Antena

8 lucruri surprinzătoare care pot cauza un exces de zahăr în sânge

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 13 septembrie 2023, 07:20

Consumul de zaharuri în exces este cel mai comun, dar nu singurul motiv pentru care crește nivelul glicemiei. Există câteva lucruri mai puțin cunoscute, dar la fel de importante care pot să ducă la un exces de zahăr în sânge, cum sunt stresul, lipsa de somn și chiar arsurile solare.

Reclamă

Numărul cazurilor de diabet zaharat a înregistrat o creștere atât de mare în ultimii ani, încât Organizația Mondială a Sănătății vorbește despre o „epidemie” mondială. Unul din 10 români are acest diagnostic la ora actuală și de trei ori mai mulți au prediabet, adică un nivel al glicemiei peste cel normal, dar sub pragul definit de diabet.

Rolul alimentației în apariția diabetului zaharat este bine cunoscut. Ceea ce mâncăm influențează într-o mare măsură glicemia, dar există mulți alți factori care duc la un exces de zahăr în sânge. Mai ales dacă ai deja o glicemie ridicată sau o predispoziție către diabet, trebuie să cunoști toate lucrurile care, deși pot părea lipsite de importanță, au un impact negativ asupra nivelului de glucoză. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată la ce este important să acorzi atenție pentru a preveni un exces de zahăr în sânge:

1. Arsurile solare

Poate părea surprinzător, dar arsurile solare care apar după expunerea excesivă la soare pot să crească nivelul glicemiei, potrivit Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Ele produc durere, iar durerea declanșează o reacție de stres în organism care duce la eliberarea hormonilor de stres. Aceștia pot să provoace creșteri temporare ale nivelurilor de zahăr din sânge. 

Reclamă

Un alt mecanism prin care arsurile solare induc un exces de zahăr în sânge are legătură cu inflamația pielii. Reacția inflamatorie poate agrava rezistența celulelor la acțiunea insulinei în cazul persoanelor cu prediabet sau diabet. Insulina este secretată de pancreas și are un rol esențial în metabolismul glucozei, adică al zaharurilor din alimente. Ea permite glucozei să intre în celule, pentru a fi furniza energia necesară funcționării normale a organismului. 

2. Deshidratarea

Expunerea excesivă la soare este periculoasă și din prisma riscului de deshidratare asociat. Cu cât te deshidratezi mai mult, cu atât glucoza din sânge va fi mai concentrată. 

O persoană care are diabet zaharat de tip 2 și suferă o deshidratare severă poate intra în comă diabetică, o complicație care poate fi fatală. Cu atât mai mult pentru diabetici, hidratarea este foarte importantă atunci când petreci o zi la plajă sau în zilele caniculare. 

Reclamă

3. Îndulcitorii artificiali 

Îndulcitorii artificiali sunt folosiți ca alternativă la zahăr tocmai pentru a ține sub control nivelul glicemiei. Aceștia nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra glicemiei, însă cercetările recente arată că nu sunt o alternativă atât de sănătoasă la zahăr. 

Există studii care arată că îndulcitorii artificiali pot duce la un exces de zahăr în sânge, iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că utilizarea lor pe termen lung ar putea crește riscul de diabet zaharat de tip 2. Afirmația se bazează pe concluziile unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile. 

4. Stresul

Stresul ca atare nu provoacă diabet, dar poate influența nivelul zahărului din sânge, potrivit The British Diabetic Association. Când ești stresat, corpul tău eliberează hormoni de stres precum cortizolul și adrenalina. Aceștia te ajută să gestionezi mai bine „amenințarea” imediată, dar au și un efect nedorit: fac mai dificilă utilizarea corectă a insulinei de către celule, situație cunoscută sub numele de rezistență la insulină. 

În consecință, glucoza nu poate intra în celule și apare un exces de zahăr în sânge. Dacă stresul nu dispare, el poate menține ridicat nivelul glicemiei și crește riscul de complicații. 

5. Cafeaua

Polifenolii, antioxidanți care se găsesc din abundență în boabele de cafea, reduc riscul de diabet zaharat de tip 2. Chiar și cafeaua decofeinizată aduce acest beneficiu, atâta vreme cât nu adaugi în ea zahăr, frișcă sau siropuri.

Cu toate acestea, la unele persoane, cofeina poate crește rezistența la insulină. La pacienții diabetici, poate fi necesară chiar o ajustare a tratamentului pentru corectarea hiperglicemiei. 

Răspunsul la cafea poate varia de la o persoană la alta. Unele pot observa o creștere semnificativă a nivelului glicemiei după consumul acestei băuturi, în timp ce la altele, impactul este mai mic sau inexistent. Dacă ai diabet sau ești predispus la probleme legate de glicemie, urmărește modul în care cafeaua îți afectează nivelul de zahăr din sânge și să consulți medicul sau un specialist în nutriție pentru sfaturi personalizate.

6. Infecțiile

Bolile infecțioase, dar și alte afecțiuni pot contribui la creșterea nivelului glicemiei la persoanele care au diabet sau prediabet. Infecțiile sunt un factor de stres pentru organism și determină eliberarea de hormoni de stres și a altor substanțe chimice care pot afecta sensibilitatea la insulină. Acest lucru poate duce la creșteri temporare ale nivelului de zahăr din sânge.

Pentru persoanele cu diabet, gestionarea corectă și promptă a infecțiilor este foarte importantă pentru controlul glicemic. Acestea ar trebui să monitorizeze cu atenție nivelul de zahăr din sânge în timpul și după perioadele de boală.

7. Somnul insuficient

O singură noapte în care nu ai dormit bine este suficientă pentru a afecta modul în care celulele utilizează insulina. Somnul insuficient este un factor de risc pentru apariția rezistenței la insulină care duce la un exces de zahăr în sânge și, în cele din urmă, la instalarea diabetului zaharat de tip 2. 

O noapte de privare de somn afectează sensibilitatea la insulină la fel de mult ca 6 luni de dietă bogată în grăsimi, susțineau cercetătorii de la Cedars-Sinai Medical Center, din Los Angeles, într-un studiu citat de ScienceDaily

Somnul insuficient poate afecta și niveluș unor hormoni implicați în reglarea glicemiei, cum ar fi cortizolul și grelina (hormonul foamei). Aceste dezechilibre hormonale pot contribui la creșterea riscului de diabet. 

8. Săritul peste micul dejun

Obiceiul de a sări peste micul dejun poate avea multe efecte nocive asupra sănătății, iar diabetul este unul dintre ele. Mai multe studii au arătat că persoanele care nu mănâncă dimineața au un risc mai mare de prediabet și diabet.

Micul dejun furnizează organismului prima sursă de energie după o perioadă lungă de post nocturn. Absența unei surse de carbohidrați poate duce la fluctuații glicemice. Dacă organismul este expus în mod repetat la astfel de fluctuații, celulele pot deveni mai puțin sensibile la acțiunea insulinei, ceea ce crește riscul de diabet de tip 2.

Săritul peste micul dejun poate perturba și ritmul circadian al metabolismului. Acest ritm circadian este esențial pentru reglarea metabolismului glucozei și al altor procese metabolice. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
De ce este bine să faci o plimbare după masă. Ce beneficii aduce acest obicei
De ce este bine să faci o plimbare după masă. Ce beneficii aduce acest obicei
De ce este bine să faci o plimbare după masă. Ce beneficii aduce acest obicei
Cele mai importante analize de sânge pe care toată lumea trebuie să le facă
Cele mai importante analize de sânge pe care toată lumea trebuie să le facă
Cele mai importante analize de sânge pe care toată lumea trebuie să le facă
Reclamă
PARTENERI
icon