Cum îți dai seama că ai pietre la rinichi: simptome și tratament

Publicat: 6 august 2023, 07:55 / Actualizat: 6 august 2023, 12:28

Una din zece persoane va face pietre la rinichi pe parcursul vieții, arată statisticile. Cu cât calculul renal este mai mare, cu atât simptomele sunt mai intense și eliminarea lui devine mai dureroasă. Află când dau simptome calculii renali, care sunt acestea și cum se tratează.

Calculii renali, cum sunt denumite medical pietrele la rinichi, sunt formațiuni solide alcătuite în principal din săruri și minerale precum calciul, oxalații, fosfații, urații sau cistina. Dimensiunea lor variază de la mărimea unui grăunte de nisip și până la câțiva centimetri în diametru. 

Statistic, bărbații au o predispoziție mai mare decât femeile în a dezvolta pietre la rinichi. Și copiii pot face calculi renali, uneori chiar de la vâsta de 5 ani, potrivit informațiilor publicate de National Kidney Foundation, din Statele Unite. În cazul lor, alimentația este principalul motiv. Există două cauze: hidratarea insuficientă și consumul de alimente foarte sărate, cum sunt chipsurile și snacksurile. 

Pietre la rinichi: simptome

În cazurile fericite în care piatra sau pietrele au dimensiuni mici, ele se pot elimina din rinichi fără simptome evidente. 

Calculii renali devin dureroși doar atunci când se deplasează din poziția inițială. Dacă încep să se miște în interiorul rinichilor sau traversează ureterele, ei produc iritație la nivelul mucoasei tractului urinar sau blochează fluxul de urină. Ureterele sunt cele două tuburi care leagă rinichii de vezica urinară.

Simptomele cauzate de pietrele la rinichi variază în intensitate, de la ușoare la severe. În general, cu cât piatra este mai mare, cu atât mai puternice sunt manifestările ei.

Îți poți da seama că ai pietre la rinichi dacă ai unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • durere în partea de jos a spatelui, pe una sau pe ambele părți;
  • durere vagă sau senzație de disconfort în abdomenul inferior care nu dispare și care poate fi confundată cu o durere de stomac;
  • durere sau senzație de arsură la urinare;
  • nevoie frecventă de urinare;
  • urinări reduse cantitativ; 
  • urină cu sânge (de culoare roșie, roz sau maronie);
  • grețuri sau vărsături;
  • febră și frisoane;
  • urină cu miros neplăcut sau tulbure.

Cum se simte durerea cauzată de calculii renali

Colica renală sau durerea în partea inferioară a spatelui este un simptom specific pietrelor la rinichi. Intensitatea ei variază, astfel că un calcul care nu s-a deplasat mult poate da numai o durere ușoară spre moderată. În schimb, o piatră care s-a dislocat din rinichi și traversează unul dintre uretere provoacă dureri de o intensitate foarte mare.

Dacă o piatră rămâne blocată într-un ureter, aceasta poate bloca fluxul de urină și poate produce o inflamație a rinichiului și spasme ale ureterului, ceea ce poate fi foarte dureros.

Majoritatea celor care se confruntă cu pietre la rinichi descriu durerea ca pe una dintre cele mai mari experimentate vreodată. De cele mai multe ori, ea este intermitentă (apare în valuri), dar poate fi și constantă. Intensitatea se modifică pe măsură ce piatra se deplasează în tractul urinar, în funcție de localizarea ei.

Pietre la rinichi: simptome alarmante

În majoritatea cazurilor, calculii renali se elimină fără a produce complicații – dar nu fără durere. Un calcul renal care limitează sau blochează fluxul urinar poate duce la apariția unei infecții sau chiar a unui blocaj renal (insuficiență renală). Când rinichii își încetează brusc funcționarea, situația devine potențial periculoasă pentru viață și necesită asistență medicală de urgență. 

Medicii Mayo Clinic recomandă să mergi la medic dacă ai orice semne și simptome alarmante dintre următoarele: 

  • durere atât de severă, încât nu poți sta nemișcat sau găsi o poziție confortabilă;
  • durere însoțită de greață și vărsături;
  • durere însoțită de febră și frisoane;
  • prezența de sânge în urină;
  • dificultăți la urinare.

Dacă ai avut o piatră la rinichi, trebuie să știi că ai un risc crescut de a face o alta pe viitor. Potrivit datelor National Kidney Foundation, riscul este de 50% în următorii 5-7 ani. 

Cum se tratează pietrele la rinichi 

De obicei, medicamentele analgezice și antiinflamatoare sunt suficiente pentru a reduce disconfortul provocat de colica renală. La indicația medicului, se mai pot administra medicamente alfa-blocante, care ajută la relaxarea mușchilor uretrali și la eliminarea mai rapidă și cu mai puțină durere a pietrelor la rinichi. Exemple de alfa-blocante sunt tamsulosin și combinația de substanțe active dutasteridă și tamsulosin.

În cazul în care calculii nu pot fi eliminați natural și produc simptome severe sau complicații, sunt necesare intervenții mai mult sau mai puțin invazive. Ele sunt recomandate de medic în funcție de simptomele prezente și de localizarea, dimensiunea, respectiv numărul pietrelor. Intervențiile pot fi:

  • Litotripsia extracorporeală cu unde de șoc, o procedură non-invazivă care utilizează unde de șoc pentru a sparge pietrele mari în bucăți mai mici, ce devin mai ușor de eliminat. Intervenția este puțin dureroasă, rapidă și fără riscuri majore;
  • Ureteroscopia, de asemenea o procedură minim invazivă, în care un tub flexibil este introdus în ureter pentru a îndepărta sau sparge piatra. Ureteroscopia este folosită pentru calculii mai mari care nu pot fi eliminați prin alte metode;
  • Chirurgia deschisă, care este indicată atunci când pietrele sunt foarte mari sau blochează complet fluxul de urină.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturi care pot ameliora infecțiile urinare. Cum poate ajuta consumul acestor lichide
Băuturi care pot ameliora infecțiile urinare. Cum poate ajuta consumul acestor lichide
Sciatica: simptome, cauze, metode de tratament și complicații
Sciatica: simptome, cauze, metode de tratament și complicații
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți consuma pentru a ameliora simptomele
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți consuma pentru a ameliora simptomele
PARTENERI