Boala Crohn: simptome, cauze și tratament

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 18 octombrie 2023, 08:53

Boala Crohn este o afecțiune digestivă cu manifestări foarte neplăcute, care afectează viața de zi cu zi. Netratată, ea evoluează și duce la complicații grave uneori, care pun viața în pericol. Află din ce cauze apare această boală cronică, cum se manifestă și ce tratamente sunt disponibile.

Reclamă

Boala Crohn face parte dintr-un grup de afecțiuni numite boli inflamatorii intestinale care, așa cum sugerează și numele, provoacă o inflamație cronică a tractului digestiv, în diverse segmente ale lui. 

Colita ulcerativă este cealaltă boală inflamatorie intestinală din acest grup de tulburări. Împreună, ele afectează 10 milioane de oameni din întreaga lume, potrivit estimărilor European Federation of Crohn’s and Ulcerative Colitis Associations (EFCCA). 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este boala Crohn

Crohn este numele medicului care a descris pentru prima dată boala, în 1932 – dr. Burrill B. Crohn. Tulburarea digestivă afectează bărbații și femeile în egală măsură, poate apărea la orice vârstă, dar este diagnosticată mai des la adolescenți și adulți cu vârste între 15 și 35 de ani. 

Această afecțiune digestivă se caracterizează printr-o inflamație cronică a pereților tractului gastrointestinal. Ea poate afecta orice parte a tubului digestiv, de la gură și până la rect, dar cel mai des se localizează localizată în intestinul subțire și colon. 

Reclamă

Inflamația este persistentă și poate duce la formarea de leziuni sau la îngustarea intestinului. Colita ulcerativă, în schimb, afectează de obicei numai colonul și rectul (care formează, împreună, intestinul gros).

Ce simptome are boala Crohn

Boala Crohn se manifestă în puseuri, cu episoade de acutizare, urmate de perioade de ameliorare sau remisiune, în care simptomele se atenuează sau dispar, potrivit Crohn’s & Colitis Foundation, organizație neguvernamentală americană. Între puseuri, pot să treacă între câteva săptămâni și câteva luni.

Simptomele debutează de obicei în adolescență sau la începutul vieții adulte și pot să varieze de la o persoană la alta. În funcție de stadiul de evoluție, unele persoane acuză disconfort ușor, în timp ce altele resimt manifestări severe.

Reclamă

Cele mai comune simptome ale bolii Crohn sunt:

  • diareea persistentă;
  • crampele și durerile abdominale;
  • sângerările rectale;
  • nevoia imperioasă de defecare;
  • senzația de evacuare incompletă după defecare;
  • constipația, care poate duce la obstrucție intestinală.

Simptome generale

Boala inflamatorie intestinală provoacă și simptome extradigestive – în afara tractului gastrointestinal. Ea afectează, de asemenea, ochii, articulațiile, pielea, oasele, greutatea și echilibrul hormonal. 

Alte simptome care apar în boala Crohn pot fi: 

  • roșeață sau dureri oculare;
  • probleme de vedere; 
  • ulcere bucale;
  • articulații umflate și dureroase;
  • probleme cutanate, cum ar fi noduli dureroși sub piele (eritem nodos) sau erupții cutanate;
  • febră;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • scădere în greutate;
  • oboseală;
  • transpirații nocturne;
  • amenoree (absența menstruației);
  • osteoporoză;
  • pietre la rinichi;
  • rar, complicații ale ficatului, cum ar fi colangita sclerozantă primară și ciroza.

Cauzele bolii Crohn

Deși cercetarea bolilor inflamatorii intestinale a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, nu se știe încă foarte clar ce cauzează această boală. Studiile indică o interacțiune complexă a mai multor factori: genetici, legați de imunitate și de mediu. 

Substanțele din mediu pot fi cauza directă a inflamației din boala Crohn sau pot stimula sistemul de apărare a organismului să producă o inflamație necontrolată. Odată „pornit”, sistemul imunitar nu știe cum să se „oprească” la momentul potrivit. De aceea, principalul obiectiv al terapiilor este de a regla mecanismele imunitare. 

Studiile au mai arătat că această tulburare digestivă se transmite genetic. Riscul de a dezvolta boala este mai mare la persoanele care au în familie o persoană apropiată diagnosticată cu boala Crohn. Între 5% și 20% dintre persoanele afectate au o rudă de gradul 1 (părinți, copii sau frați) cu o boală inflamatorie intestinală, în special boala Crohn. 

Mediul în care trăiești pare să joace un rol în apariția acestei afecțiunii cronice digestive. Bolile inflamatorii intestinale, în general, sunt întâlnite în țările dezvoltate mai mult decât în cele subdezvoltate, în zonele urbane mai mult decât în cele rurale și în climatul nordic mai mult decât în cel sudic.

Complicațiile bolii Crohn

Deși este o afecțiune a tractului digestiv, boala Crohn afectează sănătatea generală și calitatea vieții. Persoanele care suferă de această boală se confruntă cu lipsă de energie și oboseală permanentă, dureri care pot fi atât de severe, încât afectează viața de zi cu zi, iar copii pot avea o dezvoltare întârziată.

În cazurile mai severe, boala Crohn poate duce la complicații serioase, cum ar fi:

  • Fisurile anale – sunt rupturi în mucoasa anusului care provoacă durere și sângerare, în special în timpul scaunelor;
  • Fistulele – sunt conexiuni anormale care se formează între diferite părți ale intestinului sau între intestin și alte organe, cum ar fi vezica urinară, vaginul sau pielea. Fistulele sunt cel mai frecvent întâlnite în zona anală. Ele pot să provoace durere și infecții;
  • îngustarea intestinului ca rezultat al inflamației cronice și apariția obstrucției intestinale. Aceasta provoacă dureri abdominale severe și vărsături;

Studiile arată că persoanele cu boala Crohn au un risc mai mare de cancer de colon dacă boala inflamația specifică este localizată la nivelul colonului. 

Cum se tratează boala Crohn

Tratamentul bolii Crohn nu aduce o vindecare propriu-zisă, dar poate ține inflamația sub control și poate îmbunătăți calitatea vieții celor afectați. Nu există o schemă de tratament standard, ci o combinație de diverse terapii care variază în funcție de severitatea bolii și de nevoile individuale ale pacientului. 

Opțiunile comune de tratament pentru boala Crohn sunt:

  • Antiinflamatoare, utilizate pentru a reduce inflamația tractului digestiv. Acestea pot include aminosalicilați (cum ar fi sulfasalazina), corticosteroizi (de exemplu, prednisonul) și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
  • Terapii biologice, care acționează asupra sistemului imunitar pentru a reduce inflamația. Exemple de astfel de medicamente includ infliximab, adalimumab și ustekinumab;
  • Imunosupresoare, cum ar fi azatioprina și metotrexatul, care suprimă sistemul imunitar pentru a reduce inflamația;
  • Chirurgie, recomandată în formele severe de boala Crohn sau în caz de complicații. Printr-o intervenție chirurgicală, se îndepărtează porțiunile din intestinul gros afectate de inflamație. 

Deși simptomele bolii Crohn nu sunt cauzate de o reacție la alimentele consumate, anumite diete pot ajuta la gestionarea lor. Dieta FODMAP sau dieta fără gluten este recomandată uneori pacienților cu boala Crohn. 

Boala Crohn reduce apetitul alimentar și afectează absorbția proteinelor, grăsimilor, carbohidraților, apei, vitaminelor și mineralelor. Pentru a preveni malnutriția și încetinirea creșterii copiilor și adolescenților, sunt recomandate adesea suplimente alimentare care suplinesc necesarul de nutrienți. 

Este important ca persoanele cu boala Crohn să urmeze tratamentul și recomandările medicului pentru a-și reduce riscul de complicații.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Reclamă
PARTENERI
icon