Vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar. Ce alimente le conțin

Publicat: 2 decembrie 2023, 06:48

Cele mai bune surse de substanțe nutritive pentru imunitate se regăsesc în alimentele pe care le consumi. Suplimentele alimentare pot fi eficiente, însă modalitățile naturale de a obține nutrienții necesari rămân cele mai sănătoase. Află ce vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar poți include în dietă.

Dieta are un rol important în menținerea unui sistem imunitar sănătos, care te poate proteja împotriva infecțiilor și toxinelor. Alte obiceiuri, cum ar fi exercițiile regulate și somnul odihnitor, îți pot pregăti organismul pentru a face față amenințărilor externe.

Vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar

În fiecare zi, organismul este expus în mod constant la microbi cu potențiale efecte dăunătoare, conform Harvard T.H.Chan. Sistemul imunitar te protejează împotriva acestor microbi și a anumitor boli. Acesta recunoaște microorganismele străine precum: bacteriile, virusurile și paraziții și reacționează rapid.

În funcție de locul în care locuiești și de perioada anului, se poate să nu poți consuma întotdeauna produse proaspete. Totuși, produsele congelate pot fi la fel de nutritive și îți pot întări sistemul imunitar. În același timp, este important să citești etichetele nutriționale pentru a evita sodiul și zaharurile adăugate.

Vitamina C

Vitamina C previne instalarea infecțiilor și grăbește vindecarea, fiind printre aceste vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar. Pe lângă fructele citrice, o poți obține din: căpșuni, papaya, spanac, ardei gras, varză de Bruxelles și kale (varză furajeră). Aceasta se regăsește în multe alimente.

Vitamina A

Vitamina A luptă împotriva infecțiilor și se prezintă sub două forme. Prima formă este cea preformată, prezentă în alimentele de origine animală, cum ar fi: peștele, carnea și lactatele. A două se regăsește sub formă de carotenoizi din plante. Tonul reprezintă o sursă bună de vitamina A preformată. În cazul carotenoizilor, poți consuma: cartofi dulci, dovleac, morcovi, verdețuri cu frunze de culoare închisă și pepene galben.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant puternic care îți ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor, fiind printre aceste vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar. Această vitamină are un rol esențial în modul în care funcționează sistemul tău imunitar. Pentru a obține vitamina E, consumă alimente vegetale bogate în grăsimi, precum: semințe de floarea soarelui, migdale, arahide, alune de pădure, ulei de floarea soarelui, ulei de șofran și ulei de soia.

Vitamina D

Vitamina D, denumită și vitamina soarelui, este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru susținerea sistemului imunitar. Aceasta se regăsește în puține surse alimentare: ton, sardine, somon și macrou. De asemenea, producătorii o includ în alimente fortificate, precum: laptele fortificat, cerealele fortificate sau sucul de portocale fortificat.

În plus, vitamina D poate fi luată în orice moment al zilei. Se recomandă administrarea împreună cu alimente care conțin grăsimi sănătoase pentru a fi absorbită mai ușor.

Fier

Fierul ajută organismul să transporte oxigenul către celule. Se regăsește sub diferite forme și se numără printre aceste vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar. Fierul are un rol important în multe dintre procesele acestuia. Îl poți asimila din: carne de pui, carne de curcan, stridii, midii, sardine la conservă, moluște comestibile, ton la conservă, fasole, broccoli, kale (varză furajeră) și cereale fortificate.

Zinc

Zincul este necesar pentru a produce noi celule la nivelul sistemului imunitar. Se găsește în principal în alimente de origine animală, dar poate fi găsit și în unele alimente vegetariene. Dacă vrei să consumi mai mult zinc, poți încerca: iaurt, năut, fasole fiartă, carne de pasăre, carne slabă, stridii și crab.

Acid folic (Vitamina B9)

Folatul este forma naturală, iar acidul folic este forma sintetică a vitaminei B9, potrivit Cleveland Clinic. Pentru a obține mai mult acid folic, poți include în dietă: fasole, linte, verdețuri și avocado. În plus, îl poți asimila din alimente fortificate precum: pâine fortificată, orez fortificat și paste fortificate.

Seleniu

Seleniul poate avea un efect puternic asupra sistemului imunitar și poate preveni infecțiile, fiind printre aceste vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar. Cele mai bune surse sunt alimentele de origine animală și nucile braziliene. Poți încerca să-l obții din: carne de pasăre, brânză de vacă, carne roșie, ficat și fructe de mare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI