Semne ale deficienței de vitamina A. Ce schimbări poți observa în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 octombrie 2023, 07:01

Vitamina A reprezintă un nutrient esențial solubil în grăsimi, care asigură desfășurarea mai multor funcții în organism. Lipsa acesteia poate cauza o serie de simptome neplăcute, iar în cazurile mai severe poate favoriza apariția bolilor. Află ce semne ale deficienței de vitamina A se recomandă să iei în considerare.

Reclamă

Printre cele mai frecvente simptome ale lipsei de vitamina A, se regăsesc: tulburări de vedere, infecții toracice, dificultăți de concepție, piele uscată sau inflamată. De aceea, este indicat să ceri sfatul unui medic dacă te confrunți frecvent cu aceste simptome.

Semne ale deficienței de vitamina A

Există două tipuri de vitamina A prezente în alimente: vitamina A preformată și provitamina A. Vitamina A preformată este cunoscută sub numele de retinol și se găsește frecvent în: carne, pește, ouă și produse lactate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Carotenoizii de provitamina A reprezintă pigmenți vegetali pe care organismul îi transformă în vitamina A în intestin. Principalii carotenoizi de provitamina A sunt: beta-carotenul, alfa-carotenul și beta-criptoxantina, potrivit National Institutes of Health.

Persoanele cu cel mai mare risc de deficiență sunt: femeile însărcinate, mamele care alăptează, sugarii și copiii. De asemenea, fibroza chistică și diareea cronică pot crește riscul de a dezvolta o deficiență.

Reclamă

Ochi uscați

Unele dintre cele mai cunoscute probleme legate de deficitul de vitamina A sunt problemele oculare. În cazuri severe, deficiența de vitamina A poate cauza orbire completă sau moartea corneei, ambele fiind caracterizate de semne numite pete Bitot. Ochii uscați sau incapacitatea de a produce lacrimi reprezintă unul dintre primele semne ale deficienței. Suplimentarea cu vitamina A poate îmbunătăți această afecțiune.

Piele uscată

Printre aceste semne ale deficienței de vitamina A se regăsește pielea uscată. Vitamina A are un rol important pentru formarea și repararea celulelor pielii. De asemenea, contribuie la combaterea inflamației provocată de anumite afecțiuni ale pielii. Alitretinoin, un medicament pe bază de prescripție medicală cu activitate de vitamina A, poate fi eficient în tratarea eczemei. În plus, deficiența de vitamina A poate fi printre principalii factori, care pot cauza eczemă.

Acnee și erupții cutanate

Vitamina A poate preveni și poate trata acneea, în formă topică și orală, conform Healthline. Cremele care conțin vitamina A pot reduce în mod semnificativ leziunile provocate de acnee. Totodată, este important de reținut că pot cauza efecte adverse.

Reclamă

Infecții la nivelul gâtului și pieptului

Infecțiile frecvente, în special la nivelul gâtului sau pieptului, pot fi un semn al deficienței de vitamina A. Suplimentele cu vitamina A pot contribui la tratarea infectiilor tractului respirator. Totodată, administrarea suplimentelor cu vitamina A în exces poate favoriza riscul de a contracta infecții la nivelul gâtului și pieptului.

Vindecare slabă a rănilor

Vindecarea slabă a rănilor se numără printre aceste semne ale deficienței de vitamina A. Rănile sau operațiile care nu se vindecă bine pot fi asociate cu un nivel scăzut de vitamina A. Vitamina A sprijină crearea de colagen, o componentă importantă a pielii sănătoase. Atât în formă orală, cât și în cea topică poate întări pielea. În plus, poate îmbunătăți producția de colagen, iar tratarea pielii cu vitamina A topică poate preveni rănile asociate diabetului.

De asemenea, poți accelera vindecarea rănii dacă folosești: unguente, creme sau spray-uri cicatrizante. Acestea pot fi eficiente în tratarea: juliturilor, tăieturilor mici, zgârieturilor, arsurilor ușoare sau rănilor superficiale.

Orbire nocturnă

Deficitul sever de vitamina A poate cauza orbire nocturnă. În cazul persoanelor cu un risc crescut de a dezvolta orbire nocturnă, obținerea vitaminei A prin intermediul alimentației și al suplimentelor poate avea efecte benefice asupra sănătății ochilor.

Infertilitate

Infertilitatea se regăsește printre aceste semne ale deficienței de vitamina A. Vitamina A are un rol semnificativ în asigurarea funcțiilor de reproducere atât la bărbați, cât și la femei. În plus, sprijină dezvoltarea adecvată a bebelușilor. Bărbații infertili pot avea o nevoie mai mare de antioxidanți din cauza nivelurilor crescute de stres oxidativ din organism. Vitamina A reprezintă unul dintre nutrienții care acționează ca un antioxidant.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
8 alimente bogate în biotină pentru păr și unghii. Efectele vitaminei B7 asupra sănătății și aspectului fizic
8 alimente bogate în biotină pentru păr și unghii. Efectele vitaminei B7 asupra sănătății și aspectului fizic
8 alimente bogate în biotină pentru păr și unghii. Efectele vitaminei B7 asupra sănătății și aspectului fizic
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
Reclamă
PARTENERI
icon