Vaccinul antigripal este o armă de temut împotriva virusurilor, mai ales în perioada rece din an. În episodul 9 din sezonul 4 MediCOOL, Ioana Vodă, medic primar ORL, a explicat de ce trebuie să apelăm la acest vaccin și când este recomandat să-l face. Află tot ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal.
Virozele, gripele și răcelile reprezintă un adevărat pericol, în mod special iarna. Așadar, este foarte important să știm principalele metode prin care ne putem proteja de virusuri.
Vaccinul antigripal este cea mai bună soluție când vine vorba de prevenție în sezonul rece. Este considerat o măsura de protecție împotriva gripei, motiv pentru care tot mai mulți părinți aleg să își vaccineze copiii de la o vârstă destul de fragedă.
Pentru că temperaturile scăzute persistă în țară, Ioana Vodă, medic primar ORL, a scos la iveală detalii importante despre cea mai bună metodă de profilaxie în episodul 9 din sezonul 4 MediCOOL. Trebuie să cunoaștem termenul de profilaxile înainte de a aflat când se face vaccinul antigripal și de ce.
Astfel, profilaxia este definită prin ceea ce trebuie să facem ca să nu ne îmbolnăvim. Potrivit invitatei din emisiune, prevenția este mult mai ieftină decât tratamentul.
Tot ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal
Specialiștii recomandă să facem vaccinul antigripal dacă nu l-am făcut până acum și nu am contactat gripa. De asemenea, invitata din platoul MediCOOL a enumerat câteva dintre motivele pentru care trebuie să ne vaccinăm:
- Intrăm în contact cu mulți oameni;
- Ne desfășurăm activitățile zilnice afară, în aer liber;
- Petrecem timp în aglomerație;
- Obișnuim să ne mișcăm dintr-un loc în altul;
- Avem boli cronice.
Cele mai perdispuse persoane la gripă și răceală în perioada rece sunt persoanele în vârstă și copiii, dar și cei care au un sistem imunitar scăzut.
Înainte de a face vaccinul antigripal este ideal să ne sfătuim cu medicul de familie. El ne va anunța când are vaccinul respectiv deoarece este gratuit, dar ne va spune și când este recomandat să apelăm la ajutorul acestei metode de profilaxie.
Potrivit Ioanei Vodă, medic primar ORL, ar fi indicat să ne vaccinăm înainte ca perioada cu viroze să înceapă. În plus, persoanele care au scăpat de gripă până acum îl pot face.
Lucrurile stau diferit în cazul pacienților care au contactat virusul. Aceștia nu trebuie să-l mai facă pentru că vor avea anticorpi tot sezonul rece.
Vaccinul antigripal este recomandat și în cazul copiilor cu vârste peste 6 luni. Există și o modalitate prin care îi putem convinge pe cei mici să se vaccineze fără prea multă durere. Vaccinul nazal este o metodă foarte bună pentru persoanele care se tem de ac și înțepături.
Care este diferența între gripă și răceală
Deși simptomele sunt asemănătoare, gripa și răceala sunt diferite. Este deosebit de important să știm cum să facem diferența între cele două.
Temperatura ridicată (39 – 40 de grade), durerile de cap, durerile de mușchi, nasul înfundat, durerile de gât, stările generale foarte proaste și oboseală, care au durat mai mult de 5 – 7 zile, sunt primele semne ale gripei. Ioana Vodă, medic primar ORL, susține că este obligatoriu ca febra să apară atunci când ne îmbolnăvim de gripă. Dacă avem simptomele de mai sus, însă lipsește febra, ne putem confrunta cu o răceală sezonieră.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.