Băuturi care te pot deshidrata. De ce este de preferat să le eviți vara

Publicat: 24 iunie 2024, 07:47

Deshidratarea îți poate afecta starea de sănătate, mai ales dacă se întâmplă pe parcursul zilei. Aceasta poate fi prevenită, dacă eviți anumite obiceiuri care pot crește șansele de a te confrunta cu simptome, cum ar fi consumul anumitor lichide. Citește despre băuturi care te pot deshidrata.

Atunci când te expui la temperaturi ridicate sau depui mai mult efort fizic, este important să acorzi mai multă atenție alimentației și hidratării. Consumul anumitor băuturi poate îngreuna absorbția lichidelor în organism, iar o parte dintre acestea pot crește riscul de apariție a deshidratării.

Băuturi care te pot deshidrata

Hidratarea îndeplinește un rol foarte important în menținerea sănătății organismului. În acest caz, poți include în dietă alimente care te pot ajuta să te hidratezi, cum ar fi: fructe citrice, căpșuni, pepene roșu, pepene galben și castravete.

Dacă vrei să-ți asiguri un nivel optim de hidratare, este indicat să eviți consumul băuturilor, care te pot face să elimini mai rapid lichidele din organism. Deshidratarea afectează starea de sănătate a corpului și-ți poate pune sănătatea în pericol dacă se agravează.

Alcool

Alcoolul drenează apa din organism deoarece are efecte diuretice. Astfel, berea, vinul și băuturile alcoolice sunt băuturi care te pot deshidrata. Acestea determină corpul să elimine fluidele din sânge mult mai rapid decât alte lichide. Consumul de alcool interferează cu mecanismul care reglează apa din corp.

Suc de fructe

Sucul de fructe pot avea efecte de deshidratare asupra organismului, potrivit Eat This, Not That. Deshidratarea poate apărea mai ales când le consumi în cantități foarte mari. Zaharurile din fructe acționează similar cu zahărul care se adaugă pentru a condimenta preparatele.

Când consumi băuturi dulci în exces, zahărul ajunge într-un timp scurt în fluxul sanguin și crește în mod semnificativ nivelul de zahăr din sânge. Această creștere rapidă a zahărului din sânge semnalează organismului să activeze toate mecanismele de reducere a acestui nivel, inclusiv eliminarea prin urină a surplusului.

Băuturi energizante

Băuturile energizante se folosesc la scară largă deoarece te pun într-o stare de alertă, iar datorită concentrațiilor ridicate de cofeină, au efecte de stimulare asupra sistemului nervos. Băuturile energizante pot determina numeroase efecte adverse și se regăsesc printre aceste băuturi care te pot deshidrata. Băuturile energizante conțin de obicei cantități ridicate de cofeină, zahăr, aditivi și alte substanțe chimice. În plus, pot stimula vezica urinară pentru a elimina mai multă urină decât ar fi normal.

Smoothie-uri

Smoothie-urile încărcate cu zaharuri adăugate, îndulcitori și iaurturi aromate pot avea efecte de deshidratare asupra organismului. Consumul în exces poate cauza urină de culoare închisă și stări de oboseală, conform Times of India.

Cafea

Consumul ridicat de cofeină poate provoca deshidratarea organismului. Din acest motiv, cafeaua se numără printre aceste băuturi care te pot deshidrata. Înainte de a-ți diminua cantitatea de cafea sau cofeină se recomandă să evaluezi mai întâi cantitatea de apă pe care o consumi zilnic. Pentru a preveni deshidratarea, poți bea o cană cu apă la fiecare ceașcă cu cafea sau băutură cu cofeină.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI