Antena

Când se face testul de sarcină ca să fie concludent

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 10 aprilie 2023, 07:38

Dacă bănuiești să ești însărcinată, poți să apelezi la diferite tipuri de teste de sarcină: la domiciliu sau de laborator, teste din urină sau teste din sânge. Momentul cel mai potrivit pentru testare este diferit pentru fiecare. Iată când se face testul de sarcină ca să fie concludent. 

Reclamă

Toate testele de sarcină, indiferent că le iei din farmacii sau le faci în clinicile medicale, au o acuratețe foarte mare dacă nu te grăbești să afli rezultatul. În general, cu cât vei face mai devreme un test de sarcină, cu atât riști mai mult ca rezultatul să fie neconcludent – fals negativ. 

Există două tipuri de teste de sarcină: din urină și din sânge. Ambele au același principiu de funcționare: detectează un hormon numit hCG, cunoscut și ca hormon al sarcinii. Acesta este secretat de placentă, care se formează când ovulul fertilizat ajunge în uter. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când se face testul de sarcină în mod corect

Testele de urină din farmacii sunt cele mai accesibile, nu creează disconfort și oferă un rezultat rapid. Dacă optezi pentru acestea, cel mai indicat este să aștepți până în prima zi de întârziere a menstruației, recomandă medicii American Pregnancy Association. Prima zi de întârziere a menstruației este, de regulă, la două săptămâni (14 zile) de la concepție. 

Când sunt efectuate corect, la data recomandată și conform instrucțiunilor din ambalaj, testele de urină au o acuratețe de 97-99% în identificarea hormonului hCG. În cazul unui rezultat negativ, este recomandată repetarea testului după o săptămână. Dacă ai efectuat testul foarte devreme, există riscul unui rezultat fals negativ. 

Reclamă

După cât timp de la contactul sexual se face testul de sarcină din urină

Sarcina nu se dezvoltă începând cu prima zi în care ai avut un contact sexual neprotejat. Poate dura până la 6 zile până când un spermatozoid ajunge să fertilizeze ovulul. Apoi, mai trec alte câteva zile până când ovulul fertilizat își începe dezvoltarea și până ajunge din trompa uterină (unde a avut loc fecundarea) în uter, unde se implantează. 

Așadar, data concepției nu aceeași cu data contactului sexual neprotejat. De la data la care ai avut relații sexuale și până la apariția hormonului hCG în urină trebuie să treacă 2-3 săptămâni. Când se face testul de sarcină din urină dacă ai menstruații neregulate și nu știi când ar fi următoarea? Calculează cel puțin 14 zile de la contactul sexual înainte de a face testul.

La cât timp se face testul de sarcină ultrasensibil

Printre testele rapide de urină disponibile în farmacii există și unele numite ultrasensibile sau ultratimpurii, care au o sensibilitate mai mare în identificarea hormonului de sarcină hCG. Un test de sarcină ultrasensibil detectează prezența acestui hormon HCG mai devreme decât cele uzuale: cu 5 sau chiar 6 zile înaintea primei zile întârziere a menstruației, ceea ce înseamnă la 8-9 zile de la data concepției. 

Reclamă

Testele ultrasensibile nu sunt cu mult mai costisitoare decât cele uzuale de urină, dar trebuie să știi că acuratețea lor este mai mică, de aproximativ 70%.

La câte zile după concepție se poate face testul de sarcină din sânge sau beta hCG

Unele femei primesc un rezultat negativ la testele de urină, dar au simptome de sarcină. În astfel de cazuri, dar și dacă vrei să afli cât mai repede dacă ești însărcinată, este indicată analiza beta hCG din sânge.

Testul de sânge are avantajul că poate identifica hormonul sarcinii mai devreme decât testele uzuale de urină: la 7-12 zile de la posibila concepție, față de 14 zile, cât este recomandat să aștepți pentru un test de urină. Testele de urină ultrasensibile se încadrează în același interval (8-9 zile de la data concepției), dar au dezavantajul că nu sunt la fel de concludente ca analiza de sânge beta hCG. Dacă ea este negativă, dar menstruația nu s-a instalat, se recomandă să o repeți la câteva zile distanță. 

Există două tipuri de teste de sânge pentru confirmarea sarcinii:

  • analiza calitativă, care indică doar prezența sau abbsența beta hCG în sânge;
  • analiza cantitativă, care evaluează și cantitatea de beta hCG din circulația sangvină.

De regulă, medicii recomandă analiza beta hCG cantitativă. Prin repetarea ei, se poate monitoriza evoluția sarcinii – dacă aceasta s-a implantat și se dezvoltă normal. 

Ce se întâmplă dacă faci test de sarcină la 5 zile de la concepție

Analiza de sânge beta hCG depistează cel mai devreme o sarcină, la 7-12 zile de la concepție, urmată de testele de urină ultrasensibile, la 8-9 zile de la concepție. Dacă faci un test de sarcină la 5 zile de la concepție, este foarte probabil să primești un rezultat fals negativ.

Multe femei se testează prea devreme și presupun că nu sunt însărcinate. Dacă se confruntă și cu sângerări de nidare, care apar atunci când ovulul fertilizat se implantează în mucoasa uterină, ele riscă să descopere sarcina în stadiu avansat. 

Testul de sarcină la menstruație

Menstruația și sarcina se exclud reciproc. Sângerarea menstruală lunară apare atunci când ovulul nu este fertilizat și se elimină din corp. Totuși, o femeie însărcinată poate avea o sângerare care seamănă cu menstruația.

Cea mai frecventă cauză a sângerărilor confundate cu menstruația este sângerarea de nidare, care nu semnalează o problemă de sarcină. Ea are o culoare mai deschisă, nu este la fel de abundentă ca menstruația și durează mai puțin.

„Menstruația” poate fi cauzată și de sensibilitatea mai crescută a colului uterin în sarcină. Ea face ca investigațiile ginecologice și contactele sexuale să cauzeze sângerări ușoare.

Rezultatul testelor de sarcină nu este influențat de sângele care poate ajunge accidental în proba de urină recoltată. Nivelul hormonului beta hCG nu poate fi influențat de acest sânge. Prin urmare, poți face test de sarcină când ești la menstruație, pentru că ea poate să nu fie menstruație. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Care sunt primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației
Care sunt primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației
Care sunt primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Reclamă
PARTENERI
icon