Laxativele ar putea crește riscul de demență

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 12 aprilie 2023, 10:10 / Actualizat: 12 aprilie 2023, 16:52

Laxativele administrate cu regularitate pot crește cu peste 50% riscul de a dezvolta demență, semnalează un studiu. Declinul cognitiv este mai puternic pentru unele tipuri de laxative, susțin cercetătorii.

Reclamă

Aproximativ 20% din populația generală se confruntă cu constipația. Procentul persoanelor cu probleme de tranzit intestinal este dublu la vârsta a treia, potrivit statisticilor.

Multe persoane folosesc cu regularitate laxative pentru a trata constipația Cu toate acestea, administrarea lor regulată ar putea crește riscul de a dezvolta demență, semnalează un studiu publicat în revista științifică Neurology

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Utilizarea regulată de laxative a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta demențe de toate tipurile, mai ales în cazul celor care își administrează mai multe tipuri de laxative simultan sau laxative osmotice”, notează autorii studiului.

Laxativele ar putea crește riscul de demență

Laxativele osmotice cresc cantitatea de apă reținută în colon pentru ca scaunul să capete o consistență moale și să poată fi eliminat mai ușor.

Reclamă

Din categoria laxativelor osmotice fac parte:

  • lactuloza;
  • lactitolul;
  • manitolul;
  • sorbitolul;
  • polietilenglicolul;
  • pentaeritritolul.

Studiul menționează și laxativele stimulante printre cele care afectează sănătatea mintală. Ele combat constipația prin stimularea terminațiilor nervoase ale intestinului și accentuarea contracțiilor intestinale.

Reclamă

Din categoria laxativelor stimulante fac parte:

  • sărurile de magneziu;
  • bisacodil;
  • docusatul de sodiu;
  • picosulfatul de sodiu;
  • uleiul de ricin;
  • derivați antrachinonici – senna și crușin. 

Ambele tipuri de laxative se eliberează din farmacii fără prescripție medicală. Medicii nu le recomandă pentru utilizare frecventă, însă unele persoane apeletează des la ele pentru a combate constipația.

Microbiomul intestinal este afectat de laxative

Cercetătorii au oferit și o explicație pentru asocierea dintre laxative și declinul capacității cognitive. Potrivit acestora, laxative osmotice afectează pe termen lung microbiomul intestinal. El este compus din trilioane de microorganisme vii – bacterii, virusuri și fungi – care trăiesc în intestinul gros și care sunt esențiale pentru menținerea sănătății. Ele au un rol foarte important în producerea neurotransmițătorilor necesari pentru menținerea funcțiilor cognitive. 

Un alt mecanism prin care laxativele ar putea duce la instalarea demenței are legătură cu creșterea cantității de toxine intestinale după administrare. Aceste toxine pot afecta creierul, explică autorii cercetării. 

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 10 ani. A corelat informații de la aproape 500.000 de adulți din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. La debutul lui, cercetătorii au evaluat starea de sănătate și stilul de viață al participanților, incluzând obiceiul de a utiliza laxative. 

Până la finalul perioadei de studiu, 2.187 de participanți au primit un diagnostic de demență de tip Alzheimer sau demență vasculară. Boala a fost depistată la 1,3% dintre cei care își administrau laxative cu regularitate și la 0,4% dintre cei care nu apelau la astfel de tratamente pentru constipație. 

După ce au luat în calcul mai mulți factori, precum vârsta, sexul, bolile asociate și istoricul familial de demențe, cercetătorii au calculat că persoanele care își administrau laxative cu regularitate au avut un risc de demență cu 51% mai mare, comparativ cu cei care nu au recurs la această soluție. 

Laxativele osmotice au cele mai mari riscuri

Studiul mai arată că riscurile cresc proporțional cu numărul laxativelor folosite. Astfel, persoanele care iau un singur tip de laxative au un risc cu 28% mai mare de a suferi un declin cognitiv. Pentru cele care își administrează două sau mai multe tipuri de laxative, riscul calculat de cercetători a fost de 90%. 

Laxativele osmotice au riscuri mai mari decât alte tipuri de laxative, mai arată studiul. Ele cresc cu 64% riscul de a dezvolta demență, fără a fi asociate cu alte medicamente împotriva constipației. 

„Prevalența accidentelor vasculare cerebrale, hipertensiunii arteriale, depresiei și a stării generale de sănătate autodeclarate, precum și administrarea de blocante ale canalelor de calciu (n.r. – tratamente utilizate îndeosebi în hipertensiunea arterială și în boala cardiacă ischemică), de statine și de corticosteroizi au fost mai crescute în rândul participanților la studiu care foloseau laxative cu regularitate”, susțin autorii studiului. 

Cercetătorii atenționează însă că studiul lor a identificat doar o asociere, și nu o relație cauzală între consumul de laxative și demență. Sunt necesare studii mai amănunțite pentru a confirma această asociere și a putea contraindica pacienților utilizarea regulată a laxativelor ca soluție împotriva constipației.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
articol cu video
Legătura dintre colesterolul crescut și boala Alzheimer. Cum poți preveni dezvoltarea acestei afecțiuni
Legătura dintre colesterolul crescut și boala Alzheimer. Cum poți preveni dezvoltarea acestei afecțiuni
Legătura dintre colesterolul crescut și boala Alzheimer. Cum poți preveni dezvoltarea acestei afecțiuni
Inflamația intestinală crește riscul de Alzheimer – studiu
Inflamația intestinală crește riscul de Alzheimer – studiu
Inflamația intestinală crește riscul de Alzheimer – studiu
Reclamă
PARTENERI
icon