălucitoare.
Reduce inflamația
Cantitățile mari de quercetină prezente în compoziția cepei crude au proprietăți antiinflamatorii. Pot reduce nivelul de inflamație din organism. Ajută la gestionarea afecțiunilor precum: artrita, astmul și bronșita, potrivit NDTV.
Sprijină sănătatea oaselor
Ceapa reprezintă o sursă bună de compuși bogați în sulf. Aceștia contribuie la îmbunătățirea sănătății oaselor. Compuși care conțin sulf ajută la susținerea absorbției calciului și la prevenirea riscului de apariție a osteoporozei, fiind printre beneficiile consumului de ceapă crudă.
Îmbunătățește funcția creierului
Poate îmbunătăți funcția creierului. Ceapa crudă conține compuși de sulf, care cresc producția de neurotransmițători în creier. Astfel, pot crește capacitatea memoriei, a atenției și a nivelurilor de concentrare.
Previne apariția cancerului
Ceapa crudă conține compuși bogați în sulf și antioxidanți care pot preveni apariția cancerului. Compușii sulfului precum: quercetina, flavonoidele și alicina au proprietăți anticancerigene care împiedică dezvoltarea celulelor canceroase în organism.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.