Antena

Beneficiile consumului de ceapă crudă. Cum îți poate susține sănătatea acest ingredient

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 august 2023, 06:49

Ceapa crudă este unul dintre ingredientele care se folosesc în majoritatea bucătăriilor din lume datorită aromei unice și conținutului său nutritiv. O regăsești într-o mulțime de soiuri și diverse culori: roșu, alb și galben. Află care sunt beneficiile consumului de ceapă crudă.

Reclamă

Includerea acesteia în dietă îți poate asigura o mulțime de avantaje. Deși unele persoane îi resping gustul iute și mirosul caracteristic, aceasta poate îmbunătăți sănătatea generală.

Beneficiile consumului de ceapă crudă

Ceapa, denumită și Allium cepa, este o plantă ierboasă, care face parte din familia Amaryllis. Aceasta provine din Asia de sud-vest și se cultivă în zonele temperate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ceapa crudă are un conținut nutritiv bogat deoarece include: potasiu, acid folic, sodiu, magneziu, fosfor, calciu, vitamina A, vitamina C și vitamina E. Din acest motiv, mulți experți o consideră un superaliment. În plus, ceapa crudă este mai avantajoasă decât ceapa gătită pentru că are mai mulți antioxidanți și mai mult sulf, conform Health Shots.

Susține sănătatea cardiovasculară

Ceapa are un conținut bogat de antioxidanți. Printre aceștia se regăsește quercetina. Aceasta ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din organism, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Consumul de ceapă crudă poate sprijini circulația sângelui, poate reduce hipertensiunea arterială și poate preveni riscul de apariție a bolilor de inimă.

Reclamă

Întărește imunitatea

Printre beneficiile consumului de ceapă crudă sunt concentrațiile importante de vitamina C. Vitamina C ajută la generarea de globule albe care apără organismul împotriva bacteriilor și virușilor. Aceasta crește imunitatea. De aceea ceapa crudă poate preveni bolile comune precum gripa și răceala.

Ajută digestia

Ceapa crudă conține fibre alimentare. Acestea au un rol important în susținerea unei digestii adecvate și eliminarea toxinelor din organism. Fibrele îmbunătățesc absorbția nutrienților și previn apariția a diferite afecțiuni precum: constipația, sindromul intestinului iritabil și hemoroizii.

Echilibrează nivelurile de zahăr din sânge

Ceapa crudă conține crom, un mineral esențial în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Cromul ajută la îmbunătățirea eficienței insulinei. Astfel, diminuează riscul de a dezvolta diabet și poate fi utilă în cazul persoanelor care încearcă să mențină un nivel echilibrat al glicemiei.

Reclamă

În plus, poate fi util să știi că zaharurile adăugate afectează sănătatea inimii. Siropurile, îndulcitorii adăugați și zahărul de masă pot fi la fel de nocive pentru sănătate cum sunt grăsimile saturate.

Sprijină pierderea în greutate

Conținutul scăzut de calorii și conținutul ridicat de fibre se numără printre beneficiile consumului de ceapă crudă. Acestea te pot face să scapi de kilogramele în plus. Fibrele oferă senzație de sațietate pe termen lung și reduc șansele de a mânca în exces. În acest mod, încurajează un deficit de calorii, care poate favoriza pierderea în greutate.

Menține o vedere bună

Seleniul din ceapă ajută la producerea vitaminei E, care la rândul său previne conjunctivita, o afecțiune dureroasă a ochilor. Iar unele picături din extracte naturale destinate ochilor conțin și extracte din suc de ceapă.

Susține sănătatea pielii

Ceapa crudă conține un nivel ridicat de antioxidanți și vitamina C, care susțin sănătatea pielii. Consumul regulat încurajează: reducerea ridurilor și a petelor cauzate de înaintarea în vârstă, ceea ce poate menține o piele sănătoasă și strălucitoare.

Reduce inflamația

Cantitățile mari de quercetină prezente în compoziția cepei crude au proprietăți antiinflamatorii. Pot reduce nivelul de inflamație din organism. Ajută la gestionarea afecțiunilor precum: artrita, astmul și bronșita, potrivit NDTV.

Sprijină sănătatea oaselor

Ceapa reprezintă o sursă bună de compuși bogați în sulf. Aceștia contribuie la îmbunătățirea sănătății oaselor. Compuși care conțin sulf ajută la susținerea absorbției calciului și la prevenirea riscului de apariție a osteoporozei, fiind printre beneficiile consumului de ceapă crudă.

Îmbunătățește funcția creierului

Poate îmbunătăți funcția creierului. Ceapa crudă conține compuși de sulf, care cresc producția de neurotransmițători în creier. Astfel, pot crește capacitatea memoriei, a atenției și a nivelurilor de concentrare.

Previne apariția cancerului

Ceapa crudă conține compuși bogați în sulf și antioxidanți care pot preveni apariția cancerului. Compușii sulfului precum: quercetina, flavonoidele și alicina au proprietăți anticancerigene care împiedică dezvoltarea celulelor canceroase în organism.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon