Bărbia dublă sau gușa: cauze și soluții

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 30 august 2023, 07:56

Bărbia dublă nu este cauzată doar de kilogramele în plus, așa cum se crede. Și persoanele slabe pot avea grăsime în exces sub bărbie. Află din ce cauze se formează așa-numita gușă și care sunt soluțiile nechirurgicale sau operațiile estetice la care poți apela pentru a scăpa de bărbia dublă.

Reclamă

Într-o lume dominată de obsesia pentru selfie-uri, o bărbie dublă nu poate fi niciodată estetică. Chiar și cele mai încrezătoare persoane pot deveni nemulțumite de propriul aspect fizic și pot ajunge să dezvolte un complex din acest motiv. 

Dacă ai observat că sub linia maxilarului s-a format un strat de grăsime care creează impresia că mai ai o bărbie, cu siguranță că îți dorești să scapi de el. Însă, înainte de a căuta soluții, este important să-i afli cauza. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce cauzează bărbia dublă sau gușa

De multe ori, acumularea excesivă de grăsime în zona gâtului este pusă pe excesul ponderal, dar există multe alte motive pentru care se formează bărbia dublă, fără nicio legătură cu greutatea corporală. Iată care pot fi cauzele bărbiei duble sau gușii.

Factori genetici

Reclamă

Unele persoane sunt predispuse genetic să acumuleze grăsime în zona gâtului și să capete un aspect de bărbie dublă. Distribuția grăsimii corporale poate fi influențată de bagajul genetic și din păcate, poți dezvolta gușă chiar dacă ești într-o formă fizică bună și nu ai kilograme în exces. 

Înaintarea în vârstă

Pe măsură ce înaintezi în vârstă,  pielea și țesuturile devin mai puțin elastice. După 25 de ani, sinteza colagenului în organism începe să scadă, ceea ce afectează fermitatea pielii. Inclusiv pielea de pe gât se poate lăsa și poți dobândi aspectul de bărbie dublă.

Reclamă

Postura incorectă

O postură neadecvată a capului și a gâtului poate influența modul în care țesuturile din zona gâtului sunt susținute, contribuind la formarea bărbiei duble. Dacă stai mult timp pe telefon, cu capul adus în față, dacă dormi pe o pernă înaltă sau dacă mergi aplecat, musculatura gâtului se poate slăbi și nu va mai susține la fel de bine pielea.

Bărbia dublă și gușa tiroidiană

Bărbia dublă mai este numită și gușă, dar cea din urmă se referă, de fapt, la o proeminență cauzată de mărirea glandei tiroide. Gușa tiroidiană are un aspect diferit de bărbia dublă cauzată de grăsimea în exces. Tiroida este situată la baza gâtului, sub mărul lui Adam, iar creșterea sa în volum formează o zonă proeminentă la acest nivel, și nu imediat sub bărbie. 

Gușa poate fi bilaterală (pe ambele părți ale gâtului), dar și unilaterală (pe o parte a gâtului), iar gâtul capătă un aspect deformat în aceste cazuri. La atingere, se poate simți o textură nodulară. Umflătura de la baza gâtului este fermă, nu la fel de moale și mobilă precum țesutul adipos. 

detaliu cu aspectul gușii tiroidiene
Gușa tiroidiană arată diferit de bărbia dublă cauzată de grăsimea în exces / Shutterstock

În cele mai multe cazuri, gușa tiroidiană este cauzată de un aport prea scăzut de iod din alimentație, potrivit medicilor de la Mayo Clinic. Când tiroida se mărește mult, ea provoacă și alte simptome: răgușeală, tuse care nu dispare, probleme de înghițire și respirație. Gușa afectează uneori și funcția glandei tiroide, ducând la apariția unor boli tiroidiene: hipertiroidia sau hipotiroidia. În România, există mai multe zone cu deficit de iod în sol: regiunile subcarpatice, câteva județe din Moldova și Transilvania, precum și în București. În aceste zone, cazurile de gușă endemică sunt mai frecvente. 

Gușa poate fi cauzată și de boli autoimune care afectează tiroida: tiroidita Hashimoto și boala Graves. Nodulii tiroidieni și cancerul tiroidian pot fi alte cauze ale creșterii în volum a gâtului. 

Tratamentul gușii tiroidiene depinde de cauza ei. În hipotiroidism și hipertiroidism, se pot prescrie medicamente pentru corectarea dezechilibrului hormonal. Tratamentul cu iod radioactiv sau chirurgia sunt alte opțiuni terapeutice. Tratarea problemelor tiroidei va duce și la refacerea aspectului gâtului. 

Cum se tratează bărbia dublă

Stratul de grăsime format sub bărbie din cauza excesului ponderal poate fi redus cel mai eficient prin reducerea greutății cu o alimentație sănătoasă și exerciții fizice practicate regulat, spune specialistul în sănătate și fitness Chris Dempers, citat de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Iată prin ce alte metode, nechirurgicale, mai poate fi corectat aspectul de bărbie dublă:

Exerciții pentru mușchii gâtului

Anumite exerciții pentru musculatura gâtului și bărbiei pot ajuta, de asemenea, la eliminarea țesutului adipos de sub bărbie. „Mușchi mai puternici ai gâtului nu înseamnă automat mai puțină grăsime. De exemplu, puteți face o mie de abdomene pe zi, dar dacă depășiți în continuare aportul ideal de calorii, grăsimea de pe burtă nu va dispărea”, detaliază Chris Dempers. 

Așadar, exercițiile pentru bărbia dublă pot susține, dar nu pot înlocui dieta și exercițiile fizice regulate. În plus, ele nu sunt o soluție imediată și nu trebuie să te aștepți la rezultate rapide. Iată ce exerciții poți încerca:

Întinderi ale gâtului

  • Din poziție verticală, cu umerii relaxați, împinge ușor bărbia înainte, privind în tavan;
  • Menține această 5 secunde, fără să forțezi, apoi revino la poziția inițială;
  • Repetă exercițiul de 15 ori.

Înclinări ale capului

  • Stând pe scaun, apleacă-ți capul în față și în spate, atingând pieptul cu bărbia și lăsând apoi ușor capul pe spate;
  • Repetă acest exercițiu de 10 ori, cu mișcări lente, pentru a preveni amețeala.

Exerciții de rotire a capului

  • Din poziție verticală, cu umerii relaxați, rotește ușor capul spre stânga și apoi spre dreapta;
  • Repetă exercițiul de 10 ori în fiecare direcție, cu mișcări lente.

Rotiri ale capului

  • Din poziție verticală, trebuie să faci mișcări circulare cu capul;
  • Mișcările trebuie să fie ample și lente;
  • Realizează 15 rotiri ale capului.

Nu exagera și nu forța excesiv în timpul exercițiilor. Dacă simți durere sau disconfort, oprește exercițiul și consultă un medic înainte de a continua.

Aparate de exerciții pentru mandibulă

Există pe piață aparate speciale de antrenare a mandibulei care definesc forma maxilarului și pot atenua astfel bărbia dublă. Aceste aparate se țin între dinți și trebuie să faci mișcări continue de mestecat împingând mandibula înainte și înapoi.

„Dacă sunt utilizate corespunzător, aparatele pot ajuta la îmbunătățirea liniei maxilarului prin tonifierea mușchilor maxilarului. Folosirea incorectă și excesivă a aparatelor pentru exerciții ale maxilarului crește riscul de a dezvolta tulburări ale articulației temporomandibulare (ATM)”,  spune Chris Dempers. 

  • Aparatul ar trebui să se potrivească confortabil în gură și să nu cauzeze presiune excesivă; 
  • Nu trebuie să muști cu forță, pentru a evita disconfortul sau deteriorarea aparatului;
  • Începe cu sesiuni scurte, de 1-2 minute, pentru a permite mușchilor să se obișnuiască cu noul exercițiu. Poți crește durata sesiunii treptat;
  • Dacă simți orice disconfort sau durere, oprește imediat exercițiul și încearcă din nou mai târziu sau redu intensitatea.

Injecții care ard grăsimea

Clinicile de estetică oferă o soluție nechirurgicală pentru bărbia dublă: lipoliza injectabilă sau injecțiile pentru arderea grăsimilor. Substanța utilizată se numește acid deoxicolic.

„Acidul deoxicolic este o substanță utilizată de vezica biliară pentru a dizolva grăsimile alimentare. Injectarea acestei substanțe chimice în pielea de sub bărbie dizolvă grăsimea localizată, pe care corpul o reabsoarbe ulterior”, a explicat pentru Johns Hopkins Medicine dr. Lisa Ishii, specialist în chirurgie plastică în cadrul Johns Hopkins Center for Facial Plastic and Reconstructive Surgery.

Pentru a obține rezultate, sunt necesare mai multe injectări, la intervale de câteva săptămâni. Majoritatea pacienților au nevoie de două sau trei tratamente, dar pot fi necesare până la șase tratamente, în funcție de pacient și de cantitatea de grăsime din zona tratată.

Deși este mai puțin invaziv decât intervențiile chirurgicale, acest tratamet injectabil are și câteva dezavantaje: injecțiile sunt destul de dureroase, mai mult decât cele cu toxină botulinică, iar gâtul rămâne umflat timp de aproximativ 10 zile după fiecare ședință de tratament. Rezultatele sunt de lungă durată, dar numai dacă îți menții o greutate normală.

„Tratamentul devine tot mai popular și oamenilor le place, dar cu toții sunt puțin surprinși că nu este o soluție rapidă și ușoară”, spune dr. Lisa Ishii. 

Soluții chirurgicale pentru bărbia dublă

Când acumularea de țesut adipos pe gât are cauze genetice sau când pielea și-a pierdut elasticitatea, intervențiile chirurgicale pot fi cea mai bună soluție pentru bărbia dublă. Chirurgii plasticieni utilizează mai multe tipuri de proceduri pentru a elimina bărbia dublă, cum ar fi:

Liposucția

Rin această procedură, se îndepărtează grăsimea din sub piele și se modelează conturul bărbiei și al gâtului. „Facem o mică incizie până sub piele, introducem un tub și aspirăm grăsimea”, detaliază chirurgul plastician. Avantajul liposucției față de alte intervenții chirurgicale este că necesită doar anestezie locală pentru a amorți zona.

Liftingul facial

Această intervenție este mai complexă și presupune îndepărtarea grăsimii și pielii lăsate din jurul bărbiei și gâtului, eliminând astfel bărbia dublă. „Majoritatea pacienților efectuează această intervenție sub anestezie generală, deși este posibil să fie realizată cu anestezie locală”, spune dr. Lisa Ishii.

Liftingul gâtului

Intervenția de lifting al gâtului urmărește reconturarea zonei cervicale prin îndepărtarea excesului de piele (cervicoplastie) sau prin strângerea mușchilor gâtului (platismoplastie). Medicii combină uneori operația de lifting facial cu această procedură.

După oricare dintre aceste proceduri, vânătăile și umflăturile persistă pentru o perioadă de 10-14 zile. Înainte de a recurge la astfel de intervenții, trebuie să iei în calcul și riscurile anesteziei generale, care pot fi crescute în cazul persoanelor cu probleme mari de sănătate. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce ne îngrășăm la menopauză și cum putem preveni creșterea în greutate
De ce ne îngrășăm la menopauză și cum putem preveni creșterea în greutate
De ce ne îngrășăm la menopauză și cum putem preveni creșterea în greutate
articol cu video
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
articol cu video
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Reclamă
PARTENERI
icon