Sfaturi pentru sănătatea rinichilor. Cum poți preveni afecțiunile renale

Publicat: 4 februarie 2024, 07:00

Rinichii sunt organe, care au rolul de a filtra: toxinele, excesul de apă și alte impurități prezente în sânge. Aceste toxine se depozitează în vezica urinară și ulterior se elimină prin urină. Află câteva sfaturi pentru sănătatea rinichilor.

Susținerea sănătății generale include susținerea sănătății rinichilor. Atunci când îți menții rinichii sănătoși, pot filtra și elimina în mod corespunzător toxinele și pot produce hormoni pentru a-ți ajuta organismul să funcționeze la un nivel optim.

Sfaturi pentru sănătatea rinichilor

Sănătatea rinichilor este importantă deoarece aceștia îndeplinesc mai multe funcții în corpul uman. Rinichii echilibrează: pH-ul, sarea și nivelurile de potasiu. Mai mult, produc hormoni care reglează tensiunea arterială și controlează producția de globule roșii.

De asemenea, rinichii au un rol în activarea unei forme de vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciu pentru dezvoltarea oaselor și reglarea funcției musculare. Pentru a te asigura că previi diferite afecțiuni renale, poți urma câteva sfaturi simple.

O parte dintre aceste sfaturi pot fi utile pentru a încetini progresia bolilor de rinichi. Astfel, poți opta pentru: controlul tensiunii arteriale, activitatea fizică regulată, monitorizarea nivelului glicemiei și administrarea cu atenție a medicamentelor și suplimentelor.

Limitează consumul de alcool

Limitarea consumului de alcool este unul dintre aceste sfaturi pentru sănătatea rinichilor. Dacă ești sănătos, poți bea două pahare cu băutură, fără a întâmpina efecte adverse. Consumul excesiv de alcool, mai exact, mai mult de patru băuturi în mai puțin de două ore, poate provoca reacții grave bruște și poate cauza probleme pe termen lung. Mai mult, alcoolul te poate deshidrata, ceea ce poate împiedica funcționarea rinichilor la un nivel optim.

Fii atent când ai nevoie de antibiotice și alte medicamente

Diferite medicamente, cum ar fi antibioticele, îți pot afecta rinichii dacă le folosești prea des. Pot apărea efecte adverse chiar dacă ești perfect sănătos. Totodată, riscurile cresc în mod semnificativ, dacă suferi deja de unele afecțiuni renale, potrivit WebMD.

Adoptă o alimentație echilibrată

Rinichii procesează toate substanțele pe care le mănânci sau bei, inclusiv pe cele care pot fi dăunătoare în cantități mari, cum ar fi: grăsimi, sare și zahăr. Cu timpul, un dezechilibru în alimentație poate determina: hipertensiune arterială, obezitate, diabet și alte afecțiuni cronice. O dietă sănătoasă include multe: legume, fructe și cereale integrale, alături de puține alimente procesate.

Hidratează-te corespunzător

Hidratarea corespunzătoare se regăsește printre aceste sfaturi pentru sănătatea rinichilor. Apa contribuie la obținerea de substanțe nutritive esențiale pentru rinichi și la transportarea toxinelor în vezica urinară sub formă de urină. Dacă nu bei suficientă, filtrele minuscule din interiorul rinichilor se pot opri și pot cauza pietre la rinichi și infecții. O deshidratare ușoară poate afecta rinichii dacă apare frecvent. În plus, poate fi nevoie să consumi mai multe lichide dacă ești bolnav sau te expui la temperaturi ridicate.

Gestionează-ți nivelul de zahăr din sânge

Persoanele cu diabet zaharat sau cu o afecțiune care provoacă un nivel ridicat de zahăr în sânge pot dezvolta leziuni renale. Atunci când celulele corpului nu pot folosi glucoza din sânge, rinichii depun mai mult efort pentru a-ți filtra sângele.

Cu toate acestea, dacă îți poți gestiona nivelul de zahăr din sânge, scazi acest risc de deteriorare. Însă, dacă daunele sunt diagnosticate timpuriu, un medic îți poate da un tratament pentru a diminua sau a preveni daunele suplimentare, conform Healthline.

Fă exerciții fizice

Activitatea fizică regulată se numără printre aceste sfaturi pentru sănătatea rinichilor. Exercițiile fizice contribuie la prevenirea afecțiunilor cronice precum diabetul și afecțiunile cardiace care pot afecta funcțiile rinichilor. Totuși, exercițiile fizice prea intense sau care se întind pe perioade prea lungi de timp, îți pot afecta rinichii dacă nu ești pregătit pentru genul acesta de efort. Poți face sport între 30 și 60 de minute pe zi, cel puțin cinci zile pe săptămână, dacă începi treptat să te antrenezi.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia
PARTENERI