Eritritolul: ce este, beneficii și efecte adverse

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 26 septembrie 2023, 07:58

Îndulcitorul eritritol are un gust aproape la fel de dulce ca zahărul obișnuit, dar cu avantajul că nu aduce calorii în organism și nici nu afectează nivelul glicemiei. Deși pare alternativa ideală la zahărul de masă, studiile susțin că acest îndulcitor nu este complet inofensiv pentru sănătate. 

Reclamă

În comerț, există o varietate de îndulcitori promovați ca alternative sănătoase la zahărul obișnuit. Unii dintre ei au un conținut caloric mai scăzut sau zero calorii și nu influențează nivelul glicemiei. Din această categorie face parte și eritritolul, un îndulcitor care a fost introdus pe piața europeană în anul 2004, iar în România, în 2005. 

Eritritolul este folosit în industria alimentară în produse de cofetărie, patiserie, brutărie, conserve de fructe, cereale pentru micul dejun, produse dietetice și gumă de mestecat, potrivit informațiilor publicate de InfoCons, organizație non-guvernamentală de protecție a consumatorilor. Acest îndulcitor se comercializează sub formă de pudră ambalată în pungi sau cutii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Eritritolul – ce este și cum se obține

Eritritolul este un îndulcitor care se găsește în mod natural în legume și fructe, dar care poate fi produs și industrial. El este considerat un îndulcitor natural, la fel ca stevia, mierea, siropul de arțar, siropul de agave sau fructoza din fructe. 

Eritritolul face parte din categoria poliolilor, numiți și zaharuri alcoolice sau alcooli naturali ai zahărului. Polioli sunt și xilitolul, sorbitolul, manitolul și lactitolul. Spre deosebire de îndulcitorii artificiali (de sinteză), poliolii au o putere de îndulcire mult mai mică – egală sau chiar inferioară celei a zahărului, dar au avantajul unui număr foarte redus de calorii, aproape de zero. Din acest motiv, consumul lor nu influențează nivelul glicemiei. 

Reclamă

Îndulcitorul eritritol se obţine dintr-un alt tip de zahăr, prin fermentaţie, în prezenţa unei drojdii. Zahărul utilizat poate fi de sorg, de porumb, de trestie de zahăr sau pot fi folosiți alți carbohidrați, precum amidonul. Tulpinile de drojdie fermentează și convertesc carbohidrații în eritritol. Odată format, el este apoi separat de restul componentelor, cum ar fi bacteriile, printr-un proces de purificare. Eritritolul purificat este uscat pentru a se obține pudra sau granulele sub care este comercializat.

Ce beneficii are eritritolul

Eritritolul este absorbit și eliminat din organism aproape nemodificat, ceea ce face ca impactul său asupra metabolismului să fie minim. Dacă ți-ai propus să reduci aportul de zahăr sau de calorii din alimentația, acest îndulcitor poate fi o alternativă. 

Iată are sunt principalele beneficii ale eritritolului:

Reclamă
  • Conține foarte puține calorii. Eritritolul are doar 0,24 calorii per gram;
  • Nu afectează nivelul glicemiei. Eritritolul are un indice glicemic foarte scăzut (practic, zero), ceea ce înseamnă că nu crește semnificativ nivelul zahărului din sânge după consum și că este potrivit pentru persoanele cu diabet;
  • Are un gust similar zahărului. Eritritolul este aproape la fel de dulce ca zahărul (are circa 70% din gustul dulce al zahărului) și are avantajul că gustul său rezidual nu este metalic sau amar, ca al altor îndulcitori;
  • Nu produce carii dentare. Bacteriile din cavitatea bucală nu pot descompune eritritolul, astfel că el nu contribuie la dezvoltarea cariilor dentare.

Indicele glicemic și numărul de calorii

Eritritolul este printre singurii polioli care au un indice glicemic aproape de zero. Indicele glicemic este o măsură a modului în care carbohidrații afectează nivelul glicemiei în sânge după consum. Prin comparație, zahărul alb are indicele glicemic 65, xilitolul are 12, iar sorbitolul, 9. 

Cât despre numărul de calorii, eritritolul are aproximativ 0,2 calorii per gram, adic doar 6% din caloriile zahărului. În termeni de conținut caloric, acest îndulcitor este considerat a avea o valoare foarte scăzută de calorii. O linguriță (aproximativ 4 grame) de eritritol ar conține aproximativ 0,8 calorii. Zahărul are 4 calorii per gram, ceea ce înseamnă că aceeași cantitate ar aduce în organism 16 calorii. Conținutul caloric redus al eritritolului îl face o opțiune atractivă pentru cei care doresc să reducă aportul de calorii din alimentație.

Îndulcitor Indice glicemic    Calorii/gram
Zahăr de masă654
Eritritol10,2
Manitol21,6
Sorbitol92,6
Xilitol122,4
Lactitol32
Maltitol352,1
Indicele glicemic și caloriile zahărului, respectiv îndulcitorilor din categoria poliolilor

Ce contraindicații are eritritolul

În general, eritritolul este considerat un îndulcitor sigur pentru consumul uman. Cu toate acestea, cercetările mai recente au semnalat că eritritolul ar putea fi asociat cu dezvoltarea cheagurilor de sânge. Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Medicine, eritritolul crește riscul de infarct și de accident vascular cerebral când este consumat în cantitate mare. El ar avea capacitatea de a activa trombocitele, care devin mai reactive şi duc la formarea cheagurilor de sânge, au explicat autorii studiului.

Eritritolul poate avea și un alt efect advers: tulburările digestive. Zaharurile alcoolice, în general, trec nemodificate prin cea mai mare parte a sistemului digestiv până în colon, unde sunt fermentate de bacterii. Fermentarea poate produce gaze intestinale și poate provoca balonare și disconfort abdominal. Această categorie de îndulcitori poate avea și efect laxativ la un consum în cantități mari.

Cu toate acestea, eritritolul este diferit de celelalte zaharuri alcoolice. El se absoarbe în sânge în proporție de 90% înainte de a ajunge în colon. De aceea, dacă nu e consumat în cantități foarte mari, este puțin probabil ca acest îndulcitor să provoace tulburări digestive. Totuși, sensibilitatea digestivă poate varia de la o persoană la alta.

Diferența dintre xilitol și eritritol

Deși ambii îndulcitori naturali fac parte din aceeași categorie a poliolilor, eritritolul este diferit de xilitol atât în privința gustului și conținutului caloric, cât și a impactului asupra sănătății.

Iată prin ce se deosebesc cei doi îndulcitori:

  • Xilitolul are un gust dulce similar cu cel al zahărului și o textură granulată similară;
  • Eritritolul este mai puțin dulce decât xilitolul și decât zahărul;
  • Xilitolul are un conținut caloric mai mare decât eritritolul: 2,4 calorii per gram;
  • Eritritolul are doar 0,24 calorii per gram;
  • Xilitolul are un indice glicemic mai mic decât zahărul, dar poate provoca o ușoară creștere a nivelului glicemiei la unele persoane;
  • Eritritolul are un indice glicemic aproape de zero și nu crește nivelul glicemiei;
  • Xilitolul în cantități mari poate provoca disconfort gastric și balonare la unele persoane;
  • Eritritolul are o toleranță digestivă mai bună decât xilitolul.

Ambii îndulcitori sunt opțiuni bune pentru cei care vor să scadă consumul de zahăr și să-și mențină în parametri nivelul glicemiei. Alegerea unuia sau a altuia depinde de preferințe și de sensibilitatea individuală la acești îndulcitori.

Combinația de stevia și eritritol

Combinarea steviei și a eritritolului este destul de populară în industria alimentară ca alternativă la zahărul de masă. Produsele care conțin cei doi îndulcitori naturali au un gust și o textură mai plăcute. Stevia are o ușoară notă amăruie, dar gustul eritritolulului este mai apropiat de cel al zahărului. El are și o textură mai apropiată de a zahărului, iar combinarea celor doi îndulcitori oferă o textură mai plăcută produselor de patiserie și cofetărie.

Atât stevia, cât și eritritolul au un impact minim asupra nivelului glicemiei și ambii sunt recomandați persoanelor cu diabet. Combinația este potrivită și pentru persoanele care doresc să reducă aportul de calorii. Eritritolul are un conținut caloric neglijabil, iar stevia este aproape lipsită de calorii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
articol cu video
Compoziția chimică a zahărului. Cât carbon este în această substanță
Compoziția chimică a zahărului. Cât carbon este în această substanță
Compoziția chimică a zahărului. Cât carbon este în această substanță
articol cu video
Cum îi explici copilului că excesul de zahăr este dăunător. Sfaturi pentru o alimentație echilibrată
Cum îi explici copilului că excesul de zahăr este dăunător. Sfaturi pentru o alimentație echilibrată
Cum îi explici copilului că excesul de zahăr este dăunător. Sfaturi pentru o alimentație echilibrată
Reclamă
PARTENERI
icon