Lipsa unui aport optim de lichide poate favoriza apariția mai multor afecțiuni pe parcursul anotimpului cald. Deshidratarea îți poate afecta starea de sănătate, iar expunerea la temperaturile ridicate îi poate favoriza dezvoltarea. Citește despre dieta pentru hidratare pe durata verii.
Pe durata anotimpului cald, condițiile vremii pot influența mai multe aspecte ale organismului. Acestea pot cauza o serie de simptome, cum ar fi: deshidratare, epuizare a nivelurilor de energiei, tulburări digestive, erupții cutanate, dureri de cap sau arsuri solare.
Dieta pentru hidratare pe durata verii
Vara este important să acorzi atenție alimentelor și băuturilor pe care le consumi în mod constant. Pentru a evita problemele de sănătate cauzate de vremea caldă, poate fi util să urmezi o dietă, care îți poate asigura un nivel optim de hidratare.
Deshidratarea, caracterizată prin pierderea de lichide și electroliți din organism, poate favoriza o serie de riscuri pentru sănătate când te expui la temperaturi ridicate sau la razele ultraviolete. Acestea pot varia de la stare de oboseală și senzație de amețeală până la complicații mai severe.
O dietă echilibrată și hidratantă ocupă un rol major în combaterea deshidratării.
Include alimente bogate în electroliți
Pe lângă susținerea unui aport optim de lichide, ai nevoie să menții un echilibru electrolitic pentru a preveni deshidratarea. Includerea gustărilor sărate în dietă, cum ar fi nucile sărate, măslinele sau biscuiții din cereale integrale, poate ajuta la refacerea depozitelor de sodiu. Acestea îți pot sprijini nivelurile optime de hidratare. Totodată, este indicat să susții un echilibru. Aportul excesiv de sare poate provoca retenție de apă și balonare, conform India Today.
Consumă fructe hidratante
Hidratarea devine mai importantă, iar includerea alimentelor hidratante în alimentație te poate ajuta să-ți menții o temperatură optimă a corpului și să obții niveluri ridicate de energie. Unele fructe pot fi incluse în dieta pentru hidratare pe durata verii. Fructele precum pepenele verde, portocalele și căpșunile pot fi foarte eficiente deoarece prezintă un conținut ridicat de apă. Mai mult, oferă vitamine și minerale esențiale pentru a susține sănătatea generală a organismului.
Adaugă legume în alimentație
Legumele asigură o componentă esențială a unei diete hidratante de vară. Castraveții, salata verde, ardeiul gras și dovlecelul pot fi foarte eficienți, deoarece prezintă un conținut ridicat de apă și asigură substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitamina A și vitamina C. Vitamina C are un rol important în organism deoarece sprijină absorbția fierului și poate diminua durata răcelilor.
Evită alimentele care pot stimula pierderea de fluide
Se recomandă să-ți limitezi aportul de gustări sărate, alimente procesate și băuturi dulci dacă vrei să urmezi dieta pentru hidratare pe durata verii. Acestea pot stimula pierderea de lichide și pot agrava deshidratarea.
Alcoolul și cofeina pot avea efecte diuretice, ceea ce poate duce la creșterea producției de urină și la deshidratare. Totuși, poți consuma aceste băuturi în cantități moderate și le poți echilibra efectele prin adăugarea mai multor lichide hidratante.
Bea sucuri proaspete
Poți bea sucuri proaspete fără adaos de zahăr, preparate din fructe de sezon, cum ar fi pepene verde, portocale, ananas, mango, nucă de cocos și fructe de pădure. Acestea te pot sprijini să menții o temperatură optimă a corpului și pot întări imunitatea, potrivit Financial Express.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.