Untul este sănătos? Ce conține și în ce cantități se poate consuma

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 24 octombrie 2023, 07:46 / Actualizat: 24 octombrie 2023, 13:55

Untul este bogat în calorii și grăsimi saturate, dar are și câțiva nutrienți importanți în compoziție. Află în continuare dacă untul este sănătos sau ar trebui eliminat din alimentație, ce nutrienți conține și cât de mult putem consuma. 

Reclamă

Dintre toate tipurile de grăsimi, untul este cel mai controversat din perspectiva beneficiilor și riscurilor pentru sănătate. Pe de o parte, este un aliment bogat în grăsimi saturate considerate nesănătoase pentru că pot crește nivelul colesterolului LDL (colesterolul „rău”) și riscul de boli cardiovasculare. 

Pe de altă parte, untul conține și grăsimi sănătoase, plus câteva vitamine, iar unele studii susțin că poate fi benefic pentru sănătate dacă este consumat cu moderație. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Untul este sănătos sau nu?

Untul a căpătat reputația de aliment „rău”, care ar trebui eliminat complet din dietă din cauza conținutului mare de grăsimi saturate. Ele reprezintă aproximativ 63% din conținutul său total de grăsimi, în timp ce 26% sunt grăsimi mononesaturate și 4%, polinesaturate.

Cu toate acestea, unele studii susțin că nu există o legătură între consumul de grăsimi saturate și afecțiunile cardiovasculare. Totuși, ele ar trebui combinate cu grăsimi considerate sănătoase pentru inimă. O revizuire a 15 studii a constatat că înlocuirea parțială a grăsimilor saturate din alimentație cu grăsimi polinesaturate poate reduce cu 17% riscul de evenimente cardiovasculare precum infarctul miocardic sau atacul cerebral. 

Reclamă

În replică la un studiu controversat publicat în revista PLOS One care susține că untul nu se asociază cu bolile de inimă și chiar oferă protecție împotriva diabetului, nutriționistul Tracy Parker, reprezentant al British Heart Foundation, declara: „Înțelegerea relației dintre dietă și sănătatea noastră este dificilă, dar știm că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate pare să aibă un impact pozitiv asupra sănătății inimii (…). Deși constatările acestei revizuiri indică o asociere mică sau neutră între consumul de unt și creșterea riscului cardiovascular, aceasta nu ne îndeamnă să consumăm mai mult unt”. 

Sunt necesare mai multe cercetări privind efectele grăsimilor saturate, mai spune nutriționistul, dar este important de reținut că grăsimile sunt doar o componentă a alimentației noastre. Există mulți factori care duc la apariția bolilor cardiovasculare și niciun aliment sau nutrient individual nu este responsabil în mod exclusiv pentru acest lucru. 

Untul este sănătos cu moderație

Dacă este consumat în cantități moderate, untul nu este atât de periculos pentru sănătate. Ghidurile nutriționale curente recomandă limitarea consumului de grăsimi saturate la mai puțin de 10% din aportul zilnic de calorii. De exemplu, la un consum de 2.000 de calorii pe zi, procentul ar echivala cu aproximativ 22 de grame de grăsimi saturate (un gram de grăsime are 9 calorii) sau aproximativ 3 linguri (42 de grame) de unt.

Reclamă

Grăsimi saturate conțin și alte alimente, precum carnea roșie și alte lactate, așa încât trebuie să iei în calcul și aceste surse și să limitezi consumul de unt în funcție de ele.

De obicei, medicii cardiologi recomandă pacienților cu boli cardiovasculare sau cu factori de risc pentru acestea limitarea consumului de unt și de alte alimente care conțin grăsimi saturate. De asemenea, persoanele care urmează un regim alimentar de slăbit ar trebui să consume unt cu moderație.

Ce conține untul: calorii, micro- și macronutrienți

Deși este bogat în grăsimi și calorii, untul conține o varietate de nutrienți benefici pentru sănătate. De exemplu, este o sursă bună de vitamina A, de care avem nevoie pentru o vedere bună, pentru sănătatea pielii și pentru susținerea sistemului imunitar. Untul conține și vitamina E, un antioxidant care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi și ajută la menținerea sănătății inimii. 

O lingură (14 grame) de unt conține:

  • calorii: 102
  • grăsimi totale: 11,5 grame;
  • grăsimi saturate: 7,29 grame:
  • grăsimi mononesaturate: 2,99 grame;
  • grăsimi polinesaturate: 0,43 grame;
  • grăsimi trans: 0,47 grame;
  • proteine: 0,12 grame;
  • carbohidrați: 0,01 grame;
  • vitamina A: 11% din doza zilnică recomandată (DZR);
  • vitamina E: 2% din DZR;
  • vitamina B12: 1% din DZR;
  • vitamina K: 1% din DZR.

Pe lângă acestea, untul conține în cantități mici și alți nutrienți, cum ar fi :

  • calciu;
  • fosfor;
  • vitaminele B2 și B3.

În plus, el este o sursă bună de acid linoleic conjugat, un tip de grăsime omega 6 care se găsește în carne și în produse lactate. Studiile de laborator au arătat că acidul linoleic conjugat ar avea proprietăți anticancerigene și ar putea încetini evoluția cancerului la sân, colon, colorectal, gastric, de prostată și hepatic. Alte potențiale beneficii evidențiate de cercetări sunt reducerea grăsimii corporale și îmbunătățirea funcției imunitare.

Untul este una dintre cele mai bune surse alimentare de acid butiric, un tip de acid gras cu lanț scurt. Acidul butiric susține sănătatea digestivă prin reducerea inflamației intestinale și regerenerarea mucoasei intestinale. Cercetările au arătat că:

  • poate ajuta în tratarea unor afecțiuni gastrointestinale precum sindromul de intestin iritabil;
  • îmbunătățește sensibilitatea la insulină;
  • stimulează metabolismul;
  • ajută la menținerea greutății.

Cât de recomandat este untul la gătit

Untul adaugă savoare și o textură cremoasă preparatelor culinare, dar nu este cea mai bună alegere pentru prăjit la temperaturi ridicate. Punctul de fum al untului este relativ scăzut, ceea ce înseamnă că începe să se descompună și să elibereze compuși periculoși pentru sănătate la temperaturi relativ mici, în comparație cu alte grăsimi de gătit.

Punctul de fum al untului este la 150°C, mai scăzut decât al uleiului rafinat de floarea-soarelui sau de măsline rafinat. Poți folosi unt dacă prăjești la temperaturi medii sau mici, dar nu este ideal pentru gătit la foc mare. Pentru gătitul la temperaturi ridicate, este mai bine să folosești uleiuri cu un punct de fum mai înalt. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care pot întări imunitatea toamna. Pot reduce riscul de a te confrunta cu răceli
Alimente care pot întări imunitatea toamna. Pot reduce riscul de a te confrunta cu răceli
Alimente care pot întări imunitatea toamna. Pot reduce riscul de a te confrunta cu răceli
Surse de proteine slabe de origine animală. Cum pot completa o dietă echilibrată
Surse de proteine slabe de origine animală. Cum pot completa o dietă echilibrată
Surse de proteine slabe de origine animală. Cum pot completa o dietă echilibrată
Proprietățile medicinale ale coacăzelor negre. Cum îți pot completa dieta aceste fructe
Proprietățile medicinale ale coacăzelor negre. Cum îți pot completa dieta aceste fructe
Proprietățile medicinale ale coacăzelor negre. Cum îți pot completa dieta aceste fructe
Reclamă
PARTENERI
icon