Antena

Beneficiile consumului de porumb. Ce avantaje nutriționale poate oferi

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 octombrie 2023, 06:49

Porumbul este o cereală originară din America Centrală, care se folosește ca ingredient în prepararea a numeroase rețete de gătit. O bună parte dintre nutrienții prezenți în porumb provin din semințe sau boabe. Află care sunt beneficiile consumului de porumb.

Reclamă

În funcție de soiul și regiunea în care se cultivă, boabele variază în culori, de la alb la galben puternic și portocaliu. Datorită concentrațiilor sale ridicate de substanțe nutritive, porumbul poate oferi o mulțime de proprietăți, ce pot susțin sănătatea generală.

Beneficiile consumului de porumb

Porumbul are un indice glicemic moderat și concentrații scăzute de grăsimi. Majoritatea grăsimilor sale sunt mononesaturate și polinesaturate. Spre deosebire de alte cereale, este bogat în proteine deoarece se încadrează în categoria cerealelor integrale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Porumbul reprezintă o sursă importantă de: zinc, magneziu, potasiu, fier, fosfor și seleniu. În plus, asigură concentrații ridicate de: folat, vitamina A, vitamina C și vitamina E. În general, poate fi gătit: la abur, la grătar, copt sau fiert.

Totodată, este indicat să eviți pâinea din sirop de porumb sau pe cea care conține ingrediente ce se termină cu „-oză”. Toate acestea reprezintă denumiri de zaharuri. 

Reclamă

Previne instalarea anemiei

Printre beneficiile consumului de porumb se numără conținutul foarte bogat în fier. Fierul ajută organismul uman să formeze noi celule sanguine, ceea ce poate contribui la prevenirea anemiei. În plus, te poate ajuta să eviți simptomele acestei afecțiuni, cum ar fi: oboseală, slăbiciune, amețeli și dificultăți de respirație.

Îmbunătățește sănătatea pielii

Consumul de porumb poate asigura doze importante de beta-caroten, ce pot produce vitamina A în corp. Acest lucru are efecte benefice asupra sănătății pielii. În plus, beta-carotenul oferă proprietăți antioxidante, care pot preveni dezvoltarea cancerelor și bolilor de inimă.

Controlează simptomele diabetului

Monitorizarea dietei poate avea un rol important dacă suferi de diabet, potrivit The Indian Med. Porumbul conține o cantitate importantă de substanțe fitochimice. De aceea poate echilibra nivelurile de insulină prezente în sânge. Acest lucru te poate ajuta să controlezi și nivelurile de zahăr din sânge, fiind printre beneficiile consumului de porumb.

Reclamă

Previne apariția hemorozilor

Porumbul asigură o bună parte din concentrațiile ridicate de fibre, de aceea poate susține mișcările intestinale. Acesta poate ajuta la tratarea a diferite afecțiuni digestive, cum ar fi: constipația, diareea, hemoroizii și sindromul colonului iritabil. De asemenea, poate scădea riscul de a dezvolta cancer de colon.

Asigură o vedere mai clară

Porumbul conține doi carotenoizi, luteină și zeaxantină, ce au un rol important în susținerea sănătății ochilor. Carotenoizii reprezintă compuși, pe care corpul tău îi poate transforma în vitamina A, un nutrient care sprijină vederea.

Susține sănătatea creierului

Vitamina E se numără printre concentrațiile de antioxidanți prezenți în porumb, conform Everyday Health. Aceștia au efecte împotriva inflamației celulare, ce poate favoriza dezvoltarea bolilor neurodegenerative. Vitamina E este un antioxidant ce sprijină protejarea creierului de efectele procesului de îmbătrânire și simptomele bolii Alzheimer.

Protejează inima

Printre beneficiile consumului de porumb se regăsesc concentrațiile semnificative de acizi grași omega 3, care pot reduce nivelurile de colesterol rău în organism. Astfel, diminuează în mod semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Împiedică înfundarea arterelor și controlează tensiunea arterială. Scade șansele de apariție a atacurilor de cord și a accidentelor vascular cerebrale.

Previne dezvoltarea cancerului

Porumbul poate preveni apariția cancerului deoarece este o sursă importantă de antioxidanți. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi din organism. Deseori, acumulările de radicali liberi cauzează cancer. În plus, porumbul are capacitatea de a induce apoptoza în celulele canceroase și de a lăsa celulele sănătoase neafectate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon