Alimente care constipă. 7 mâncăruri pe care să le eviți dacă ai probleme cu constipația

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 1 martie 2023, 07:35 / Actualizat: 1 martie 2023, 15:52

Alimentația poate fi o cauză a constipației sau un factor agravant. În oricare dintre situații, schimbarea obiceiurilor alimentare este esențială pentru reglarea tranzitului intestinal. Dacă te confrunți cu această problemă, ar trebui să limitezi consumul unor alimente care constipă.

Reclamă

Constipația este o problemă frecventă la toate vârstele. Până la 27% dintre adulți se confruntă cu probleme de tranzit intestinal pe parcursul vieții, potrivit studiilor. 

Alimente care constipă

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu ai scaun zi de zi, însă ar trebui să iei măsuri dacă frecvența scaunelor este mai mică de trei pe săptămână, dar și dacă au o consistență tare, dacă eliminarea lor implică efort și/sau durere ori dacă ai o senzație de eliminare incompletă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dieta joacă un rol foarte important atât în prevenirea constipației, cât și în reglarea tranzitului intestinal. Unele alimente stimulează tranzitul intestinal și previn constipația. De partea cealaltă, există și alimente care constipă. 

În foarte multe cazuri, scaunele rare sunt consecința unui stil de viață dezechilibrat, caracterizat prin sedentarism, consum redus de lichide și o alimentație săracă în fibre care ajută digestia, dar bogată în alimente care favorizează constipația. Află în continuare ce alimente sau grupe de alimente ar trebui să excludem din dietă sau, cel puțin, să limităm consumul lor.

Reclamă

1. Alimentele cu gluten

Glutenul este o proteină vegetală care se găsește în anumite cereale cu spic – grâul, orzul și secara. Unele persoane se constipă dacă mănâncă produse derivate din aceste cereale. 

La alte persoane, ingestia de gluten declanșează o reacție autoimună care duce la distrugerea mucoasei intestinului subțire și la reducerea absorbției nutrienților în organism. Denumirea medicală a acestei afecțiuni este boală celiacă și are manifestări foarte variate. Unii dintre cei care suferă de boală celiacă se confruntă cu diaree cronică, în vreme ce alții au constipație cronică. Excluderea glutenului din alimentație reglează tranzitul intestinal.

Unele persoane au o sensibilitate la gluten, o problemă diferită de boala celiacă. Deși factorul declanșator este aceeași proteină vegetală, sensibilitatea non-celiacă la gluten nu implică mecanisme autoimune și nu este o afecțiune dobândită genetic, precum boala celiacă. Cele două se manifestă similar, iar constipația se numără printre simptomele frecvente.

Reclamă

2. Cerealele rafinate

Pâinea albă, orezul alb și pastele din făină albă sunt produse obținute din cereale rafinate. În timpul procesului de rafinare, din boabele de cereale integrale sunt înlăturate învelișul exterior și germenele, fiind folosit doar miezul, adică partea din mijloc a bobului. Stratul său exterior conține însă cea mai mare cantitate de fibre alimentare, iar acestea au un rol foarte important pentru tranzitul intestinal: măresc volumul bolului fecal și ajută la eliminarea lui. 

Cu fiecare gram suplimentar de fibre alimentare consumat pe zi, riscul de constipație se reduce cu 1,8%, potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Food&Nutrition Research.

Dacă te confrunți cu constipația, reducerea consumului de cereale procesate și creșterea cantității de cereale integrale, bogate în fibre, poate fi o soluție eficientă pentru reglarea scaunelor. 

3. Lactatele, alimente care constipă

O dietă bogată în lapte și produse derivate din acesta produce constipație în cazul unor persoane. Acest efect a fost observat în special la sugari și copii. Studiile au explicat asocierea prin sensibilitatea mai crescută a celor mici la proteinele din laptele de vacă.

Excluderea laptelui de vacă din alimentația copiilor cu constipație cronică poate duce la o îmbunătățire a tranzitului intestinal, potrivit concluziilor unei metaanalize desfășurate pe o perioadă de 26 de ani. 

Înlocuirea laptelui de vacă cu lapte de soia are un efect benefic în caz de constipație, susține un studiu recent, la care au participat copii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani care sufereau de constipație cronică. După excluderea laptelui de vacă din alimentația lor, 9 dintre cei 13 copii incluși în studiu au avut un tranzit intestinal normal. 

4. Carnea roșie

Pe lista de alimente care constipă se află și carnea roșie – de vită, porc, oaie, capră și vânat. Deși este o sursă bogată de proteine, minerale și vitamine, carnea roșie are un conținut redus de fibre alimentare care ajută tranzitul intestinal. Dacă acest aliment ocupă un loc important în dieta zilnică, în detrimentul legumelor, leguminoaselor și cerealelor integrale, aportul de fibre poate fi serios afectat, crescând astfel riscul de constipație.

Spre deosebire de alte tipuri de carne, precum cea de pasăre și de pește, carnea roșie conține cantități mari de grăsimi. Alimentele bogate în grăsimi sunt digerate mai greu. Pentru că stagnează o perioadă mai îndelungată în tractul intestinal, apa este absorbită într-o cantitate mai mare din ele. Acest lucru favorizează constipația. 

Dacă suferi de constipație, limitează consumul de carne roșie și optează pentru carne cu un conținut mai mic de grăsimi. Există alternative bogate în proteine și fibre, cum sunt fasolea, lintea și mazărea.

5. Prăjelile, alimente care constipă

Consumul frecvent al acestor alimente favorizează constipația fiindcă, de regulă, conțin multe grăsimi. Ele sunt dificil de digerat și încetinesc tranzitul prin aceleași mecanisme precum carnea roșie. 

Când alimentele trec lent prin tractul intestinal, cantitatea de apă absorbită din ele este mai mare. În consecință, bolul fecal se întărește și eliminarea lui devine dificilă. Prăjelile sunt, așadar, încă o categorie de alimente care constipă și al cărei consum ar trebui limitat pentru a ne regla tranzitul intestinal. 

6. Produsele fast-food

Alimentele fast-food sunt și ele bogate în grăsimi, de cele mai multe ori. În plus, ele conțin de obicei cantități mari de sare. Când mâncăm prea multă sare, organismul absoarbe mai multă apă din intestine pentru a compensa excesul de sare. În consecință, conținutul de apă al scaunului se reduce, încetinindu-i trecerea prin intestin. 

Dacă alimentația ta este formată preponderent din astfel de produse, alternativele sănătoase, benefice pentru digestie, nu vor mai avea loc printre opțiunile tale. Cantitatea de fibre alimentare consumată zilnic va fi insuficientă pentru un tranzit intestinal normal. Numărul de scaune va fi redus. 

7. Dulciurile, alimente care constipă

Prăjiturile, bomboanele, produsele de patiserie și dulciurile de orice fel conțin mulți carbohidrați și puține fibre alimentare. Multe dintre aceste produse conțin și o cantitate mare de grăsimi care încetinesc digestia și reduc frecvența scaunelor. De aceea, Academia Americană a Medicilor de Familie recomandă excluderea dulciurilor din alimentație. E o metodă de a combate problemele de tranzit intestinal.

O excepţie de la această categorie de alimente care constipă este ciocolata, însă nu toate sortimentele. Cele care au un conţinut mare de cacao sunt bogate în fibre solubile şi insolubile care ajută digestia și previn constipația. În schimb, ciocolata cu un conținut mai mic de cacao conține mult zahăr și aditivi care favorizează problemele de tranzit intestinal. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de sănătoase sunt sucurile naturale din fructe? Ce spun nutriționiștii
Cât de sănătoase sunt sucurile naturale din fructe? Ce spun nutriționiștii
Cât de sănătoase sunt sucurile naturale din fructe? Ce spun nutriționiștii
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
Exerciții fizice care pot ameliora constipația. Cum pot combate simptomele digestive
Exerciții fizice care pot ameliora constipația. Cum pot combate simptomele digestive
Exerciții fizice care pot ameliora constipația. Cum pot combate simptomele digestive
Reclamă
PARTENERI
icon