Constipația în sarcină: care sunt cauzele și cum se tratează corect

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 28 aprilie 2023, 06:13

Aproape jumătate dintre gravide se confruntă cu constipația în sarcină, mai ales în ultimul trimestru. Până să recurgi la medicamente laxative, poți încerca mai multe soluții pentru reglarea tranzitului intestinal pe durata sarcinii. Iată care sunt acestea.

Reclamă

Indiferent dacă apare în sarcină sau în afara ei, constipația se definește prin prezența a mai puțin de trei scaune pe săptămână. Eliminarea rară și/sau cu dificultate a materiilor fecale este una dintre cele mai întâlnite probleme ale tractului digestiv. Ea poate apărea la orice vârstă și în orice etapă a vieții, dar este mai frecventă în sarcină. 

Gravidele se pot confrunta cu această problemă de tranzit intestinal chiar din a doua lună de sarcină, dar ea se agravează în ultimul trimestru, pe măsură ce fătul crește și pune presiune pe intestine. Constipația poate persista până la trei luni după naștere, potrivit specialiștilor centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din ce cauze apare constipația în sarcină

Constipația în sarcină este strâns legată de modificările hormonale care se produc în organismul gravidei. El secretă o cantitate mai mare de progesteron, un hormon cu roluri foarte importante în susținerea sarcinii. 

Unul dintre aceste roluri este de relaxare a mușchilor care căptușesc intestinele și ajută deplasarea alimentelor în tractul digestiv. Prin acest mecanism, se reduce efortul de eliminare a materiilor fecale din organism și se crește timpul de absorbție a nutrienților și apei din alimentele consumate de gravidă. Însă, cu cât bolul fecal stagnează mai mult în colon, cu atât se usucă mai mult și devine mai greu de eliminat. 

Reclamă

O altă cauză sau un factor agravant al constipației în sarcină este fierul din vitaminele prenatale. Anemia prin deficit de fier este o problemă frecventă în timpul sarcinii, motiv pentru care medicii obstetricieni recomandă gravidelor suplimentarea lui. Chiar dacă are acest efect secundar neplăcut, nu este indicat să oprești administrarea vitaminelor prenatale, fiindcă beneficiile lor sunt incontestabile. 

Nu în ultimul rând, stilul de viață al gravidei poate contribui la apariția sau la agravarea problemei. Alimentația, cantitatea de lichide consumată și gradul de activitate fizică pot cauza constipația în sarcină. Multe dintre gravide nu consumă destule fibre, nu beau suficientă apă și nu fac mișcare.

Tratamentul corect pentru constipația în sarcină

Primele măsuri recomandate de medici împotriva constipației sunt legate de modificarea stilului de viață pe timpul sarcinii. Iată ce poți face înainte de a recurge la tratamente medicamentoase:

Reclamă

Crește consumul de fibre

Alimentele bogate în fibre alimentare accelerează tranzitul intestinal. Este indicat să consumi 20-30 de grame de fibre pe zi, provenite din legume, fructe, cereale integrale și leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut). 

Dacă aceste alimente nu făceau parte din alimentația ta obișnuită, trebuie să le introduci treptat în dieta zilnică. Creșterea bruscă a cantității de fibre consumate îți poate aduce mai multe neplăceri decât beneficii: balonare, crampe, dureri abdominale și diaree.

Bea mai multă apă

Femeile însărcinate ar trebui să consume o cantitate mai mare de 2 litri de apă, distribuită pe durata întregii zile. Apa este cea mai sănătoasă, dar poți încerca pentru variație și alte băuturi, cum sunt smoothie-urile, ceaiurile sau sucurile fără zahăr adăugat. 

Creșterea consumului de apă este cu atât mai recomandată dacă ai introdus în alimentație o cantitate mai mare de fibre alimentare. Ele au efectul cel mai bun atunci când absorb apă, făcând scaunul moale și voluminos.

Fă mai multă mișcare

Femeile însărcinate au tendința de a reduce activitatea fizică, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, când mișcările devin greoaie și dificile. Totuși, pentru a combate constipația, sunt recomandate cel puțin 20-30 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână. 

Discută cu medicul tău despre tipurile de activitate fizică permise, fiindcă pot exista contraindicații în funcție de evoluția sarcinii tale. 

Ceaiuri pentru femeile însărcinate care se confruntă cu constipația

Remediile naturiste ar putea părea o alternativă sigură la medicamente pentru gravide, dar e bine să știi că unele plante pot fi periculoase în timpul sarcinii. Senna și crușinul, de exemplu, două plante medicinale cunoscute pentru efectul lor laxativ, pot stimula contracțiile uterine în sarcină. 

Alternative mai blânde pentru constipația în sarcină sunt:

  • Ceaiul de ghimbir este un remediu foarte bun și împotriva grețurilor din sarcină. El stimulează și reglează tranzitul intestinal;
  • Ceaiul de chimen are efect de relaxare a musculaturii intestinale și de stimulare a producției de bilă, care ajută la atenuarea constipației;
  • Ceaiul de păpădie crește secreția biliară și îmbunătățește astfel tranzitul intestinal;
  • Ceaiul verde are acțiune laxativă datorită concentrației mari de cofeină, dar același ingredient contraindică un consum frecvent și crescut de ceai verde pe durata sarcinii.

Ca o regulă generală, alege să consumi ceaiuri din plante pe care le folosești și la prepararea mâncării. Acestea sunt considerate mai sigure pe durata sarcinii. 

Laxative permise pentru constipația în sarcină

Dacă aceste modificări ale stilului de viață se dovedesc ineficiente, se poate recurge la tratamente farmacologice – laxative. Este important însă ca ele să fie recomandate de medicul tău, pentru că nu toate tipurile de laxative sunt indicate gravidelor, mai ales pentru perioade îndelungate. 

Datele cu privire la siguranța în administrare și la eficiența laxativelor pe durata sarcinii sunt limitate, dar este cunoscut faptul că absorbția în organism a unora dintre ele este minimă sau inexistentă, așa încât pot fi considerate sigure. 

Laxativele permise în sarcină sunt:

Laxative de volum. Din această categorie fac parte suplimentele cu fibre alimentare, cum sunt cele care conțin tărâțe de grâu și semințe de psyllium sau de in;

Laxativele emoliente. Laxativele care conțin docusat de sodiu și docusat de calciu înmoaie materiile fecale și ajută la evacuarea ușoară a acestora. Absorbția în organism a substanței activă este minimă, fiind puțin probabil ca ea să afecteze dezvoltarea fătului, potrivit medicilor Mayo Clinic;

Laxativele saline. Laxativele care conțin hidroxid de magneziu sau citrat de magneziu sunt considerate sigure în sarcină. Ele atrag apa în intestinul subțire pentru a stimula peristaltismul. 

Laxative osmotice. La fel ca cele saline, ajută colonul să rețină mai multă apă. Laxative osmotice permise în sarcină sunt cele care conțin lactuloză, sorbitol, macrogol și polietilenglicol.

Tratamente interzise în sarcină

Unele laxative pot conține compuși care favorizează apariția contracțiilor uterine, cu riscul de a duce la declanșarea prematură a travaliului. Exemple de astfel de laxative sunt uleiul de ricin, crușin, aloe vera, senna și revent. Acestea fac parte din categoria laxativelor stimulante, care stimulează contracțiile intestinale.

Alte laxative sunt recomandate doar ocazional sau pe termen scurt. Din păcate, ele pot să provoace deshidratare când sunt luate o perioadă îndelungată. Laxativele osmotice au acest efect nedorit uneori. 

Laxativele care au ca ingredient activ uleiul mineral nu sunt absorbite în organism. Ele nu afectează dezvoltarea fătului, dar unele studii au arătat că utilizarea îndelungată poate reduce absorbția vitaminelor liposolubile A, D, E și K.

Dacă te confrunți cu constipația în sarcină, încearcă mai întâi să-ți îmbunătățești dieta. Fă modificări ale stilului de viață înainte de a recurge la tratamente laxative. Dacă schimbările nu au avut rezultate, consultă medicul obstetrician înainte de a lua orice medicament pentru constipație. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
Reclamă
PARTENERI
icon