De ce simți gust amar în gură. Care sunt principalele cauze

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 14 octombrie 2023, 06:22

Gustul amar poate apărea după ce consumi alimente iuți, acre sau medicamente, dar poate avea la bază o mulțime de alți factori. Poate fi neplăcut și intrigant să simți în mod constant acest simptom, așa că este de preferat să descoperi care sunt principalele sale cauze. Află de ce simți gust amar în gură.

Reclamă

Gustul este un simț complex care poate fi afectat de mai mulți factori. Tratarea unui gust amar persistent implică tratarea afecțiuni ce-l provoacă. Totodată, poți gestiona gustul neplăcut cu ajutorul câtorva remedii naturale acasă.

De ce simți gust amar în gură

Un gust modificat, care persistă în gură, poartă denumirea medicală de disgeuzie. Acest gust este descris ca fiind neplăcut și poate dura mult timp până când se tratează cauza de bază. Odată ce cauza este identificată și începi tratamentul, papilele gustative ar trebui să revină la normal, iar gustul amar din gură ar trebui să dispară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Persoanele cu disgeuzie pot experimenta un gust constant pe care îl descriu adesea ca fiind unul dintre următoarele: amar, sărat, metalic, murdar sau rânced. Gustul amar poate îngreuna gustul altor alimente în timp ce mănânci sau bei. Îl poți simți în continuare chiar și după ce te speli pe dinți. De asemenea, poți prezenta și alte simptome, în funcție de cauză.

De asemenea, senzația de gust metalic în gură reprezintă un simptom al infecției cu coronavirus. Acesta poate fi experimentat de o parte dintre persoanele infectate.

Reclamă

Lipsa salivei

Dacă te întrebi de ce simți gust amar, gândește-te că poate fi cauzat de lipsa salivei. Gura uscată, cunoscută și sub denumirea de xerostomie, apare atunci când nu se produce suficientă salivă. Deoarece saliva ajută la reducerea bacteriilor din gură, a avea mai puțină salivă înseamnă că pot supraviețui mai multe bacterii. Dacă ai xerostomie poți simți o senzație lipicioasă și uscată în gură, ce poate fi cauzată de: medicamente, tulburări preexistente, consum de tutun sau respirație pe gură.

Probleme dentare

Igiena dentară deficitară poate cauza un gust amar în gură. De asemenea, poate provoca o răspândire a: cariilor, infecțiilor, bolilor gingiilor sau gingivitelor. Multe probleme dentare comune pot fi evitate prin: periajul regulat, folosirea aței dentare și utilizarea unei raclete pentru curățarea limbii.

Sindromul gurii arse

Dacă vrei să afli de ce simți gust amar, ia în considerare că sindromul gurii arse este o afecțiune care cauzează o senzație de arsură în gură. Senzația poate varia, dar mulți o descriu ca fiind similară cu consumul de ardei picant. Unii oameni pot experimenta și un gust amar sau rânced în gură.

Reclamă

Cetoacidoza diabetică

Cetoacidoza diabetică este o complicație a diabetului zaharat. Aceasta se caracterizează printr-un nivel ridicat de zahăr în sânge și un nivel scăzut de zahăr în celule. Organismul încearcă să compenseze acest lucru prin producerea mai multor cetone pentru a funcționa. Cantitatea mare de cetone care circulă în sânge, scade nivelul pH-ului. Acest lucru cauzează simptome precum: gust amar, respirație urât mirositoare, gură uscată și confuzie, potrivit Tua Saúde.

Leziuni ale nervilor

La fel ca toate celelalte simțuri din organismul uman, papilele gustative sunt conectate direct la nervii creierului. Deteriorarea nervilor poate provoca o schimbare a modului în care o persoană experimentează gusturile. Aceasta pot fi cauzată de: epilepsie, demență, scleroză multiplă, paralizia facială Bell sau tumori cerebrale.

Infecții și răceli

Când vrei să știi de ce simți gust amar, gândește-te că poate fi cauzat de infecții și răceli. Anumite boli, inclusiv infecțiile sinusurilor sau răceala, pot cauza un gust amar în gură. În timpul acestor boli, organismul trimite proteine ​​inflamatoare pentru a capta celulele nocive. Aceste proteine ​​pot afecta limba și papilele gustative, ceea ce poate cauza un gust amar în gură.

Reflux gastric

Boala de reflux gastroesofagian sau refluxul gastric ar putea cauza un gust amar nedorit în gură. Aceste afecțiuni apar atunci când mușchiul sau sfincterul din partea superioară a stomacului se slăbește și permite acidului sau bilei să se ridice în conducta alimentară.

Menopauză

Femeile aflate în perioada menopauzei pot avea un gust amar în gură, conform Medical News Today. Acest lucru poate fi cauzat de nivelurile mai scăzute de estrogen din organism, ce pot provoca o afecțiune secundară, cum ar fi sindromul gurii arse.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Reclamă
PARTENERI
icon