Vitamine pentru oboseală. Cele mai bune suplimente pentru un plus de energie

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 octombrie 2023, 07:35

Oboseala și lipsa de energie au devenit o constantă a zilelor noastre. Dacă ești în căutarea unei soluții rapide pentru gestionarea oboselii, suplimentele alimentare pot fi utile. Află care sunt cele mai bune vitamine pentru oboseală și ce alte remedii rapide poți încerca. 

Reclamă

Odihna suficientă, alimentația echilibrată și exercițiile fizice practicate regulat sunt cele mai bune metode prin care ne putem menține un nivel optim de energie pe parcursul zilei. Ritmul alert al societății în care trăim astăzi ne poate face să renunțăm la multe dintre aceste obiceiuri sănătoase.

Programul încărcat, presiunea de a face față tuturor obligațiilor și stresul generat de acestea poate duce foarte ușor la oboseală cronică. Tot mai multe persoane caută soluții rapide și eficiente pentru a-și crește nivelul de energie, iar una dintre ele este suplimentarea alimentației cu vitamine, minerale și alți nutrienți care combat oboseala.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Suplimentele alimentare nu sunt o soluție miraculoasă și nu ar trebui să substituie un stil de viață sănătos, dar  pot fi utile uneori în gestionarea oboselii. Eficiența lor variază în funcție de cauza subiacentă a oboselii și de necesitățile fiecărei persoane.

Vitamine pentru oboseală: complexul de vitamine B

Toate vitaminele din grupul B sunt implicate în producția de energie și pot fi utile în combaterea oboselii, mai ales dacă ai un deficit în organism. Complexul de vitamine B este format din vitaminele:

Reclamă
  • B1 (tiamină);
  • B2 (riboflavină);
  • B3 (niacină);
  • B5 (acid pantotenic);
  • B6 (piridoxină);
  • B7 (biotină);
  • B9 (acid folic);
  • B12 (cobalamină).

Pentru că îndeplinesc roluri cheie în metabolismul energetic, vitaminele B sunt printre cele mai recomandate vitamine pentru oboseală. Ele ajută la transformarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor în energie. Aportul adecvat poate ajuta la menținerea unui nivel optim de energie.

Unele persoane sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu deficite. Este vorba despre:

Reclamă
  • Adulții mai în vârstă. Pe măsură ce îmbătrânim, absorbția vitaminelor B, în special a vitaminei B12, poate scădea din cauza secreției mai reduse de acid gastric și de proteine, care sunt necesare pentru o absorbție corectă.
  • Persoanele cu boli digestive. Boala celiacă, boala Crohn și alte tulburări gastrointestinale pot interfera cu capacitatea organismului de a absorbi vitaminele din grupul B;
  • Consumatorii de alcool. Alcoolul în exces poate afecta absorbția și metabolismul vitaminelor B;
  • Femeile gravide sau care alăptează. Acestea pot avea nevoi nutritive crescute de vitamine B pentru a susține dezvoltarea fetală, respectiv lactația.

La aceste categorii de persoane, suplimentarea vitaminelor din complexul B poate combate stările de oboseală. 

Vitamine pentru oboseală: vitamina D

Vitamina soarelui este importantă pentru sănătatea oaselor și echilibrul sistemului imunitar, dar are și alte roluri importante în organism. Unul dintre ele este acela că susține funcționarea mitocondriilor din celule care sunt responsabile pentru crearea de energie. Tocmai de aceea, printre simptomele deficitului se numără oboseala, slăbiciunea musculară și tulburările de dispoziție. 

În cadrul unui studiu dublu-orb, publicat în revista Medicine, două grupuri de persoane care se confruntau cu oboseală și deficit de vitamina D au primit suplimente care conțineau această vitamină, rspectiv un placebo. Cercetătorii au constatat că grupul care a primit vitamina D a raportat o creștere semnificativă a nivelului de energie în doar 4 săptămâni.

Vitamina D nu furnizează un „boost” imediat de energie și o reducere rapidă a oboselii, așa cum o face, de exemplu, cofeina.  Cu toate acestea, menținerea unui aport adecvat de vitamina D poate contribui la o stare generală de bine și un nivel optim de energie.

Vitamine pentru oboseală: coenzima Q10

Cunoscută ca un antioxidant puternic, coenzima Q10 este sintetizată în mod natural în organismul nostru, dar în cantități tot mai reduse pe măsură ce îmbătrânim. Ea nu este o vitamină în sensul strict, dar are o acțiune asemănătoare vitaminelor. 

Celulele corpului folosesc coenzima Q10 pentru a produce energie. Atunci când nivelul ei scade în organism, celulele nu pot produce energia de care au nevoie, iar consecința imediată este oboseala, arată cercetările. La persoanele care au un deficit de coenzima Q10, suplimentarea acesteia poate combate oboseala.

Vitamine pentru oboseală: vitamina C

Un alt antioxidant puternic, vitamina C se administrează intravenos pacienților care urmează tratamente chimioterapice împotriva cancerului cu scopul de a reduce efectele secundare ale acestora, cum ar fi oboseala, pierderea apetitului și greața. 

Câteva studii au arătat că suplimentarea vitaminei C poate combate oboseala. Datorită efectului său antioxidant, ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Aceștia provoacă stres oxidativ și daune celulelor, ceea ce poate duce la oboseală.

Vitamina C ajută la menținerea nivelului de energie și prin îmbunătățirea absorbției fierului din surse vegetale. Fierul este un mineral esențial pentru transportul oxigenului în organism și menținerea energiei.

Magneziul

Acest mineral joacă un rol important în menținerea energiei și reducerea oboselii. Iată câteva moduri în care magneziul poate influența nivelul de energie:

  • Este implicat în producerea de energie în celule, contribuind la activarea enzimelor care descompun carbohidrații și grăsimile pentru a produce ATP (adenozin trifosfat) – molecula principală de energie a organismului;
  • Susține funcționarea normală a mușchilor, inclusiv a celui cardiac. Deficitul de magneziu poate cauza spasme musculare, slăbiciune și oboseală;
  • Contribuie la relaxarea sistemului nervos și a mușchilor, ceea ce poate facilita un somn odihnitor. Tulburările de somn sunt o cauză importantă a oboselii diurne;
  • Poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, care sunt o altă cauză a epuizării fizice și mentale.

Suplimentarea magneziului cu o doză de 500 de miligrame pe zi, timp de 8 săptămâni, poate ajuta persoanele care suferă de insomnie să adoarmă mai repede, să doarmă mai mult și să se trezească mai rar peste noapte, susține un studiu.

Fierul

Organismul are nevoie de acest mineral pentru a produce hemoglobina, o proteină din globulele roșii care transportă oxigen de la plămâni la organe și țesuturi. Când nivelul de fier nu este adecvat, globulele roșii nu pot transporta eficient oxigen către țesuturile corpului. Acest lucru duce la anemia feriprivă, o formă de aneme care te poate face să te simți obosit și slăbit.

În astfel de cazuri, poate fi necesară administrarea de suplimente cu fier pentru a corecta deficitul și a evita complicațiile asociate, inclusiv oboseala. De partea cealaltă, și excesul de fier în organism are aceeași consecință, printre multe altele. De aceea, ar trebui să consulți medicul și să verifici nivelul fierului în organism înainte de a lua suplimente.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
Fructe uscate bogate în vitamina B12. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea generală
Fructe uscate bogate în vitamina B12. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea generală
Fructe uscate bogate în vitamina B12. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea generală
Cele mai bune surse de vitamina B12. De ce să le consumi în mod regulat
Cele mai bune surse de vitamina B12. De ce să le consumi în mod regulat
Cele mai bune surse de vitamina B12. De ce să le consumi în mod regulat
Reclamă
PARTENERI
icon