Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic brânză. Efectele pe care le poate avea asupra organismului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 22 octombrie 2023, 06:38

Dacă îți place să mănânci brânză, poți găsi modalități prin care să o incluzi în aproape toate preparatele culinare. Totodată, este important să reții că alimentele pe care le consumi zilnic au cel mai mare impact asupra sănătății. Află ce se întâmplă dacă mănânci zilnic brânză.

Reclamă

Poate fi util să știi ce schimbări poate aduce în organism dacă o incluzi în alimentație pe termen scurt sau pe termen lung. Produsele din dietă pot influența procesul de slăbit și riscul de a dezvolta anumite afecțiuni cronice.

Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic brânză

Brânza poate fi o parte importantă a unei alimentații sănătoase. Dacă nu suferi de o intoleranță la lactate sau de o sensibilitate la aceasta, o poți consuma frecvent. Are un conținut bogat în nutrienți importanți, precum: grăsimi, calciu, proteine, fosfor, vitamina A, vitamina B12 și vitamina D.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, se recomandă să acorzi atenție felului în care o adaugi în preparate. Deseori, brânza este inclusă în rețete culinare cu un conținut ridicat de grăsimi saturate și sodiu. Printre cele mai frecvente sunt pizza sau produsele fast food. Combinarea brânzei în alimente, precum cerealele rafinate și carnea procesată, îi anulează beneficiile pentru sănătate.

Brânza poate reprezenta un aliment important pentru o dietă sănătoasă dacă o consumi în cantități moderate, alături de alte alimente bogate în nutrienți. Chiar dacă brânza conține substanțe nutritive cum ar fi proteinele și calciul, are în compoziție grăsimi saturate și sodiu. Aceste substanțe pot avea un impact negativ asupra organismului dacă le mănânci în exces.

Reclamă

Totuși, brânza este unul dintre alimentele cu un conținut redus de sodiu, alături de celelalte produse lactate. Acestea pot oferi minerale esențiale, inclusiv magneziu și potasiu.

Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă mănânci zilnic brânză, ia în considerare că anumite sortimente de brânză, precum: brânza cu mucegai, brânza elvețiană sau brânza de Brie, conțin un tip de grăsime numit acid linoleic conjugat. Acesta poate diminua inflamația și obezitatea și poate ameliora simptomele afecțiunilor cardiovasculare.

Brânza poate fi foarte sănătoasă dacă o folosești ca înlocuitor pentru carnea roșie sau carnea procesată. O poți consuma ca parte dintr-o gustare, alături de brânză Cheddar și mere.

Reclamă

Mai mult, poate îmbunătăți textura și aroma preparatelor culinare. Însă, se recomandă să iei în considerare mărimea porțiilor de brânză, potrivit Eat This, Not That.

Ce impact poate avea asupra sănătății

Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă mănânci zilnic brânză, gândește-te că poate avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra sănătății. Acest aspect este influențat de dieta deja existentă. Se recomandă ca grăsimile saturate din alimentație să reprezinte un procent mic.

Când o dietă are un conținut ridicat de grăsimi saturate și adaugi mai multă brânză, poate avea un impact negativ asupra sănătății, în special asupra sănătății cardiovasculare. Dacă alimentația se formează din numeroase produse vegetale și, în mod natural, asigură un conținut scăzut de grăsimi saturate, atunci dacă incluzi cantități reduse de brânză poate fi neutră sau ușor pozitivă datorită concentrațiilor de calciu.

Consumul de brânză nu cauzează creșteri nedorite în greutate atât timp cât menții un deficit caloric. Includerea brânzei ca parte a unei gustări sănătoase te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus. Aceasta oferă senzație de sațietate pe termen lung și poate preveni supraalimentarea pe parcursul zilei.

Datorită conținutului ridicat de calciu, brânza poate susține sănătatea oaselor și poate scădea riscul de apariție a osteoporozei. În plus, pentru a-ți menține sănătatea cardiovasculară, este indicat să iei în considerare concentrațiile de grăsimi din brânza pe care o consumi, conform Parade.

Când vrei să știi ce se întâmplă dacă mănânci zilnic brânză, amintește-ți că în cazul în care conține prea multe grăsimi, poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Consumul pe termen lung de grăsimi saturate în cantități ridicate se asociază cu un nivel ridicat de colesterol LDL în sânge. Acesta crește riscul de apariție a bolilor de inimă și a accidentelor vascular cerebrale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții
Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții
Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții
Băuturi bogate în fier. Efectele benefice asupra hemoglobinei
Băuturi bogate în fier. Efectele benefice asupra hemoglobinei
Băuturi bogate în fier. Efectele benefice asupra hemoglobinei
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Reclamă
PARTENERI
icon