Băuturi cu proprietăți antioxidante. De ce să le consumi

Publicat: 30 ianuarie 2024, 06:26

Antioxidanții îndeplinesc un rol important în alimentația oricărei persoane. Aceștia luptă împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ și se găsesc într-o varietate de alimente. Citește despre băuturi cu proprietăți antioxidante.

Antioxidanții asigură calități, care pot combate moleculele instabile, denumite radicali liberi. Aceștia se asociază cu un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cronice și cancer și se regăsesc într-o serie de substanțe nutritive, cum ar fi: minerale, flavonoide, vitamina C și vitamina E.

Băuturi cu proprietăți antioxidante

Majoritatea băuturilor cu antioxidanți pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate, datorită profilului nutritiv și proprietăților medicinale. În general, pot fi consumate de oricine dorește să-și diversifice alimentația și să asimileze mai mulți antioxidanți.

De obicei, băuturile naturale nu provoacă efecte adverse, dar o parte dintre acestea conțin cofeină. Persoanele sensibile la această substanță se recomandă să le consume în cantități moderate. Printre efectele secundare ale consumul ridicat de cofeină, se numără: senzație de greață, neliniște și anxietate.

Cafea

Cafeaua asigură antioxidanți importanți, precum polifenolii și acizii hidroxicinamici. Aceasta poate diminua riscul de a dezvolta: afecțiuni cardiace, afecțiuni ale ficatului și diabet de tip 2. Pentru a-i folosi beneficiile, se recomandă să eviți să adaugi în aceasta zahăr sau creme.

De asemenea, compușii prezenți în cafea pot crește nivelul de colesterol LDL în corp. Aceștia pot inhiba capacitatea naturală a organismului de a-l procesa și elimina.

Suc de struguri

Sucul de struguri este bogat în flavonoide și se numără printre aceste băuturi cu proprietăți antioxidante. Acesta poate diminua riscul de apariție a cheagurilor de sânge și a afecțiunilor cardiace. Este important să reții că are concentrații ridicate de zahăr, ceea ce înseamnă că poate fi benefic numai dacă îl consumi în cantități moderate.

Ceai alb

Ceaiul alb se prepară din mugurii și frunzele foarte tinere ale plantei. Antioxidanții prezenți în ceaiul alb pot diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace. Datorită procesului de preparare, păstrează o bună parte din antioxidanții numiți catechine.

Suc de portocale

Sucul de portocale conține concentrații ridicate de antioxidanți. Acesta reprezintă o sursă importantă de: acid folic (vitamina B9), vitamina C, vitamina E și potasiu. Sucul de portocale are un conținut bogat în zaharuri. Se recomandă să cauți sortimente, care nu includ arome artificiale.

Ceai Matcha

Ceaiul Matcha este una dintre aceste băuturi cu proprietăți antioxidante și se obține din frunzele plantei de ceai verde, conform Healthline. În comparație cu ceaiul verde obișnuit, Matcha se prepară din întreaga frunză a plantei de ceai, ceea ce rezultă într-o concentrație mai ridicată de antioxidanți.

Smoothie-uri cu kale

Kale, denumită și varză furajeră, conține flavonoide și vitamine C, două substanțe cu proprietăți antioxidante. În plus, asigură vitamina K și fibre. Aceasta poate fi folosită pentru a prepara smoothie-uri, iar dacă nu-ți place gustul îi poți adăuga diferite fructe, cum ar fi: căpșuni, rodii sau afine.

Apă de cocos

Apa de cocos oferă nutrienți cu proprietăți antioxidante, cum ar fi: potasiu, magneziu și mangan. În același timp, are concentrații ridicate de sodiu. Din acest motiv, este de preferat să o consumi în cantități  moderate.

Suc de merișoare

Sucul de merișoare asigură concentrații ridicate de antioxidanți denumiți antocianidine, fiind printre aceste băuturi cu proprietăți antioxidante. Poate fi util să eviți consumul de sucuri îndulcite din comerț deoarece, de obicei, au în compoziție mulți îndulcitori și arome adăugate, potrivit Facty Health.

Ceai verde

Ceaiul verde este recunoscut pentru proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene. Ceaiul verde oferă doi antioxidanți importanți: catechine și flavonoide. Acestea pot diminua riscul de a dezvolta cancer și pot îmbunătăți sănătatea creierului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI